Γράφει η Μαρία Κεφάλα

Με τις νομοθετικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα η Ελλάδα επεκτείνει για πρώτη φορά την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια, σε ένα σημαντικό κομμάτι του θαλάσσιου χώρου της, στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους και των Ιονίων Νήσων ως το Ακρωτήριο Ταίναρο στην Πελοπόννησο. Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης που γίνεται κατ’ εφαρμογή του Συντάγματος, είναι μονομερές αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας και αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα κυρίως σε εκείνους που με απειλές και προκλήσεις προσπαθούν ανεπιτυχώς να εκφοβίσουν την Ελλάδα.

Αυτό που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλαν τον περασμένο Αύγουστο υλοποιείται με την ψήφιση του σημερινού νομοσχεδίου στη Βουλή, -ενός νομοσχεδίου ιστορικού, συμβολικού και ουσιώδους- ως η τελική πράξη της διευθέτησης εκκρεμοτήτων στην περιοχή. Η χρονική στιγμή είναι η πλέον κατάλληλη.

Η εθνική κυριαρχία αυξάνεται σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του θαλάσσιου και κατ’ επέκταση του εναέριου χώρου μας. Η Ελλάδα μεγαλώνει κατά 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και επεκτείνει για πρώτη φορά τον εθνικό της χώρο από το 1947. Η ελληνική εξωτερική πολιτική εγκαταλείπει την περίοδο της αδράνειας. Η χώρα από τη σύσταση σε κράτος και μέχρι σήμερα κινείται πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα επιχειρήματά της εκπορεύονται από αυτό. Την ίδια χρονική στιγμή γίνεται σαφές σε όλους τους τρίτους ότι διατηρούμε στο ακέραιο το δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα όταν κρίνεται αναγκαίο.

Η κυβέρνηση διευθετεί σταδιακά τα εκκρεμή ζητήματα με γειτονικά κράτη και προχωρά βήμα-βήμα στην εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής. Η Ελλάδα πλέον δεν περιορίζεται απλά και μόνον στην επίκληση των δικαιωμάτων της. Στην νέα εποχή, αξιοποιεί το Διεθνές Δίκαιο και το εφαρμόζει για να κατοχυρώσει τα δικαιώματά της. Και επιφυλάσσεται να ασκήσει το μονομερές της δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης όπου και όταν εκείνη το αποφασίσει.

Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης με την υπερψήφιση του σημερινού νομοσχεδίου αποτελεί γεγονός ιστορικής σημασίας γιατί στέλνει ένα μήνυμα εθνικής ενότητας, ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα ουσίας που δείχνει ότι οι Έλληνες και τα πολιτικά κόμματα διαπνέονται από ενότητα και κοινή στρατηγική συνείδηση για τα θέματα που αφορούν το εθνικό μας συμφέρον.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!