Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει αύριο, Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 19:00, διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Ρωμανιώτικη τέχνη. Εκδήλωση στη μνήμη της Εσθήρ Κοέν».

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, κύριος Κωνσταντίνος Τασούλας.

Με αδιαμφισβήτητο κέντρο του ρωμανιώτικου εβραϊσμού τα Ιωάννινα και με μακραίωνη ιστορία, οι ελληνόφωνοι Ρωμανιώτες δημιούργησαν τη μοναδική ελληνοεβραϊκή παράδοση, αφομοιώνοντας στοιχεία του τοπικού λαϊκού πολιτισμού και συνδυάζοντάς τα γόνιμα με τα δικά τους ήθη και έθιμα. Διατήρησαν τη θρησκευτική τους ταυτότητα, όπως φαίνεται από τις συναγωγές που οικοδόμησαν και την επιβίωση της εβραϊκής ως λατρευτικής γλώσσας.

H εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται με τη συμβολή του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, αποτελεί φόρο τιμής στη μνήμη της Γιαννιώτισσας Εσθήρ Κοέν, από τις τελευταίες Ελληνίδες που επέζησαν του Ολοκαυτώματος, η οποία έφυγε από τη ζωή την 1η Δεκεμβρίου 2020. Περιλαμβάνει εισηγήσεις και μαρτυρίες για την ιστορική διαδρομή, την καθημερινή ζωή, την τέχνη και τη μουσική των Ρωμανιωτών.

Η απευθείας μετάδοση της εκδήλωσης, από την αίθουσα Γερουσίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, θα γίνει μέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύματος της Βουλής http://foundation.parliament.gr, καθώς και από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής WebTV-2 (https://parltv.live.grnet.gr/webtv/#!pid=webtv2).

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!