“Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι θα τοποθετηθεί τελικά στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων πύλη θερμομέτρησης και απολύμανσης. Είχε ζητηθεί η άποψη του Δικηγορικού Συλλόγου από την  κ. Πρόεδρος Εφετών  σχετικά με την πρόταση του Υπουργείου να εγκατασταθεί Πύλη θερμομέτρησης και απολύμανσης στην είσοδο. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΙ στην 104η συνεδρίαση του, η οποία έλαβε χώρα εκτάκτως στις 2.12.2020 και ώρα 10:00 π.μ., με ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, αποφάσισε ότι “διατηρεί επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα, τις πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες από την χρήση της και την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και ότι δεν είμαστε σε θέση να εκφέρουμε θετική άποψη για την εγκατάσταση τέτοιας στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων. Θα ήταν πολύτιμη η παροχή εγγυήσεων επιστημονικών τόσο για την αποτελεσματικότητα κατά του ιού, όσο και για τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που μπορεί να προκαλεί”.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων προειδοποιεί ότι ο ψεκασμός ατόμων μέσω πυλών ή θαλάμων δεν συνιστά αποδεκτή μέθοδο απολύμανσης, καθώς ενέχει κινδύνους για την υγεία και δεν αποτρέπει την διάδοση μεταδοτικών ιών, όπως ο COVID-19. Δεν έχουν εγκριθεί  από τον ΕΟΦ απολυμαντικά προϊόντα για τέτοιου είδους χρήση. Επιπλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πληροφορεί ότι ο ψεκασμός ατόμων με απολυμαντικά (όπως σε σήραγγα, θάλαμο ή θάλαμο) δεν συνιστάται σε καμία περίπτωση. Αυτή η πρακτική θα μπορούσε να είναι σωματικά και ψυχολογικά επιβλαβής και δεν θα μειώσει την ικανότητα ενός μολυσμένου ατόμου να διαδώσει τον ιό μέσω σταγονιδίων ή επαφής. Ακόμα κι αν κάποιος που έχει μολυνθεί με το COVID-19 περνάει από μια σήραγγα ή θάλαμο απολύμανσης, μόλις αρχίσουν να μιλούν, βήχουν ή φτερνίζονται μπορούν να εξαπλώσουν τον ιό. Η τοξική επίδραση του ψεκασμού με χημικά όπως το χλώριο σε άτομα μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό των ματιών και του δέρματος, βρογχόσπασμο λόγω εισπνοής, και πιθανώς γαστρεντερικές επιδράσεις όπως ναυτία και έμετος. Εκτός από τις ανησυχίες για την ασφάλεια της υγείας, η χρήση χλωρίου σε πρακτικές ψεκασμού μεγάλης κλίμακας μπορεί να αποτρέψει τη χρήση αυτού του πόρου για σημαντικές παρεμβάσεις όπως η επεξεργασία πόσιμου νερού και η απολύμανση του περιβάλλοντος των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης. Μπορείτε να ενημερωθείτε περισσότερο στους ακόλουθους συνδέσμους  Επισυνάπτεται για περαιτέρω ενημέρωση και η από 30.11.2020 άποψη της Ένωσης Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων.
Γνωρίζουμε καλά ότι πολλοί φορείς που εγκατέστησαν τέτοιου είδους πύλη έχουν απενεργοποιήσει την απολύμανση. Αν κριθεί αναγκαίο να προβούμε σε οποιαδήποτε περαιτέρω παρέμβαση ή προειδοποίηση θα ενημερώσουμε αναλόγως.  “

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!