“Παρά τη δέσμευση του Πρωθυπουργού τον περασμένο Ιούλιο από τα Τζουμέρκα για προστασία των βουνών από αιολικά, ο Βουλευτής Ιωαννίνων και Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ.Γ. Αρμυράς δεν δεσμευεται για τον σεβασμό της ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Ζαγορίου για την ακύρωση του αιολικού στην Τσούσκα Ρόσσα της Βωβούσας. Όπως απάντησε εκ μέρους της κυβέρνησης σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη για τα αιολικά στο Ζαγόρι και στο Μέτσοβο, οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δήμων Ζαγορίου και Μετσόβου δεν δεσμεύουν την κυβερνηση στο τι θα αποφασίσει για τα συγκεκριμένα αιολικά.

Ο κ. Αρσένης ζήτησε από την κυβέρνηση να σεβαστεί τις αποφάσεις  των Δημοτικών Συμβουλίων του  Ζαγορίου και του Μετσόβου να μην επιτρέψει την ανάπτυξη αιολικών πάρκων και ανεμογεννητριών στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγορίου ότι μία τέτοια εξέλιξη θα θέσει σε κίνδυνο την προοπτική ένταξης του Ζαγορίου στην UNESCO. Υπενθύμισε επίσης στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης οτι τέτοιες αδειοδοτήσεις αιολικών σε προστατευόμενες περιοχες είναι που μας εχουν οδηγήσει σήμερα ένα βήμα πριν την παραπομπή μας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για τη μη τηρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αδειοδότησης εργων σε προστατευόμενες περιοχές. Το πρόστιμο όμως, δεν θα το πληρώσουν οι εταιρείες αλλά και πάλι οι φορολογούμενοι.

Ο κ. Αμυράς  απάντησε ότι  το  Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας  θα προβεί σύντομα στην τροποποίηση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, προκειμένου να περιληφθούν οι σχετικές ενωσιακές διατάξεις στην εθνική νομοθεσία , ώστε να αποφευχθεί η καταδίκη της χώρας μας, αγνοώντας ότι το θέμα δεν είναι τεχνικό αλλά ουσιαστικο και εχει να κάνει με την αναρχη χωροθέτηση των αιολικών μέσα σε προστατευόμενες περιοχές.

Δυστυχώς, ο εκπροσωπος της κυβέρνησης στην συζήτηση κ. Αμυράς, δεν αντέδρασε θετικά ούτε στην αναφορά του κ. Αρσένη στην μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της ερευνητικής ομάδας της καθηγήτριας κυρίας Κατή που αποδεικνύει ότι είναι εντελώς αναίτια η μεγάλη ζημιά στις προστατευόμενες περιοχές από την εγκατάσταση αιολικών, καθώς ο χώρος έξω από αυτές αρκεί για να επιτευχθούν οι διεθνείς μας δεσμευσεις για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

Ο κ Αμυράς κατηγόρησε τον κύριο Αρσένη ότι με την εναντίωση του στα αιολικά στις προστατευόμενες περιοχές κλεινει το μάτι στους υδρογονάνθρακες, με τον κ. Αρσένη να υπενθυμίζει ότι ο κ. Αμυράς υπερψήφισε τις προσφατες συμβάσεις για εξορύξεις υδρογονανθράκων.”

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!