“Η αγορά «άνοιξε» αλλά τα προβλήματα είναι εδώ!

Το άνοιγμα των καταστημάτων του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών, δεν αφαιρεί από την κυβέρνηση την ευθύνη να λάβει ΑΜΕΣΑ μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων.

Παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για στήριξη τάχα των επαγγελματιών, υπολογίζεται ότι ένα 25% τουλάχιστον από εμάς δεν θα αντέξει μετά το άνοιγμα των καταστημάτων και θα κλείσει. Είναι βέβαιο ότι η πλειοψηφία αυτών που ζορίζονται περισσότερο είναι μικρές επιχειρήσεις που η πανδημία τούς έδωσε το τελειωτικό χτύπημα.

Οι αναστολές πληρωμών και οι επιστρεπτέες προκαταβολές δεν καλύπτουν στο ελάχιστο την πτώση του τζίρου, τα έξοδα παραμένουν στα ύψη, η εφορία παραμένει ίδια με πέρυσι. Ήδη, τα δήθεν προσωρινά μέτρα, κρατούν δέκα μήνες τώρα

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Πέρα από την απουσία οικονομικής στήριξης, η κυβέρνηση αρνείται συστηματικά να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την πανδημία ως αποτέλεσμα, ελλοχεύει ο κίνδυνος για ένα νέο λοκντάουν.

Ταυτόχρονα, είναι απαράδεκτη η στάση των τοπικών αρχών, με τον Δήμο Ιωαννίνων να μας κοροιδεύει μπρος τα μάτια μας. Ενώ έχει αποφασιστεί εδώ και μήνες «μείωση των δημοτικών τελών», μετά από δικές κινητοποιήσεις, ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα.

Στην ίδια λογική και η Περιφεριακή αρχή, που εξήγγειλε ένα «πρόγραμμα στήριξης», για λίγους και μεγάλους, που ακόμα και αυτοί θα δουν χρήματα μετά το καλοκαίρι. Ο κ. Καχριμάνης σε συνάντηση του με αντιπροσωπία του Συλλόγου μας, μετά από κινητοποίηση που πραγματοποιήσαμε, νίπτει τας χείρας του, πετώντας το μπαλάκι σε κυβέρνηση και Ε.Ε. να πάρουν μέτρα.

Αυτό είναι το πραγματικό τους πρόσωπο. Δεν έχουν καμία διάθεση να στηρίξουν το λαό που υποφέρει. Είναι εδώ για τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλίων. Για να παίζουν το ρόλο του «τροχονόμου» των εκατομμυρίων ευρώ που διαχειρίζονται μέσω δεκάδων προγραμμάτων και καταλήγουν στις μεγάλες τσέπες των μεγαλο-επιχειρηματιών.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Απέναντι μας η κυβέρνηση συνεχίζει την επίκληση της «ατομικής ευθύνης», καθιστώντας μας ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ για την διάδοση του COVID-19 στον πληθυσμό, ενώ η ίδια δεν παίρνει κανένα μέτρο για αποσυμφόρηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους μεγάλους χώρους δουλειάς, που είναι αποδεδειγμένα οι βασικές εστίες υπερμετάδοσης του ιού.Ούτε βέβαια φροντίζει για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, ή την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τους εμβολιασμούς που πολλά ακούσαμε και τίποτα δεν είδαμε.

Γιάννενα, 21/01/2021

Τους προσπερνάμε, βγαίνουμε στην αντεπίθεση!

Μπροστά σ’αυτήν την κατάσταση οι μικροεπαγγελματίες δεν πρέπει να κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια τους. Να μην δείξουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και το κράτος που λειτουργεί με κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Να μην σπαταλούν τις ελπίδες τους σε νέες κυβερνητικές εναλλαγές.

Εμπιστευόμαστε τις δυνάμεις μας, την κοινή πάλη με τους εργαζόμενους και τους βιοπαλαιστές αγρότες, ζωντανεύουμε τους συλλόγους και τα σωματεία μας και διεκδικούμε:

 •   Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
 •   Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν

  τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και

  αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.

 •   Ο τρέχον κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη

  επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.

 •   Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων
 •   Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
 •   Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
 •   Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.
 •   Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
 •   Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

  Για την Αντιμετώπιση Πανδημίας:

 •   Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό νοσοκομείων και ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ .
 •   Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.
 •   Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι

  άμεσες ανάγκες.

 •   Αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών

  λεωφορείων που σήμερα βρίσκονται σε απραξία. Ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

  Για όλα τα παραπάνω καλούμε όλους τους μικροεπαγγελματίες της πόλης καθώς και τα σωματεία:

  Συντονίζουμε τη δράση μας μαζί με τα σωματεία και τους συλλόγους της Αττικής και καλούμε:

  Τετάρτη 27/1 στις 08:30 πμ σε κινητοποίηση στην Εφορία
  Θα ακολουθήσει αυτοκινητοπομπή στην πόλη, με κατάληξη στο Δημαρχείο.”

page2image1723482224 page2image1723482512page2image1723482800 page2image1723483152 page2image1723483440page2image1723483728page2image1723484016

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!