Οι ημέρες των Χριστουγέννων και η παραμονή της Πρωτοχρονιάς επιβάρυναν σημαντικά το ιικό φορτίο στα λύματα στην Αττική, όπως ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης.

Όπως ο ίδιος επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το τελευταίο δεκαήμερο κατά μέσο όρο ήταν μειωμένο το ιικο φορτίο στα λύματα, αποδίδοντας μάλιστα αυτή τη μείωσε στα προηγούμενα μέτρα και την καλή συμπεριφορά των πολιτών.

Ωστόσο, στο εορταστικό δεκαήμερο των οποίων τα αποτελέσματα ήταν μέχρι και την Κυριακή, ο κ. Θωμαίδης ανέφερε πως παρατηρήθηκαν δύο αυξήσεις, μία τα Χριστούγεννα 26-27/12/2020 και μία στις 31/12/2020 – 1/1/2021.

Η πρώτη «χριστουγεννιάτικη» αύξηση έφερε σχεδόν διπλασιασμό του ιικού φορτιού ενώ η δεύτερη σχεδόν τριπλασιασμό.

Επιπέον ο καθηγητής εξήγησε πως από τα λύματα γίνεται και εκτίμηση του πληθυσμού ο οποίος υπάρχει στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ.

Στο πλαίσιο αυτό ο μειωμένος πληθυσμός στην ΕΥΔΑΠ που παρατηρήθηκε δείχνει ότι υπήρξαν άτομα που έφυγαν από Αττική  και ότι η κινητικότητα είχε μειωθεί λόγω διακοπών γιατί δεν έμπαιναν στο δίκτυο καθημερινά γιατί δεν πήγαιναν πχ στην δουλειά τους οι λεγόμενοι commuters.

Επομένως ο ίδιος εκτιμά ότι η αύξηση που παρατηρήθηκε οφείλεται στην κινητικότητα λόγω ρεβεγιόν από σπίτι σε σπίτι και σε συναθροίσεις.

Σύμφωνα με τον καθηγητή,  την επόμενη βδομάδα θα δούμε αύξηση στα κρούσματα καθώς, όπως υποστήριξε, όταν επιστρέψει ο κόσμος στο λεκανοπέδιο της Αττικής, (το οποίο μελετούν) και αρχίσει ο συγχρωτισμός, σίγουρα θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων και θα αποτυπωθεί και στα λύματα. Σύμφωνα με το ίδιο αυτό ενδέχεται να το δούμε την επόμενη βδομάδα.

Όπως ο ίδιος τόνισε η αύξηση του ιικου φορτίου μπορεί να οφείλεται στον συγχρωτισμό και την διασπορά σε μια ηλιακή ομάδα που είναι ασυμπτωματικοί, νεαρότερης ηλικίας.

«Είναι κάποιες παρατηρήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί τις επόμενες 2 βδομάδες διότι αν είναι έτσι ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη διάδοση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!