 Ο προϋπολογισμός του Δήμου έρχεται για έγκριση με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε φτάσει στα μέσα Φεβρουαρίου χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Είναι, δυστυχώς, και αυτή η καθυστέρηση, για την οποία φέρει την αποκλειστική ευθύνη η Δημοτική Αρχή, ένα δείγμα της παντελούς έλλειψης σοβαρού σχεδιασμού, και της ανικανότητας της να διαχειριστεί τα στοιχειώδη αλλά, ταυτόχρονα, και πολύ σοβαρά θέματα του Δήμου. 2 σχεδόν μήνες μέσα στο 2021 και ο Δήμος που αποτελούσε υπόδειγμα οικονομικής συνέπειας και σοβαρότητας κατά τη θητεία μας, δεν μπορεί ακόμη να πληρώσει προμηθευτές, εργολάβους, πολίτες. Δεν μπορεί να δημοπρατήσει νέα έργα. Δεν μπορεί να συμβάλλει ούτε στο ελάχιστο στην τόνωση της τοπικής οικονομίας που τόσο την έχει ανάγκη και βλέπει μια Δημοτική Αρχή απούσα από τα προβλήματα της.

 Όπως δηλώσαμε και στη συζήτηση για τα δημοτικά τέλη, διατηρούμε πολύ σοβαρές επιφυλάξεις για την ανεπαίσθητη και πολύ δαπανηρή για το Δήμο μείωση των τελών στις κατοικίες των Ιωαννίνων, αλλά και για τη διαδικασία της υποβολής αιτήσεων από τις πληττόμενες επιχειρήσεις για να ωφεληθούν των μειωμένων συντελεστών. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε, και πιο έντονα πλέον, 3 μήνες μετά την απόφαση αυτή από το ΔΣ, ότι η στήριξη των επιχειρήσεων της πόλης έχει απόλυτη προτεραιότητα, και ότι θα πρέπει να θεσπιστεί ένας οριζόντιος, ενιαίος συντελεστής, αισθητά μειωμένος, ώστε να βοηθηθούν ουσιαστικά. Δυστυχώς, η πρόταση μας δεν έγινε δεκτή, και η Δημοτική Αρχή μόλις πριν από λίγες μέρες άνοιξε την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων.

 Εξακολουθούμε, επίσης να υποστηρίζουμε, ότι το φιλόδοξο τεχνικό πρόγραμμα για το 2021, το οποίο ψηφίσαμε στο ΔΣ, απέχει πολύ από το να πλησιάσει έστω έναν ικανοποιητικό βαθμό υλοποίησης και απορρόφησης πόρων. Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις της Δημοτικής Αρχής για απορρόφηση πάνω από 80 % , οι αριθμοί που μας παρουσιάζονται σήμερα για το κλείσιμο του 2020 την διαψεύδουν, δυστυχώς, εκκωφαντικά. Από τα 6,7 εκατομμύρια ευρώ προγραμματισμένων τεχνικών έργων για το 2020 με χρηματοδότηση από ίδια έσοδα του Δήμου (ΣΑΤΑ, εισφορά κλπ.), μετά βίας θα έχουν πληρωθεί στο τέλος της περασμένης χρονιάς 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό είναι ακόμη πιο απογοητευτικό αν σκεφτεί κανείς ότι το τεχνικό πρόγραμμα του 2020 ήταν ουσιαστικά η συνέχεια και η ολοκλήρωση των έτοιμων δημοπρατημένων και συμβασιοποιημένων έργων που κληροδοτήσαμε στη νέα Δημοτική Αρχή. Οι Γιαννιώτες, άλλωστε δεν ξεγελιούνται πλέον. Αναρωτιούνται, με περισσή απογοήτευση αλλά και αγωνία, που γίνονται έργα στην πόλη αυτή τη στιγμή. Αλήθεια, 1,5 χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας κύριοι της Δημοτικής Αρχής, έχετε υλοποιήσει έστω ένα δικό σας έργο? Ή μήπως προτιμήσατε να αναλώσετε τον χρόνο και την ενέργεια σας για να ακυρώσετε μεγάλα δικά μας έργα, νομίζοντας πως τέτοια εντολή σας έδωσε ο Γιαννιώτικος λαός? Η παρακαταθήκη σας μέχρι σήμερα είναι ανύπαρκτα έργα, ακύρωση των μεγάλων παρεμβάσεων που είχαν σχεδιαστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, έργα του ΕΣΠΑ στο απόλυτο τέλμα, ανούσιοι αυτοσχεδιασμοί στα σπουδαία που πρέπει όλοι μαζί να στηρίξουμε και να προωθήσουμε. Πάρκο Πυρσινέλλα, κεντρική πλατεία, ανάπλαση του πάρκου στα Λιθαρίτσια, εφαρμογή του ΣΒΑΚ με αστικές παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης, αναβάθμιση του αστικού οδοφωτισμού, έργα που θα αφήσουν το αποτύπωμα τους στην πόλη για τις επόμενες δεκαετίες είτε καρκινοβατούν, ή δεν έχουν καν μπει σε τροχιά στοιχειώδους προγραμματισμού.

 Ίδια εικόνα και στη καθημερινότητα. Εγγράφετε ξανά και ξανά στον προϋπολογισμό μια σειρά απολύτως απαραίτητων προμηθειών, κυρίως σε μηχανολογικό εξοπλισμό, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν δρομολογηθεί από το 2019 και σήμερα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, εξ’ ου και η μηδενική απορρόφηση που εμφανίζεται. Γερανοφόρο , σάρωθρο, επιβατικά οχήματα, απορριμματοφόρα, κάδοι οικιακής κομποστοποίησης, απορριμματοδέκτες, επέκταση του συστήματος υπογειοποιημένων κάδων. Σε καμία των περιπτώσεων αυτών δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αγοράς τους ώστε να ανασάνει η υπηρεσία καθαριότητας και να βελτιωθεί η καθημερινότητα των Γιαννιωτών. Περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια από χρήματα των πολιτών που πληρώνουν δημοτικά τέλη λιμνάζουν από την αδράνεια της Δημοτικής Αρχής να ολοκληρώσει τους διαγωνισμούς και να υπογράψει τις συμβάσεις για αυτόν και μόνο τον εξοπλισμό που σας περιέγραψα.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν, δυστυχώς, αυτό που έχουνε επικρίνει σε πολλές περιπτώσεις, και το οποίο πλέον αντιλαμβάνονται και οι Γιαννιώτες που σας εξέλεξαν ως Δημοτική Αρχή με πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες. Αποδεικνύουν ότι, 1,5 χρόνο μετά, ο απολογισμός που αποτυπώνεται και με αριθμούς κατά τη σημερινή συζήτηση, είναι πολύ φτωχός για να μπορέσετε να πείσετε και τον πλέον καλόπιστο ότι όλα αυτά που προγραμματίζετε και αποτυπώνετε στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021, θα γίνουν και πράξη. Δίνει την εντύπωση η Δημοτική Αρχή ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σοβαρότητα κάποιων πραγμάτων και ότι ζει σε έναν δικό της κόσμο, όπου όλα γίνονται στους χρόνους που αυτή επιθυμεί, με ένα μαγικό ραβδί. Οικονομική ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων, βοήθεια στα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία, είναι δυο μόνο από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου οι καθυστερημένες παρεμβάσεις της, όταν και αυτές λάβουν χώρα (η οικονομική ενίσχυση στα αθλητικά σωματεία βρίσκεται ακόμη στη φάση των αόριστων υποσχέσεων), ίσως να έρθουν πολύ αργά, όταν η κατάσταση θα έχει γίνει μη αναστρέψιμη. Δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι οφείλει να αφουγκράζεται περισσότερο την κοινωνία, αλλά καμιά φορά και εμάς που βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση, καταθέτουμε όμως σε όλα τα μεγάλα ζητήματα του τόπου, τεκμηριωμένες προτάσεις. Αντιδρά, αγκομαχώντας, στις μεγάλες προκλήσεις. Ακολουθεί τις εξελίξεις και τα γεγονότα, και δεν τις δημιουργεί η ίδια. Η Δημοτική Αρχή αδυνατεί να συνθέσει. Βλέπει παντού εχθρούς που το μόνο που θέλουν είναι να την πλήξουν πολιτικά. Η παράταξη μας δεν ανήκει στους εχθρούς της Δημοτικής Αρχής. Πολύ περισσότερο δεν ανήκει στους εχθρούς της πόλης. Είναι ανυπολόγιστη η ζημιά για τον τόπο από τις διχαστικές λογικές της Δημοτικής Αρχής τις οποίες πιστά, ακόμη και σήμερα, όπου όλοι θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και δυνατοί μπροστά στα μεγάλα ζητήματα και προκλήσεις για την πόλη, υιοθετεί. Εμείς είμαστε η μεγάλη παράταξη που ενώνει και όχι που διχάζει. Ευχόμαστε να το αντιληφθεί και η ίδια.

 Παρά λοιπόν τις επιφυλάξεις μας, και τις οποίες ανέλυσα, ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό του Δήμου μας για το 2021.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!