Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου δυτικά της πόλης της Πρέβεζας, πάνω στη θάλασσα και στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου βρίσκεται το Κάστρο του Παντοκράτορα που φέρει το όνομά του από την ομώνυμη εκκλησία που προϋπήρχε εκεί. Σύμφωνα, με τις ιστορικές πηγές χτίστηκε από τον Αλή Πασά με σχέδια του συνταγματάρχη του γαλλικού στρατού F.F.Guillaume de Vaudoncourt, αποτελώντας ένα από τα τρία κάστρα της Πρέβεζας. Είχε σημαντική γεωπολιτική θέση, ελέγχοντας τη ναυσιπλοΐα στον Αμβρακικό κόλπο. Το αρχικό του όνομα ήταν Ούτζ-Καλέ, δηλαδή Εξωτερική Ακρόπολη.

Αρχιτεκτονική
Το κυρίως τμήμα του οχυρού διαμορφώνεται σε σχεδόν κανονικό πεντάγωνο με ψηλά και περιμετρικά τείχη. Στην περίμετρο διατάσσονται θολωτοί χώροι που διαμορφώνουν στο κέντρο μια μεγάλη εσωτερική αυλή. Το κυρίως οχυρό περιβάλλεται από αντερείσματα, επιθαλάσσιο προμαχώνα, ξηρά τάφρο μεταξύ προμαχώνα και κυρίως οχυρού στα νότια και ένυδρη τάφρο στα βόρεια. Η κύρια πύλη βρίσκεται στη βόρεια πλευρά και την προσέγγιζε κανείς περνώντας την ένυδρη τάφρο. Εκτός από την κύρια πύλη υπάρχει μια μικρότερη στην ανατολική πλευρά, η οποία συνδέει την τάφρο με την εσωτερική αυλή. Μέσα στο κάστρο, στο ανατολικό τμήμα της νότιας πτέρυγας, υψώνεται μικρός ναός αφιερωμένος στη μνήμη των Αγ. Αναργύρων.

Σύγχρονη εποχή
Το κάστρο χρησιμοποιήθηκε τα μεταγενέστερα χρόνια από την ελληνική κυβέρνηση για φυλακές κρατουμένων, ενώ τη σύγχρονη κάθε καλοκαίρι χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!