Εγκρίθηκε όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο από την Κομισιόν, το έργο για το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65, Τρίκαλα-Εγνατία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, χρηματοδότηση ύψους 442 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο για την κατασκευή του βόρειου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας (E65). Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης στήριξη εκτιμώμενου ύψους 38 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας και συντήρησης του τμήματος, σε περίπτωση που τα έσοδα από τα διόδια δεν επαρκούν.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, αναμένεται να προχωρήσει η τροποποίηση της σύμβασης, να κυρωθεί από τη Βουλή και στη συνέχεια να υπογραφεί για να ξεκινήσουν τα έργα. Αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στο 2021. Τα έργα θα τα αναλάβει η ΤΕΡΝΑ, όπως συμβαίνει και στο νότιο τμήμα του Ε65, Λαμία-Ξυνιάδα.

Η ευτυχής κατάληξη ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων σχεδόν 2 ετών, από τη στιγμή που κατατέθηκε το αίτημα στην Κομισιόν. Είναι ένα από τα μεγάλα έργα που προωθεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο υπουργός ΥΠΟΜΕ, Κώστας Καραμανλής, είχε αναφέρει το έργο για το βόρειο τμήμα του Ε65, ως ένα από τα έργα που ξεμπλόκαρε η κυβέρνηση.

Με το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί όλος ο αυτοκινητόδρομος από τη Λαμία μέχρι την Εγνατία και συνδέει την Στερεά Ελλάδα με τη Θεσσαλία με τη Δυτική Μακεδονία αλλά και την Ήπειρο. Το συγκεκριμένο τμήμα ήταν «ορφανό» καθώς δεν είχε εξασφαλιστεί χρηματοδότηση. Με την κατασκευή του αποκτά και η Ήπειρος εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στην Κεντρική Ελλάδα.

Η χρηματοδότηση αυτή θα επιτρέψει να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει μέρος του διευρωπαϊκού οδικού δικτύου, χωρίς να προκληθούν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: «Η κατασκευή του βόρειου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας θα ολοκληρώσει το ελληνικό τμήμα του Ε65 και θα συμβάλει στην ανάπτυξη των περιοχών που εξυπηρετεί ο αυτοκινητόδρομος. Η απόφαση αυτή θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να στηρίξει την κατασκευή της σημαντικής αυτής υποδομής, η οποία αποτελεί μέρος του διευρωπαϊκού οδικού δικτύου.»

ypodomes.com

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!