Την ανάγκη άμεσης στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών εσπεριδοειδών στον Νομό Πρέβεζας, αλλά και ευρύτερα στη χώρα, που δοκιμάζονται έντονα λόγω της πτώσης των τιμών και της ταυτόχρονης αύξησης του κόστους παραγωγής, αναδεικνύει με Ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας. Με τις τιμές παραγωγού να βρίσκονται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το κόστος παραγωγής, τίθεται το ερώτημα όχι απλώς αν η καλλιέργεια εσπεριδοειδών είναι μια επωφελής αγροτική εκμετάλλευση, αλλά εάν μπορεί να διαβιώσει αξιοπρεπώς από αυτή μια αγροτική οικογένεια. Ταυτόχρονα, οι παραγωγοί έρχονται αντιμέτωποι με δύο επιπλέον προβλήματα.

Πρώτον, με τη μείωση της ζήτησης και των εξαγωγών, που αναπόφευκτα φέρνει το απαγορευτικό, καθώς και τον διεθνή ανταγωνισμό από άλλες χώρες-παραγωγούς.

Δεύτερον, αθέμιτες πρακτικές εμπορίου από μερίδα εμπόρων, που συμπιέζουν τις τιμές αγοράς από τους παραγωγούς, διαμορφώνοντας συνθήκες χειραγώγησης των τιμών.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο κ. Μπάρκας καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντήσει σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, ώστε, πρώτον, να στηρίξει το εισόδημα των παραγωγών εσπεριδοειδών, δεύτερον, να ενισχύσει τις εξαγωγές εσπεριδοειδών, τονώνοντας τη σχετική ζήτηση και τρίτον, να αντιμετωπίσει αθέμιτες πρακτικές εμπορίου από μερίδα εμπόρων, οι οποίοι συμπιέζουν τις τιμές αγοράς από τους παραγωγούς, διαμορφώνοντας συνθήκες χειραγώγησης των τιμών.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!