Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Παπαναστάσης σχετικά με την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των βιοπαλαιστών πτηνοτρόφων.

Αναλυτικά, στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται:

«Οι βιοπαλαιστές πτηνοτρόφοι της ΗΠΕΙΡΟΥ και γενικότερα της χώρας βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις συμπληγάδες του ανταγωνισμού των κερδών μεταξύ των μεταποιητικών βιομηχανικών μονάδων επεξεργασίας κρέατος πουλερικών.

Ορισμένες απ’ αυτές, επικαλούμενες τις δυσκολίες λόγω πανδημίας, μείωσαν την τιμή που προμηθεύονται το κρέας πουλερικών από τους παραγωγούς. Για παράδειγμα η μεταποιητική βιομηχανία κρέατος πουλερικών “Θ. ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ ΑΒΕΕ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ” στο πρώτο κύμα της πανδημίας μείωσε κατά 8 λεπτά το κιλό την τιμή στον παραγωγό και τώρα, επικαλούμενη την αύξηση των ζωοτροφών που η ίδια προμηθεύει στους πτηνοτρόφους, προχώρησε και σε άλλη μείωση 4 λεπτών το κιλό.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω το εισόδημα της πλειοψηφίας των πτηνοτρόφων διαρκώς συρρικνώνεται, ενώ αρκετοί από αυτούς, μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν καθώς “μπαίνουν μέσα”, έφτασαν στο σημείο να μειώσουν κατά μία εκτροφή την παραγωγή τους, δηλαδή κατά 20%.

Την ίδια ώρα που δεν έχει προβλεφθεί καμιά κρατική στήριξη του εισοδήματος των βιοπαλαιστών πτηνοτρόφων, δίνεται απλόχερα χρήμα στις μεταποιητικές βιομηχανίες, είτε στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορονοϊό είτε στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, όπως πρόσφατα συνέβη με τον ΑΠΣΙ “Η ΠΙΝΔΟΣ” που έλαβε την τελευταία δόση επιδότησης ύψους 590.930,69 ευρώ για ακόμα μια επένδυση συνολικής δαπάνης 3,43 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η γενικότερη κατάσταση με την καπιταλιστική οικονομική κρίση, την οποία επιτάχυνε η πανδημία, είναι τέτοια που η εργατική – λαϊκή οικογένεια αναγκάζεται να περιμένει τις προσφορές των σούπερ μάρκετ για να αγοράσει ακόμα και βασικά είδη διατροφής όπως το κρέας κοτόπουλου.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου:

  • Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των βιοπαλαιστών πτηνοτρόφων.
  • Να μειωθεί το κόστος παραγωγής με μέτρα όπως η επιδότηση ζωοτροφών, η κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, το αφορολόγητο πετρέλαιο, η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κ. ά.
  • Να καθοριστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές στην τιμή του κρέατος πουλερικών και τα άλλα αγροτικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, να αφήνουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς και να εξασφαλίζουν προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση».

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!