Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί μια από τις κυριότερες μορφές καρκίνου στην Ελλάδα και όλο τον Δυτικό κόσμο. Περίπου 1 στους 22 ανθρώπους θα νοσήσει κάποια στιγμή στη ζωή του. Ο Μάρτιος έχει καθιερωθεί ως μήνας ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

H κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Η ύπαρξη συγγενών πρώτου βαθμού με καρκίνο του παχέος εντέρου, αυξάνει τον κίνδυνο, ιδιαίτερα αν αυτοί νόσησαν σε σχετικά νεαρή ηλικία (π.χ. πριν τα 45). Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, το αλκοόλ και το κάπνισμα, καθώς επίσης διατροφή πλούσια σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας (π.χ. λουκάνικα, σαλάμια, μπέικον) καιφτωχή σε φυτικές ίνες. Τέλος, παθήσεις του πεπτικού συστήματος όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn αυξάνουν τον κίνδυνο και για αυτό το λόγο απαιτείται στενή παρακολούθηση των ασθενών.

Συμπτώματα όπως η αδυναμία από πτώση του αιματοκρίτη, η αλλαγή στη σύσταση ή τη συχνότητα των κενώσεων, η παρουσία αίματος σε αυτές ή ο πόνος στην κοιλιά, θα πρέπει να μας οδηγήσουν στο γιατρό μας, ακόμα και αν στις περισσότερες των περιπτώσεων δε σχετίζονται με κάτι πολύ σοβαρό. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα στο αρχικό στάδιο, οπότε μπορεί να καθυστερήσει η διάγνωση και η θεραπεία του είναι πιο δύσκολη. Αντίθετα, αν διαγνωσθεί σε αρχικό στάδιο, η πιθανότητα θεραπείας ξεπερνά το 90%.

Για τους λόγους αυτούς η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου αποτελεί βασική προτεραιότητα των συστημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο. Η Αμερικανική υπηρεσία προληπτικής Ιατρικής (U.S. Preventive Services Task Force) ακολουθώντας το παράδειγμα της Αμερικανικής αντικαρκινικής εταιρείας (American Cancer Society), πρότεινε την έναρξη προληπτικών εξετάσεων στα 45 έτη και όχι στα 50, όπως ήταν η μέχρι τώρα σύσταση. Αιτία αποτελεί η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου σε νέους ανθρώπους που παρατηρείται σε πολλές χώρες τα τελευταία χρόνια.

Στη χώρα μας συστήνεται η διενέργεια κολονοσκόπησης σε όλους μετά τα 50, καθώς και νωρίτερα στους συγγενείς των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου που νόσησαν σε σχετικά νεαρή ηλικία. Ο ακριβής χρόνος της πρώτης κολονοσκόπησης καλό θα ήταν να συζητηθεί με τον γιατρό μας. Ανάλογα με τα ευρήματα και το ιστορικού του ασθενούς, καθορίζεται και το διάστημα μέχρι την επόμενη εξέταση.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της κολονοσκόπησης είναι η δυνατότητα ανίχνευσης και αφαίρεσης πολυπόδων. Η αφαίρεσή των πολυπόδων μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της εξέτασης στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Έτσι, μια απλή εξέταση όπως η κολονοσκόπηση μπορεί όχι μόνο να διαγνώσει έγκαιρα, αλλά κυρίως να προλάβει την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η Ιατρική Φροντίδα Ιωαννίνων, προσηλωμένη στην παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, έφερε στην πόλη μας το πρώτο κολονοσκόπιο τύπου Fujifilm EC-760 με οπτικό πεδίο 170ο και υπερ-υψηλή ανάλυση (Full HD) το οποίο διαθέτει δυνατότητες οπτικής χρωμοενδοσκόπησης, αλλάζοντας με το πάτημα ενός κουμπιού το είδος του φωτός που

χρησιμοποιεί, επιτρέποντας την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ακόμα και των μικρότερων πολυπόδων.

Στο ενδοσκοπικό εργαστήριο της Ιατρικής Φροντίδας Ιωαννίνων, στο κέντρο των Ιωαννίνων, πέρα από τη χρήση καταστολή («μέθης») γίνεται χρήση διοξειδίου του άνθρακα αντί για ατμοσφαιρικό αέρα, όπως και αντλίας νερού κατά περίπτωση, ώστε να επιτυγχάνεται η πλέον ανώδυνη εμπειρία για τον ασθενή.

Αυτό το Μάρτιο ας κάνουμε ένα βήμα προς την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να αναζητήσει στην ιστοσελίδα της Ιατρικής Φροντίδας Ιωαννίνων (www.ifimed.gr) ή να κλείσει ραντεβού με τον Γαστρεντερολόγο Δρ. Δημήτριο Συγκούνα στο 2651044984.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!