Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη, σχετικά με τη συγκομιδή και τη διάθεση των μανταρινιών στην περιοχή της Άρτας, καθώς και σχετικά με τη στήριξη του εισοδήματος και την αποζημίωση των παραγωγών. Όπως αναφέρει, ο κ. Γκόκας, δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις που είχε κάνει κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησής του στη Βουλή όσον αφορά και στις πολύ χαμηλέςεξευτελιστικές τιμές, αλλά και στις αδιάθετες ποσότητες, ειδικότερα της ποικιλίας κλημεντίνης. Τονίζει ότι οι αδιάθετες ποσότητες ανέρχονται περίπου στο 70% της παραγωγής και στο ήδη περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον έρχονται να προστεθούν οι καταστροφές από την ανάπτυξη μυκήτων, λόγω των βροχοπτώσεων, αλλά και των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί την άμεση ανάγκη για ελέγχους από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, για να διαπιστώσουν και από κοντά το μέγεθος της καταστροφής, που έρχεται να προστεθεί στη μειωμένη ζήτηση, λόγω των συγκυριών της πανδημίας, αλλά και εισαγωγών από άλλες χώρες, φθηνών αλλά αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων.

Επιπρόσθετα επισημαίνει ότι οι τιμές πώλησης για τον παραγωγό παρέμειναν περίπου στα μισά της περυσινής τιμής. Με το εξευτελιστικό αυτό εισόδημα οι παραγωγοί δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα έξοδά τους, πολλοί από αυτούς δεν θα έχουν καθόλου εισόδημα, και πραγματικά βρίσκονται σε απόγνωση. Ο κ. Γκόκας λαμβάνοντας υπόψη του την αγωνία επιβίωσης των παραγωγών της περιοχής της Άρτας, ζητά απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό για τις ενέργειές του μέχρι σήμερα, δεδομένου ότι ο κ. Υπουργός γνωρίζει τα προβλήματα από την αρχή της περιόδου συγκομιδής των μανταρινιών, όπως και για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των παραγωγών μανταρινιών και την οικονομική ενίσχυσή τους.

Επίσης ερωτά για τις άμεσες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για επιτόπιους ελέγχους με σκοπό τη διαπίστωση της καταστροφής και τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, μέσα από ενισχύσεις και αξιοποίηση διαφόρων προγραμμάτων, και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το De minimis για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος. Τ

έλος ο κ. Γκόκας ζητά να ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να πάρει ο κ. Υπουργός σε σχέση με την ουσιαστική στήριξη δημιουργίας ομάδων παραγωγών και για αλλαγές στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ που είναι απαραίτητο να γίνουν για να  καλύπτονται σύγχρονα προβλήματα και ζημιές από αιτίες, όπως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και η κλιματική αλλαγή.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!