Αυξημένη επαγρύπνηση ζητούν από όλους οι ειδικοί ενόψει των σημερινών εορτασμών καθώς, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, τα κρούσματα αυξάνονται μετά τις γιορτές. Κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως ότι έγινε τα Χριστούγεννα θα το δούμε την επόμενη εβδομάδα και το πώς θα συμπεριφερθούμε την Πρωτοχρονιά θα φανεί δυο εβδομάδες μετά.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι η έναρξη των εμβολιασμών δεν είναι σήμα για χαλάρωση και μη εφαρμογή των μέτρων και κάλεσε τον κόσμο να είναι εξαιρετικά προσεκτικός.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στον Σκάι σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο κάλεσε τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα. «Δέκα το βράδυ δεν θα κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους. Δέκα το βράδυ η πόλη πρέπει να είναι νεκρή για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι μέρες που θα μπορούμε να μην πάρουμε και άλλα μέτρα ούτως ώστε να κλείσουμε την ζωή των ανθρώπων» είπε και πρόσθεσε: «Αν σε 15 ημέρες λόγω κακών συμπεριφορών έχουμε αυξήσει τα κρούσματα τότε δεν θα κάνουμε εμβόλια θα κλαίμε έξω από τις ΜΕΘ».

Ο υπουργός έκανε λόγο για πρωτοφανή και εντυπωσιακή προσαρμογή των πολιτών στα μέτρα τα Χριστούγεννα, εξέφρασε την ανησυχία του ότι «μια μικρή μειοψηφία μπορεί να κάνει κακό σε πολλούς» αλλά και την πεποίθησή του ότι δεν υπάρχουν ενήλικες που θα κάνουν κορονο-παρτι και συγκεντρώσεις την ώρα που υπάρχουν άνθρωποι στις ΜΕΘ και κάποιοι άλλοι πεθαίνουν.

«Θα γιορτάσουμε οικογενειακά ή μόνοι μας, για να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια», είπε.

Οδηγίες και κανόνες – Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις

Υπενθυμίζεται πως το μέγιστο επιτρεπτό όριο ατόμων ανά σπίτι για τα ρεβεγιόν είναι τα εννέα άτομα, δηλαδή δύο οικογένειες.

Οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές μόνο την ημέρα της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, με μέγιστο αριθμό πιστών μέσα στους ναούς, τα 25 άτομα για απλές εκκλησίες και 50 άτομα αν πρόκειται για μητροπόλεις.

Επίσης, όπως και τα Χριστούγεννα δεν επιτρέπονται τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι.

Για τις μετακινήσεις ισχύει η χρήση SMS στον ειδικό αριθμό 13033, με το ειδικό έντυπο ή χειρόγραφη βεβαίωση. Για τις μετακινήσεις για τα εορταστικά τραπέζια χρειάζεται η αποστολή SMS στο 13033 με τον κωδικός 6 και κατά την μετάβαση και κατά την επιστροφή ή να υπάρχει η βεβαίωση κίνησης.

Μετά τις 22:00 ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας και μέχρι τις 05:00 τα ξημερώματα, εκτός από επείγοντα περιστατικά.

Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ περιφερειακών ενοτήτων.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!