Πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων με την επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Δήμου Ιωαννιτών «Ιωάννινα_2023», Τατιάνα Καλογιάννη. Η Ένωση Ξενοδόχων εκπροσωπήθηκε από τους κ.κ. Σπύρο Σουρέλη, Στάθη Σιούτη, Λευτέρη Ζαρκάδα, Θεόδωρο Βαντώλα, Δημοσθένη Πατερούση, την κα Έφη Εξάρχου και τον κ. Γεώργιο Τάσσο. Η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, κατέθεσε τα παρακάτω:

 Η εμφάνιση και η εξάπλωση του κορονοϊού προκάλεσε μια πρωτόγνωρη κρίση δημόσιας υγείας διεθνώς, ενώ η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε πρωτοφανή ύφεση.

 Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο του τουρισμού, όπως και όλοι οι συνδεδεμένοι με αυτόν επιχειρηματικοί βραχίονες, έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές.

 Δεδομένου, ότι κανείς δεν δύναται να προσδιορίσει με σιγουριά για το πότε θα επιστρέψει η ομαλότητα, είναι πολύ κρίσιμο να προετοιμαστεί η τοπική οικονομία, ώστε να ανταποκριθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο στις προκλήσεις της μετά πανδημίας εποχής.

Η Τατιάνα Καλογιάννη, ανέπτυξε τις θέσεις της παράταξης ΙΩΑΝΝΙΝΑ_2023 επί του θέματος, που συνοψίζονται στα ακόλουθα:

I. Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την εξέλιξη και ανάπτυξη της επισκεψιμότητας του προορισμού «Ιωάννινα» δεν πρέπει να αφορά μόνο την έδρα της Περιφερειακής ενότητας, αλλά πρέπει να στοχεύει σε όλους τους δυνητικούς επισκέπτες για το σύνολο της Περιφερειακής Eνότητας και για όλες τις πιθανές αιτίες επίσκεψης. Παραδειγματικά και όχι αποκλειστικά, ιατρικοί, ιστορικοί, φυσιολατρικοί λόγοι, πολιτιστικά ενδιαφέροντα, αθλητικές και προσκυνηματικές εκδηλώσεις σε τόπους θρησκευτικών εγκαταστάσεων. Δηλαδή, σήμερα, αναδεικνύεται -περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο- η ανάγκη της δικτύωσης όλων των συμπληρωματικών επιχειρήσεων του ευρύτατου αυτού τομέα παροχής υπηρεσιών.

II. Οι επιχειρηματίες στον τομέα του Τουριστικού Κλάδου είναι επιφορτισμένοι και με μία άλλη αδιόρατη υποχρέωση. Να μεταλαμπαδεύσουν στους φιλοξενούμενους των επιχειρήσεών τους -τους επισκέπτες του τόπου μας- τα στοιχεία του πολιτισμού μας, («κουζίνα», μουσική, αρχιτεκτονική, σχέση με το φυσικό περιβάλλον, κ.α.) όπως αυτά διατηρήθηκαν ανά τους αιώνες. Δηλαδή, ο πελάτης των τουριστικών καταλυμάτων να ενσωματώνεται στο κοινωνικό γίγνεσθαι της περιοχής μας, και να γίνεται, εν δυνάμει, πρεσβευτής των αξιών που διέπουν τη γεωιστορία του τόπου μας.

III.Η ευθύνη της υλοποίησης ενός τέτοιου στρατηγικού σχεδιασμού πρέπει να αναληφθεί από έναν «Οργανισμό Διαχείρισης της ανάπτυξης της επισκεψιμότητας του Προορισμού», τη διοίκηση του οποίου θα ασκούν πρόσωπα με εξειδικευμένη γνώση και επίγνωση των σχετικών ευθυνών.

IV. Η συμμετοχή των πολιτικών φορέων Α’ και Β’ βαθμού αυτοδιοίκησης πρέπει να περιοριστεί σε ρόλο καταλυτικό μεν, επικουρικό δε.

V. Η Περιφέρεια και ο Δήμος δεν υποκαθιστούν ούτε τους επιχειρηματίες, ούτε πρέπει να διαχειρίζονται ακρίτως και κατά το δοκούν το δημόσιο χρήμα, για ότι νομίζουν αυτοί ότι έχει ανάγκη ο τόπος και ο κλάδος. Αυτοί που επενδύουν και βιώνουν τα ελαττώματα του γενικότερου οικονομικού γίγνεσθαι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη των καθοριστικών δράσεων και πρωτοβουλιών. Αυτοί πρέπει να ορίσουν σκοπούς και επιδιώξεις, να προσδιορίσουν μετρήσιμους στόχους και να ζητήσουν συγκεκριμένη χρηματοδότηση.

VI. Οι πολιτικοί φορείς θα συνδράμουν θεσμικά σε έναν αποδεδειγμένα θεμελιωμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό και θα αναλάβουν την ευθύνη να εξοπλίσουν τους δήμους τους με υπηρεσίες και υποδομές που να εξασφαλίζουν την ευχάριστη διαμονή του επισκέπτη. VII. Το αποτυχημένο πρότυπο ό,τι να ‘ναι, όπου να ‘ναι, όποτε να ‘ναι και από όποιον να ‘ναι, πρέπει να αποτελέσει παρελθόν. Η συζήτηση πέραν των προαναφερόμενων ειδικών θεμάτων, επεκτάθηκε και σε γενικότερα θέματα υποδομών που είναι κρίσιμα για την εξέλιξη της περιοχής όσον αφορά την ευρωπαϊκή της φυσιογνωμία και λειτουργία. Καταδείχθηκε η σύγκλιση απόψεων και συμφωνήθηκε ότι θα επιδιωχθεί τακτική επικοινωνία για τον ακριβέστερο προσδιορισμό των δράσεων ανάλογα με την επικαιροποίηση των εξελίξεων.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!