“Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώνονται. Τις τελευταίες μέρες πολλαπλασιάζονται τα Σχολεία και τα τμήματα που κλείνουν, φανερώνοντας για άλλη μια φορά τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, του Υπουργείου Παιδείας και των αρμόδιων σε τοπικό επίπεδο. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι μετά το κλείσιμο του Δημοτικού Σχολείου Πεδινής πριν δυο βδομάδες, έκλεισε χτες το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (Μαρούτσειο), ενώ κρούσματα έχουν καταγραφεί σε Δημοτικά (21ο , το 24ο , το 3ο Μαρμάρων, το Δημοτικό Κατσικά), έχει κλείσει το Γυμνάσιο Κατσικά και διάσπαρτα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε αρκετά σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο κατάλογος καθημερινά μεγαλώνει, αυξάνοντας τη δίκαιη αγανάκτηση και την ανησυχία των γονέων. Ως Ένωση Γονέων, πολύ έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει για το πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση, από την περασμένη Άνοιξη, αλλά και μετά, με τη νέα 2μηνη φθινοπωρινή καραντίνα. Με κινητοποιήσεις, ανακοινώσεις, υπομνήματα και συναντήσεις με τους αρμοδίους απαιτούσαμε εναγωνίως ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τα σχολεία, για να μπορούν να είναι ανοιχτά, ως οφείλουν , με ασφάλεια και υγιεινή.

Όλο αυτό το διάστημα, Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας όχι απλά κωφεύουν, αλλά με περίσσιο λαϊκισμό και αξιοποιώντας ενίοτε με χυδαίο τρόπο την πανδημία, επιδίδονται σε επικοινωνιακά παιχνίδια και δηλώσεις αυταρέσκειας του τύπου: «η τηλεκπαίδευση είναι ισάξια με τη δια ζώσης», «είναι χαμηλή η μεταδοτικότητα στα σχολεία», «δεν είναι πρόβλημα τα 25άρια τμήματα» κλπ. Ταυτόχρονα αντί να ακούσουν τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας και να δρομολογήσουν λύσεις, ψηφίζουν εκπαιδευτικά “τερατουργήματα” που σαρώνουν ό,τι θετικό έχει απομείνει στη δημόσια εκπαίδευση, προσθέτοντας ανυπέρβλητους ταξικούς φραγμούς στα παιδιά των οικογενειών που προέρχονται από χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα, χαρίζουν δεκάδες δις στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά δεν παίρνουν το παραμικρό μέτρο στήριξης της Δημόσιας Εκπαίδευσης και Υγείας. Άμοιροι ευθυνών δεν είναι η Περιφέρεια και ο Δήμος που επί τόσους μήνες δεν συμβάλλουν ουσιαστικά για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των μεταφορών των μαθητών, που είναι ευθύνη της Περιφέρειας, όπου οι μαθητές μεταφέρονται σε συνθήκες συνωστισμού από και προς τα σχολεία, ενώ τα προσφυγόπουλα βρίσκονται εκτός σχολείων από τον Σεπτέμβρη. Όσο για τον Δήμο, καμιά ουσιαστική παρέμβαση δεν έγινε για τη βελτίωση της άθλιας κατάστασης των χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος (πχ τουαλέτες, ιατρεία κλπ), καμιά προσπάθεια για ανεύρεση χώρων για το χωρισμό των πληθωρικών τάξεων.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

 Να διενεργηθούν άμεσα δωρεάν rapid test σε όλη τη σχολική κοινότητα και κατά προτεραιότητα στα σχολεία που εμφανίστηκαν κρούσματα υπό την ευθύνη του ΕΟΔΥ. Είναι ανεπίτρεπτο να στέλνονται μαζικά για τεστ στα Νοσοκομεία, γονείς –μαθητές – εκπαιδευτικοί, δημιουργώντας μάλιστα ουρές των 80-100 ατόμων, όταν μπορούν να πάνε κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα σχολεία και να πραγματοποιήσουν μαζικά τεστ, που θα καταγράψουν και την εξάπλωση στην κοινότητα.

 Άμεση ιχνηλάτηση επαφών των κρουσμάτων. Μέχρι να πραγματοποιηθούν η ιχνηλάτηση και τα test στο σχολείο όπου εμφανίστηκαν κρούσματα, αυτό να μην λειτουργεί.

 Να γίνει άμεσα απολύμανση των συγκεκριμένων σχολείων με ευθύνη του Δήμου (από τα έκτακτα κονδύλια που δόθηκαν για τον Covid).

 Να ενισχυθούν τα δρομολόγια στα μαθητικά λεωφορεία ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.  Έστω και τώρα, να αραιώσουν τα τμήματα των μαθητών ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς.

 Ιδιαίτερη μέριμνα να παρθεί για τα Ειδικά Σχολεία, όπου είναι σχεδόν αδύνατη η χρήση μέσων ατομικής προστασίας από τους μαθητές και γονείς – εκπαιδευτικοί είναι διαρκώς εκτεθειμένοι σε κίνδυνο.

Εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, την προστασία των παιδιών και των οικογενειών μας.”

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!