Τη Παρασκευή 26/2/2021, μετά από δημόσιο κάλεσμα της Αυτόνομης Συνέλευσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πραγματοποιήθηκε συνέλευση στο θεατράκι του Πανεπιστημίου με μεγάλο αριθμό ατόμων και χαρακτήρα οριζόντιο, αμεσοδημοκρατικό και ακομμάτιστο.Εκεί, πραγματικά από τα κάτω, αποφασίστηκε να προβούμε σε κατάληψη διαρκείας της Πρυτανείας. Έτσι, τη Δευτέρα 1/3/2021καταλάβαμε το κτήριο της πρυτανείας, το κέντρο υπολογιστών και δικτύου, την οικονομική υπηρεσία και τις γραμματείες. Δηλώνουμε με αυτόν τον τρόπο, την αντίθεσή μας στο κατάπτυστο νομοσχέδιο Κεραμέως, το οποίο νομοθετεί τη δημιουργία αστυνομικού σώματος στα Πανεπιστήμια που θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ., την εισαγωγή βάσης για τα πανεπιστήμια, τον έλεγχο της εισόδου στα ΑΕΙ, τη θέσπιση χρονικού ορίου φοίτησης, την διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών και την δημιουργία ειδικού πειθαρχικού πλαισίου για τους φοιτητές. Εκφράζουμε, επίσης, την αγανάκτησή μας για το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια είναι πλέον έναν ολόκληρο χρόνο κλειστά, αλλά και την αλληλεγγύη μας στους φοιτητές του ΑΠΘ που δέχτηκαν τη βία των ένστολων ταγμάτων εφόδου του ελληνικού Κράτους.

Στην πρώτη ανοιχτή συνέλευση της κατάληψης, με πάνω από 50 άτομα, αποφασίστηκε ότι οι γραμματείες των σχολών θα παραμείνουνκατ’ εξαίρεση ανοιχτές αύριο Τρίτη 2/3/2021, μεταξύ 9π.μ. και 12μ.μ., ώστε να διεκπεραιώσουν τις εκκρεμείς υποχρεώσεις τους οι φοιτητές, καθώς ο εχθρός δεν είναι οι συμφοιτητές μας, αλλά το κεντρικό κράτος και η πολιτική του.

 

Η συνέλευση είναι ανοιχτή και λειτουργεί οριζόντια, αμεσοδημοκρατικά και ακομμάτιστα. Δηλαδή, ο καθένας και η καθεμία μπορεί να συμμετέχει ως άτομο, συνδιαμορφώνοντας ισότιμα το λόγο και τη δράση της κατάληψης. Ωστόσο, λόγω των δημόσιων καταγγελιώνενάντια στην ΟΚΔΕ Ιωαννίνων για απειλές και σεξιστικά σχόλια απέναντι σε πρώην μέλη της, δηλώνουμε ρητά ότι δεν επιθυμούμε να συνδιαμορφώσουμε με μέλη της οργάνωσης αυτής με οποιαδήποτε ιδιότητα κι αν φέρουν.

 

Τέλος, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον απεργό πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντίνα, καθώς και στις υπόλοιπες φοιτητικές καταλήψεις σε όλη την Ελλάδα, από την Κομοτηνή μέχρι το Ναύπλιο. Ταυτόχρονα, καλούμε τους φοιτητές να πραγματοποιήσουν κι άλλες καταλήψεις σε πανεπιστήμια όλης της χώρας με σκοπό την ενίσχυση του αγώνα και με στόχο οι καταλήψεις αυτές να μην είναι απλά συμβολικές, αλλά να γίνουν κέντρα αγώνα – όπως φιλοδοξεί να γίνει και η δική μας – για ένα πανεπιστήμιο και μια κοινωνία ελεύθερη.

Επόμενη συνέλευση Τρίτη 2/3 στις 14:30 στην κατάληψη. Καλούμε τους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριές μας να έρθουν να πλαισιώσουν τις δράσεις της κατάληψης, καθώς και να προτείνουν και δικές τους.

 

Απαιτούμε:

  • Κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.
  • Άνοιγμα των σχολών με τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων και με μέριμνα της υγείας των φοιτητών και εργαζομένων.
  • Τα 30 εκατομμύρια να δοθούν για το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων.
  • Ούτε κρατικό, ούτε ιδιωτικό! Ελεύθερο, δημόσιο και κοινωνικό Πανεπιστήμιο!
  • Άμεση ικανοποίηση του αιτήματος του απεργού πείνας και δίψας Δ.Κουφοντίνα  
  • Αλληλεγγύη στους φοιτητές του ΑΠΘ και σε όσους και όσες συνεχίζουν να αγωνίζονται.

 

Συνέλευση Κατάληψης Πρυτανείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!