Με μεγάλη ανακούφιση οι Οικολόγοι Πράσινοι Ηπείρου χαιρετίζουμε την αποχώρηση της Repsol από την Αιτωλοακαρνανία (αν και πρόλαβαν δυστυχώς να δεσμεύσουν τη χώρα στο αδιέξοδο και επικίνδυνο γεωπολιτικό τους παιχνίδι) και – ελπίζουμε σύντομα- και από την Ήπειρο. Αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει έτσι για άλλη μια φορά, τόσο τους Οικολόγους Πράσινους, όσο και τα κινήματα πολιτών ενάντια στις εξορύξεις των υδρογονανθράκων: το τέλος της εποχής των ορυκτών καυσίμων είναι ήδη εδώ!

Όμως ο αγώνας συνεχίζεται αφού συνεχώς νέοι εφιάλτες κάνουν την εμφάνισή τους: υδροηλεκτρικά φράγματα όπως αυτό στη Βάλια Κάλντα, διάσπαρτες αδειοδοτήσεις «σαλαμοποιημένων» έργων ΑΠΕ σε κάθε ραχούλα, ρέμα και κορφή χωρίς Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (σύμφωνα με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση Χατζηδάκη για έργα μέχρι 10 MW) μπορούν να οδηγήσουν στη διάσπαση της φυσικής συνέχειας, του χαρακτήρα και της ταυτότητας του μοναδικού τοπίου της Ηπείρου.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι χαιρετίζουμε τις (καθυστερημένες βέβαια) αντιδράσεις των τοπικών αρχών που η μία μετά την άλλη παίρνουν αρνητικές αποφάσεις για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, παρόλο που αυτή είναι μία κλασική αντίδραση NIMBY (not in my backyard)! Είναι οι ίδιες αυτές αρχές που ποτέ δεν διατύπωσαν μία πρόταση απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, αν και ο χάρτης της ΡΑΕ με τις προτάσεις χωροθέτησης έργων ΑΠΕ υπάρχει δημοσιευμένος εδώ και μία δεκαετία. Φυσικά όλοι οι Ηπειρώτες αφυπνίστηκαν μόλις πρόσφατα από την καταστροφή και τις παρανομίες στο όρος Κασιδιάρη που μετέτρεψαν σ’ ένα τεράστιο λατομείο χωρίς προοπτική αποκατάστασης την κορυφογραμμή του, απορρίπτοντας μάλιστα ως «μπάζα» τόνους χρήσιμου δομικού υλικού στις πλαγιές του. Ειδικά για την Διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου που είναι αναφανδόν υπέρ των πετρελαίων και υπέρ «κάθε επένδυσης», ταιριάζει το «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα». Για την Αριστερά, που είτε ζητά «φτηνή ενέργεια για τον λαό», είτε «φυσικό αέριο τώρα», επισημαίνουμε ξανά ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και θα χτυπήσει πρώτιστα τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

Μια συνετή τοποθέτηση στο θέμα των ΑΠΕ δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνο την «ορθή χωροθέτηση», ή αστειότητες για τον «αποκλεισμό των ορεινών περιοχών άνω των 1200 μέτρων» (αλήθεια γνωρίζουν μήπως οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι πόσο υψόμετρο έχουν τα Όρη Βάλτου για τα οποία συνήνεσαν;) αλλά κυρίως την κοινωνική διάσταση της ενέργειας. Θα μπορέσει να έχει κάθε κτηνοτροφική μονάδα ενεργειακή αυτονομία από βιοαέριο, κάθε γεωργική αποθήκη ένα μικρό φωτοβολταϊκό και κάθε γειτονιά ή μικρό χωριό έναν ενεργειακό συνεταιρισμό; Αυτό νομοθετήθηκε για πρώτη φορά από την προηγούμενη κυβέρνηση με την πίεση των συνεργαζόμενων Οικολόγων Πράσινων, αλλά τώρα καταργείται από την παρούσα κυβέρνηση που διακηρύσσει μια ψευδεπίγραφη «πράσινη» μετάβαση με «απολιγνιτοποίηση» (αντί για «αποκαρβουνοποίηση»), κλείνοντας έτσι το μάτι στις δήθεν «καθαρές» μονάδες ορυκτού («φυσικού») αερίου και τις τερατώδεις ανεμογεννήτριες εξυπηρετώντας ένα ακόμη εργολαβικό Ελντοράντο.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, αντίθετα προς τους λαϊκιστές κάθε κομματικής απόχρωσης, ζητάμε εδώ και μία δεκαετία το αυτονόητο: Ένα Στρατηγικό Περιφερειακό Σχέδιο για την Ενεργειακή Μετάβαση της Ηπείρου, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδιασμού για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) βασισμένο στις ιδιαιτερότητες του ορεινού της χαρακτήρα και της πλούσιας πολιτισμικής και φυσικής της κληρονομιάς. Ποιες θα είναι οι προτάσεις της Περιφέρειάς μας για το νέο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία; Νέοι αυτοκινητόδρομοι ταχείας κυκλοφορίας αντί για τρένο, τραμ και ηλεκτροκίνηση; Νέες διανοίξεις για αιολικά με βαριά μηχανήματα στις διάφορες βουνοκορφές, αντί για μικρής κλίμακας φωτοβολταϊκά σε στέγες, αποθήκες και δημόσια κτήρια; Για να μείνουν τα βουνά μας χωρίς δρόμους και τα ποτάμια χωρίς φράγματα, θα προτείνει έργα παθητικής μικρο-υδροκίνησης, βιοαερίου και γεωθερμίας με μαζική θερμική αναβάθμιση κτηρίων και άλλων ενεργοβόρων υποδομών;

page2image962282064 page2image962282352 page2image962282640 page2image962282992 page2image962283280 page2image962283568

Σε όλα τα στελέχη της Διοίκησης που αγνοούν τις βασικές αρχές αειφορίας της θυμίζουμε ότι η μόνη σίγουρη «πράσινη» ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε. Για όλες τις επενδύσεις χρειάζεται σε κάθε περίπτωση να αποδεικνύεται ότι η εγκατάστασή τους δεν αναιρεί εξαρχής τον πρωταρχικό τους στόχο, δηλαδή την προστασία το περιβάλλοντος και την αποτροπή της κλιματικής κρίσης.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!