Λίγες μόνο μέρες μετά την διαδικτυακή εκδήλωση του LIFE ARCPROM με την συμμετοχή εκπροσώπου του ΥΠΕΝ για την ανακήρυξη της 22ας Φεβρουαρίου ως Εθνικής Ημέρας Δράσης ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, σημειώθηκε ακόμη ένα περιστατικό δηλητηρίασης στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου (συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, Δημοτική Κοινότητα Σμίξης).

Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021, κατά τη διάρκεια εργασιών πεδίου στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCPROM, συνεργάτης της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» εντόπισε κομμάτια κρέατος, εμποτισμένα -όπως όλα δείχνουν- με δηλητηριώδη ουσία, που διέσπειραν άγνωστοι στην περιοχή Ρέμα Σμίξης προς τους Φιλιππαίους. Δίπλα σε ένα από αυτά κείτονταν νεκρή αλεπού με εμφανή τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τοξίνωσης από δηλ. δόλωμα (έντονη σύσπαση γνάθων). Η «Καλλιστώ» ειδοποίησε άμεσα την Διεύθυνση Δασών Γρεβενών. Η τελευταία ζήτησε από τον Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜΑΘ) να μεταβεί στο σημείο για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες (παραλαβή του υλικού, μεταφορά της αλεπούς στην κτηνιατρική υπηρεσία στο πλαίσιο της παθητικής επιτήρησης της λύσσας).

Ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της ΚΟΜΑΘ συνεργάστηκε στο σημείο του περιβαλλοντικού εγκλήματος με τον συνεργάτη της «Καλλιστώς», ο οποίος ήδη είχε συλλέξει 15 δολώματα. Έλεγξαν και μαζί την περιοχή για άλλα δολώματα ή νεκρά ζώα. Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες υγειονομικής ταφής της νεκρής αλεπούς τηρώντας όλα τα μέτρα βιο-ασφάλειας. Οι έρευνες συνεχίστηκαν και τις 2 επόμενες ημέρες από το προσωπικό φύλαξης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου (κλιμάκιο ΠΕ Γρεβενών). Εντοπίστηκαν και συλλέχθηκαν επιπλέον 27 δηλητηριασμένα δολώματα τα οποία αν δεν είχαν εντοπιστεί και περισυλλεχθεί εγκαίρως θα είχαν προκαλέσει άλλη μια τοπικής κλίμακας οικολογική καταστροφή. Τα στελέχη του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου ενημέρωσαν εκ νέου, όπως ορίζει το πρωτόκολλο, τόσο την Διεύθυνση Δασών Γρεβενών όσο και την Διεύθυνση Αστυνομίας Γρεβενών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή το φαινόμενο παρατηρείται κάθε χρόνο. Μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι υπήρξε περιστατικό με πολλά νεκρά ζώα της άγριας πανίδας, αλλά και ζώα εργασίας (τσοπανόσκυλα και κυνηγόσκυλα). Ελπίζουμε ότι με το νέο περιστατικό θα βρεθούν επιτέλους οι υπαίτιοι της παράνομης αυτής πρακτικής.

Ο συνεργάτης της «Καλλιστώς» παρέδωσε τα δολώματα στον Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα της ΚΟΜΑΘ ο οποίος θα καταθέσει αναφορά στη Διεύθυνση Δασών Γρεβενών. Στη συνέχεια θα αποστείλει τα πειστήρια για τοξικολογική ανάλυση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ – Εργαστήριο Τοξικολογίας), ώστε να προσδιοριστεί εργαστηριακά η δηλητηριώδης ουσία και να υποβάλλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!