«Ενισχύουμε τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, είτε με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, είτε με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Οι προσπάθειές μας είναι και διαρκείς και φέρνουν και αποτελέσματα. Κάνουμε, όχι μόνο ό,τι μπορούμε, αλλά και ακόμα παραπάνω» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σειρά επίκαιρων ερωτήσεων βουλευτών σχετικά με τη λειτουργία και στελέχωση νοσοκομείων και μονάδων του ΕΣΥ, Άγιος Σάββας

Μέσω συνεργασίας με το αντίστοιχο εργαστήριο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προχωράει η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων του παθολογοανατομικού εργαστηρίου του νοσοκομείου «’Αγιος Σάββας» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη. Παράλληλα διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση, ούτε έχει αναβληθεί κάποιο ογκολογικό χειρουργείο», τονίζοντας πως «όλες οι οδηγίες είναι σαφείς σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ογκολογικών περιστατικών την περίοδο της πανδημίας».

Ειδικότερα, σχετικά με το παθολογοανατομικό εργαστήριο του «Αγίου Σάββα», ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ανέφερε πως αυτό είναι στελεχωμένο με 6 οργανικές θέσεις και με επικουρικό προσωπικό, το οποίο όμως έχει προσληφθεί σε μόνιμες θέσεις σε άλλα νοσοκομεία και άρα θα αποχωρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παρατήρησε πάντως, ότι ακόμα και στην περίπτωση που ήταν όλες οι οργανικές θέσεις καλυμμένες, οι ανάγκες του εργαστηρίου είναι αυξημένες και δεν θα επαρκούσε το προσωπικό του. Γι’ αυτό το νοσοκομείο προχώρησε σε σύναψη συμφωνίας με το παθολογοανατομικό εργαστήριο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διεκπεραίωση με ταχύτητα των βιοψιών, και τα αποτελέσματα είναι ήδη απτά. Χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βασίλης Κοντοζανάνης, πως πραγματοποιήθηκαν 104 εξετάσεις δειγμάτων από την Ορθοπεδική Ογκολογική Κλινική που αφορούσαν σαρκώματα – μια πολύ δύσκολη περίπτωση καρκίνου – οι απαντήσεις από το εργαστήριο του ΕΚΠΑ έφτασαν στο Νοσοκομείο μέσα σε 7 μέρες, και στο ίδιο χρονικό διάστημα δόθηκαν και οι απαντήσεις για 15 δείγματα από τη Γυναικολογική Κλινική.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, υποστήριξε πως μια τέτοια συνεργασία είναι καλή να επεκταθεί γενικά – ειδικά για τα νοσοκομεία του κέντρου της Αθήνας – ώστε να έχουμε ταχύτερα τα αποτελέσματα σε βιοψίες, καθώς ένας λόγος των καθυστερήσεων είναι ότι τα νοσοκομεία «προσπαθούν να μαζέψουν δείγματα για να μην πάνε πεταμένα τα αντιδραστήρια προκειμένου να προχωρήσουν στην εξέτασή τους» και πρόσθεσε ότι θα ήταν καλύτερο «εάν μαζευόντουσαν όλα δείγματα από τα γύρω νοσοκομεία και πήγαιναν σε ένα εργαστήριο, ώστε αυτές οι περιπώσεις να ‘έτρεχαν’ και θα είχαμε ακόμα και την ίδια μέρα τα αποτελέσματα».

Σχετικά με τις μειώσεις χειρουργείων, ο υφυπουργός ανέφερε πως στις εγκυκλίους του υπουργείου Υγείας «έχει καταστεί σαφές παντού, ότι αναβολές χειρουργείων δεν αφορούν τα ογκολογικά περιστατικά. Όλα τα ογκολογικά περιστατικά γίνονται κατά προτεραιότητα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Το ίδιο ισχύει και για τον παιδικό καρκίνο. Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση, ούτε έχει αναβληθεί κάποιο χειρουργείο μικρού μας συμπολίτη με παιδικό καρκίνο, γιατί οι οδηγίες είναι σαφείς σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ογκολογικών περιστατικών την περίοδο της πανδημίας».

Οι μειώσεις χειρουργικών πράξεων στα άλλα νοσοκομεία, είπε ο υφυπουργός, «δεν είναι 80%, όπως λέγεται αλλά έως και 80% – και αυτό γίνεται προκειμένου, εφ’ όσον παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, να έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύσουμε και το υγειονομικό προσωπικό, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε τις υποδομές των χειρουργείων και το προσωπικό, όπως αναισθησιολόγους, προκειμένου να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες υγείας».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη αναφερόμενη στην υποστελέχωση του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου του «Αγίου Σάββα», ανέφερε ότι οι απαντήσεις ιστολογικών εξετάσεων καθυστερούν δύο μήνες minimum, και απειλείται ήδη αυτό το διάστημα να γίνει ακόμα μεγαλύτερο. Η υποστελέχωση του εργαστηρίου, είπε, είναι δραματική, σημειώνοντας ότι υπάρχει τρεις μήνες καθυστέρηση για να έρθει ένας ασθενής σε επαφή με γιατρό στον «’Αγιο Σάββα», συν δύο μήνες για να πάρεις το αποτέλεσμα των ιστολογικών εξετάσεων. Έχουμε, είπε, 80% κατάργηση των χειρουργείων, σε συντριπτικό ποσοστό, ενώ «υπάρχει αύξηση 137% στον καρκίνο των παιδιών κάτω των δεκαπέντε ετών στο Νοσοκομείο Παίδων της Αττικής και είναι καρκίνοι στο κεφάλι στην πλειονότητά τους». Πρέπει υπογράμμισε η κυρία Λιάνα Κανέλλη, «να αρχίσουμε να βλέπουμε τις επιπτώσεις και το πώς εμφανίζονται. Και εκεί πρέπει να γίνουν θαύματα, για να μπορέσουν τα παιδιά να μπουν στα χειρουργεία έγκαιρα – ακόμα και αν είναι καλοήθεις οι όγκοι – διότι λείπουν οι αναισθησιολόγοι».

Ερασίνειο Θεραπευτήριο – Ανατολική Αττική

Η ένταξη του Ερασίνειου Θεραπευτηρίου ως νοσοκομείου στο ΕΣΥ, δεν αποτελεί επιλέξιμη πρόταση ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΜέΡΑ 25 Μαρίας Απατζίδη. Τόνισε πως «την ύπαρξη ενός νέου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, πρέπει να τη συζητήσουμε πάντα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, όπως αυτές αποτυπώνονται από τον υγειονομικό χάρτη στον οποίο δουλεύουμε». Εξήγησε πως το Ερασίνειο Θεραπευτήριο που βρίσκεται στο Κορωπί, και «το καθεστώς που βρίσκεται σήμερα, έχει πολλά προβλήματα» καθώς ήταν μια ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία έμεινε στη μέση. Το κτίριο σήμερα βρίσκεται στην κυριότητα τράπεζας, ενώ όλες οι άδειες που είχαν δοθεί για την ανέγερση θεραπευτηρίου δεν ισχύουν πλέον, και χρειάζεται έκδοση νέων από την αρχή, προκειμένου να γίνει η εκμετάλλευση του συγκεκριμένου κτιρίου ως θεραπευτηρίου.

Για την υγειονομική κάλυψη της Ανατολικής Αττικής, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε πως σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα στην περιοχή, «αναπτύσσονται και λειτουργούν δέκα Κέντρα Υγείας από τα οποία τα εννιά σε εικοσιτετράωρη βάση. Παράλληλα, αναπτύσσονται και περιφερειακά και τοπικά ιατρεία, όπως υπάρχουν και υφιστάμενες δομές, οι οποίες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περαιτέρω όπως είναι το Κέντρο Υγείας Ραφήνας, το οποίο έχει ουσιαστικές προδιαγραφές και δυνατότητες για να παρέχει αυξημένες υπηρεσίες υγείας. Σε επίπεδο δευτεροβάθμιας φροντίδας, σημείωσε πως πλησίον του Ερασίνειου Θεραπευτηρίου βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» της Βούλας, ενώ όλες οι περιοχές αυτές, μέσω της Λεωφόρου Μεσογείων και της Αττικής Οδού, συνδέονται σε μικρό χρονικό διάστημα με τις μεγάλες νοσοκομειακές δομές της Αθήνας. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ευχήθηκε «να τελεσφορήσουν οι προσπάθειες που γίνονται από επενδυτές, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν αυτή την επένδυση» αλλά «το υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να επωμιστεί τα προαναφερόμενα βάρη προκειμένου να έχει στην κυριότητά του τη λειτουργία αυτής της μονάδας».

Η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Μαρία Απατζίδη, επέμεινε ότι το Ερασίνειο Θεραπευτήριο φιλοδοξούσε να αποτελέσει το μοναδικό νοσοκομείο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα εξειδικευόταν σε θέματα πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας νεοπλασματικών ασθενειών. Είναι δυναμικότητας 210 κλινών όπου μπορεί με εργασίες σχετικά χαμηλού κόστους και σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας να συνεισφέρει άμεσα στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγεία στην Ανατολική Αττική, η οποία είναι και η τρίτη μεγαλύτερη περιφερειακή ενότητα της χώρας και δεν έχει κανένα γενικό νοσοκομείο. Παράλληλα θα ήταν και ένας αναπτυξιακός πόλος, λειτουργώντας ως προορισμός ιατρικού τουρισμού. Εάν ο χώρος αυτός περιέλθει τελικά στα χέρια ιδιώτη, θα χαθεί μια ευκαιρία με στρατηγική σημασία για το κράτος στους τομείς της υγείας και της οικονομίας, είπε η βουλευτής.

Νοσοκομεία Αργολίδας – ελλείψεις προσωπικού

«Από την αρχή της διακυβέρνησής μας ενισχύουμε τα νοσοκομεία του του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό, είτε με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, είτε με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Οι προσπάθειές μας είναι και διαρκείς και φέρνουν και αποτελέσματα. Κάνουμε, όχι μόνο ό,τι μπορούμε, αλλά και ακόμα παραπάνω», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Πουλά, σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία της Αργολίδας.

Ο κ. Κοντοζαμάνης διαβεβαίωσε πως «θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε το ΕΣΥ με μόνιμες θέσεις, αλλά και με συμβάσεις επικουρικού προσωπικού», λέγοντας ότι το 2020 για όλη την επικράτεια, είχαμε τρεις προκηρύξεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού 1.423 θέσεων, μία προκήρυξη 1.209 θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων και πρόσφατα μία νέα προκήρυξη 940 μόνιμων θέσεων ιατρικού προσωπικού και πρόσθεσε πως παράλληλα, το λοιπό και ιατρικό επικουρικό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ξεπερνά τις 10.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων περίπου το 80% αποτελούν νέες προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν επί κυβέρνησης της ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τα νοσοκομεία της Αργολίδας, είπε πως «σίγουρα στόχος μας είναι και εκεί να λειτουργούν με επάρκεια προσωπικού, και βεβαίως να μπορούμε να καλύπτουμε συνεχώς τις ανάγκες οι οποίες προκύπτουν. Στα νοσοκομεία της Αργολίδας (Αργους και Ναυπλίου) ανέφερε πως συνολικά ως επικουρικό προσωπικό υπηρετούν 102 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 13 γιατροί, 48 άτομα ως νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό και 41 άτομα λοιπού προσωπικού. Το 2020 προκηρύχθηκαν συνολικά 4 θέσεις και για τα δύο νοσοκομεία, αριθμός που πραγματικά δεν αντιστοιχεί στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών του νοσοκομείου. Γι’ αυτό, στη νέα προκήρυξη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, προχωρήσαμε στην προκήρυξη 10 νέων θέσεων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και πρόσθεσε πως «αυτές οι θέσεις θα δώσουν μία ‘ανάσα’ στα δύο αυτά νοσοκομεία της περιοχής».

Σχετικά με την πρόταση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Πουλά, να υπάρξει ένα νοσοκομείο στην Αργολίδα, ο υφυπουργός απάντησε πως πράγματι «πρέπει να υπάρξει μία νοσοκομειακή μονάδα στον νομό. Υπάρχουν λύσεις που εξετάζονται, υπάρχουν και κονδύλια, τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης και χαίρομαι για την επισήμανσή σας ότι το νοσοκομείο του ‘Αργους και το νοσοκομείο του Ναυπλίου θα πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την καλύτερη παροχή υπηρεσιών».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, από την δική του πλευρά υπογράμμισε πως τα δύο νοσοκομεία του ‘Αργους και του Ναυπλίου λειτουργούν εδώ και πολλούς μήνες με μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο, αλλά και επικουρικό ιατρικό προσωπικό βασικών ειδικοτήτων. Τα αποτελέσματα των ελλείψεων, είπε, είναι εμφανή στην κατάρτιση του προγράμματος εφημεριών, όπου κάθε μήνα τα δύο νοσοκομεία ζητούν τη συνδρομή της 6ης ΥΠΕ για την κάλυψη των κενών. Η δε, 6η ΥΠΕ, κάλυπτε μέχρι τώρα τα κενά αυτά με ταχυδακτυλουργικά κόλπα, μετακινώντας γιατρούς από Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία του νομού, δημιουργώντας ένα αλλοπρόσαλλο σύστημα εφημεριών με αναρίθμητες μετακινήσεις γιατρών, μεταφέροντας το πρόβλημα στα Κέντρα Υγείας και στα περιφερειακά ιατρεία. Αποκορύφωμα της όλης κατάστασης ήταν, την Παρασκευή στις 5.2.20, να αλλάξει το πρόγραμμα εφημεριών, και ενώ ήταν να εφημερεύσει το ‘Αργος, εφημέρευσε το Ναύπλιο!

Β. Κοντοζαμάνης: Οι προτεραιότητες για τους εμβολιασμούς έχουν καθοριστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. “Πολύ ισχυρός επιβαρυντικός παράγοντας η ηλικία”

«Ο εμβολιασμός του συνόλου του πληθυσμού αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Η οργάνωση του εγχειρήματος είναι τεράστια, γιγαντιαία, απαιτεί την εμπλοκή υπουργείων, φορέων, των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να την φέρουμε εις πέρας. Πρόκειται για μια περίπλοκη η διαδικασία» ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών του ΚΙΝΑΛ Νάντιας Γιαννακοπούλου και του Ανδρέα Πουλά.

Σχετικά με την προτεροποίηση των ομάδων εμβολιασμού, και στο ερώτημα γιατί δεν προηγούνται οι ομάδες με υποκείμενο νόσημα, εκείνης των ηλικιωμένων, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ανέφερε πως «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι αυτή που έχει αποφασίσει τις προτεραιότητες των ομάδων εμβολιασμού και όχι η κυβέρνηση, όπως γίνεται άλλωστε σε όλες τις χώρες» και δεν «ήρθαμε να ανακαλύψουμε εμείς τον τροχό». Εξήγησε πως η βάση της γνωμοδότησης της επιτροπής για την προτεραιοποίηση των ευπαθών ομάδων, γίνεται σε σχέση με την μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τον κορονοϊό. Γι΄ αυτό ξεκίνησε ο εμβολιασμός με το υγειονομικό προσωπικό των κοινωνικών υπηρεσιών της χώρας, όσων διαμένουν ή εργάζονται σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, παράλληλα με τον εμβολιασμό μαθητών και προσωπικού των ειδικών σχολείων.

Οι ευπαθείς ομάδες, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης είναι αφενός ευπαθείς λόγω ηλικίας και αφετέρου λόγω υποκείμενου νοσήματος. Από τα διεθνή δεδομένα προκύπτει ότι ο παράγοντας «ηλικία» είναι πολύ ισχυρός επιβαρυντικός παράγοντας και ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία του ατόμου.

Οι ευπαθείς ομάδες λόγω νοσήματος, έχουν διακριθεί σε δύο κατηγορίες: στην κατηγορία του αυξημένου κινδύνου και στην κατηγορία του σοβαρού κινδύνου νόσησης. Στην κατηγορία αυξημένου κινδύνου έχουν υπαχθεί νοσήματα με την πιο σοβαρή επιβάρυνση και σύμφωνα με τα στοιχεία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης εκτιμάται ότι σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται περίπου 300.000 άτομα, που θα εμβολιαστούν αμέσως μετά τα άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω. Τα άτομα με τα νοσήματα της δεύτερης κατηγορίας, δηλαδή των ευπαθών ομάδων λόγω νοσήματος, θα εμβολιαστούν αμέσως μετά τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 60 έως 64 ετών επειδή αυτό αναλογεί στον κίνδυνο σοβαρής νόσησης που διατρέχουν ως ομάδα.

Ο κ. Κοντοζαμάνης μάλιστα, ανέφερε πως από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, «φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ηλικιακή κατανομή θανάτων από κορονοϊό εντός ΜΕΘ στα άτομα 65 ετών και άνω, μέχρι σήμερα είναι 1.819 ενώ οι των 60 ετών και κάτω είναι 403. Η ηλικιακή κατανομή των θανάτων με κορονοϊό που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα και νοσηλεύονται εντός ΜΕΘ είναι 1.715 για τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και 277 για τα άτομα εξήντα ετών και κάτω» είπε και πρόσθεσε: «Για την κατά ηλικία κατανομή των νοσηλειών σε ΜΕΘ, εκτιμάται ότι με τον πλήρη εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων λόγω ηλικίας 60 ετών και άνω, και των ευπαθών ομάδων λόγω νοσήματος, θα γίνει κατορθωτό να προληφθεί πάνω από το 75% των νοσηλειών σε ΜΕΘ και πάνω από το 90% των θανάτων που οφείλονται σε κορονοϊό».

Παράλληλα εξήγησε πως η προχωρημένη ηλικία, τείνει να σχετίζεται με την ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων – και αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της «AstraZeneca» για άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών.

Σχετικά με το εμβόλιο της JOHNSON & JOHNSOΝ που είναι ένα εύκολο εμβόλιο στη διαχείρισή του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε πως δεν έχει έρθει ακόμα, αλλά όταν το έχουμε, είναι στον σχεδιασμό μας προκειμένου να εμβολιάσουμε και τους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να μετακινηθούν σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο.

Η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, από την πλευρά της ανέφερε πως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες – με μόνη εξαίρεση την Ελλάδα και την Ισπανία – υπάρχει προτεραιοποίηση των ευπαθών ομάδων, ενώ το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαιώνει δημόσια και επιστημονικά στοιχεία και μελέτες που δείχνουν ότι οι ευπαθείς ομάδες διαθέτουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο εάν μένουν ανεμβολίαστες. Ανέφερε πως στην Γαλλία υπήρξε διαβάθμιση για ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα, οι οποίες εμβολιάστηκαν μαζί με τους άνω των 75 ετών. Στο Βέλγιο, αντιστοίχως, εμβολιάστηκαν μαζί με τους άνω των 65, και στη Γερμανία μαζί με τους άνω των 70 ετών, δηλαδή υπήρξε μια συγκεκριμένη διαβάθμιση και ένας συνδυασμός, τόσο των ηλικιακών ομάδων, όσο και των ομάδων με υποκείμενα νοσήματα. Η βουλευτής ζήτησε χρονοδιάγραμμα για το μέχρι πότε υπολογίζεται να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι συνάνθρωποί μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα.

Εμβολιαστικά κέντρα

Σχετικά με τα εμβολιαστικά κέντρα και την αξιοποίηση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ανέφερε πως «το σύνολο των εμβολιαστικών γραμμών οι οποίες θα αναπτυχθούν στην επικράτεια, θα ξεπεράσει τις 1.000. Η ανάπτυξη αυτή είναι σταδιακή και γίνεται με συγκεκριμένη λογική, βάσει των ποσοτήτων εμβολίων που παραλαμβάνουμε, προκειμένου και να μη χαθούν οι δόσεις εμβολίων και βεβαίως να εξυπηρετήσουμε το σύνολο του πληθυσμού». Σήμερα, ανέφερεμ δεν θα πρόσφερε το να ανοίγουμε τα κέντρα υγείας ως εμβολιαστική γραμμή χωρίς να έχουν εμβόλια. Ο στόχος «είναι έως τις αρχές του καλοκαιριού, να έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε το κρίσιμο αυτό ποσοστό του πληθυσμού που θα μας δώσει τη δυνατότητα να ‘χτίσουμε’ το αναγκαίο και απαραίτητο τείχος ανοσίας».

Σχετικά με τις καταγγελίες που έχουν γίνει για παρεκκλίσεις από τις λίστες εμβολιασμού, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε πως «όλες οι καταγγελίες εξετάζονται από τα αρμόδια όργανα, την Αρχή Διαφάνειας και όποιο άλλο όργανο είναι αρμόδιο. Λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα και βεβαίως επιβάλλονται οι κυρώσεις, όπως έχει συμβεί, εφόσον παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, ανέφερε πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός θα μπορούσε να εμπλέξει πολύ πιο ενεργά τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας, όπως άλλωστε είχε εξ αρχής εξαγγείλει η κυβέρνηση. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγονταν τα συχνά φαινόμενα σύγχυσης και ταλαιπωρίας στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις κλήθηκαν και καλούνται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα, ακόμη και θαλάσσια μίλια, προκειμένου να εμβολιαστούν.

Β. Κοντοζαμάνης: Καμία δίωξη και κανένας εκφοβισμός δεν υπάρχει σε κανένα γιατρό που κάνει καταγγελίες για την λειτουργία των νοσοκομείων

« Καμία δίωξη και κανένας εκφοβισμός δεν υπάρχει. Αν υπήρχε άλλωστε, δεν θα μπορούσαν να ακουστούν αυτές οι φωνές που ακούγονται» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη περί διώξεων γιατρών που κατήγγειλαν προβλήματα σε νοσοκομεία του Ρεθύμνου, του Κιλκίς, της Έδεσσας, των Γιαννιτσών και του Αγίου Σάββα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης απέρριψε ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο λέγοντας ότι το «πρόβλημα είναι ότι ακούγονται τέτοιες καταγγελίες απλά και μόνο για να δημιουργείται ο αναγκαίος θόρυβος, να σηκώνεται σκόνη και να μην αναδεικνύονται ζητήματα ουσίας, τις περισσότερες τουλάχιστον φορές. Γιατί τα ζητήματα αυτά και τα προβλήματα που ανακύπτουν σε καθημερινή βάση στα νοσοκομεία επιλύονται με διάλογο και συζήτηση και έχουν έναν μόνο σκοπό: την πραγματική βελτίωση των συνθηκών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αφ’ ενός για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό που εργάζεται στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αφ’ ετέρου για τους ασθενείς που αναζητούν την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών υγείας».

Τις τέσσερις αυτές καταγγελίες, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, στις οποίες αναφέρεστε «τις έχουμε διαχειριστεί και να σας διαβεβαιώσω ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε ούτε εκβιασμός, ούτε εκφοβισμός, ούτε εκδικητικότητα», σημειώνοντας πως «οι λίγοι δεν μπορούν ποτέ να εκφράζουν τους πολλούς. Αναφερθήκατε σε τέσσερις συγκεκριμένες περιπτώσεις εργαζομένων» αυτοί οι τέσσερεις αργαζόμενοι «ποτέ δεν φιμώθηκαν και δεν πρόκειται να φιμωθούν, που όπως πάντα μπορούσαν και θα συνεχίσουν να μπορούν να ασκούν την κριτική τους, χωρίς να εξετάζουμε αν έχουν δίκιο ή όχι» και «μπορεί να διαφωνούμε μαζί τους, δεν τους ξεχωρίζουμε όμως από τους υπόλοιπους και είμαστε εμείς αυτοί που διασφαλίζουμε σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα να εκφράζονται ελεύθερα. Γιατί εδώ δεν είναι Βενεζουέλα και ακριβώς για τον λόγο αυτόν οφείλουμε, όπου υπάρχει διασπορά ψεύδους, αυτήν να την αντιμετωπίζουμε, προτάσσοντας την αλήθεια. Ούτε ο ακτινολόγος που αναφέρατε απολύθηκε, ούτε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου η γιατρός, όπως μας είπατε, διώχθηκε πειθαρχικά, ούτε βέβαια υπήρξαν ποτέ δεκαπέντε παραιτήσεις ιατρών».

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης από την δική του πλευρά ανέφερε ότι ένας γιατρός – ακτινολόγος στον ‘Αγιο Σάββα – επειδή διαμαρτυρήθηκε ως πρόεδρος των εργαζομένων, επειδή ξεκίνησε ΕΔΕ για γιατρούς και νοσηλευτές που είχαν ασθενήσει με κορονοϊό, τον στείλατε σε μονάδα covid-19 στο Σωτηρία και είναι ο μόνος που δεν του ανανεώνεται η σύμβασή του. Επίσης, έχετε ξεκινήσει ΕΔΕ, για την διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου επειδή είπε ότι δεν υπάρχει ειδικός γιατρός για να καλύψει την εφημερία στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και δεν μπορούν να γίνουν νέες εισαγωγές ασθενών στην Παθολογική κλινική, γιατί αλλιώς θα έμενε χωρίς ειδικό παθολόγο το ΤΕΠ και θα κινδύνευε η ασφάλεια των ασθενών. Έχετε δημιουργήσει ΕΔΕ σε δύο εργαζόμενους των νοσοκομείων της Έδεσσας και των Γιαννιτσών επειδή είπαν ότι δεν υπήρχε προετοιμασία για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων όπως και του γενικού γραμματέα του Σωματείου των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο του Κιλκίς, επειδή μίλησε για τα λειτουργικά προβλήματα του τμήματος Covid και τις δυσλειτουργίες παροχής οξυγόνου.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!