Παράταση έως την 1η Απριλίου δίνει το ΤΑΙΠΕΔ όσον αφορά την υποβολή προσφορών για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και των τριών κάθετων αξόνων. Ανοικτός ο δρόμος και για τις κοινοπραξίες “ROADISTransportationHoldingS.L.U.-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.” και “VINCIHIGHWAYSS.A.S – VINCICONCESIONESS.A.S – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε”, πέραν της ΤΕΡΝΑ – Egis.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ) κατά τη σημερινή συνεδρίασή του αποφάσισε να ορίσει την 01/04/2021 ως νέα ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον εν εξελίξει διαγωνισμό που αφορά στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και των τριών κάθετων αξόνων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ έλαβε την ανωτέρω απόφαση κατ’ ενάσκηση του νόμιμου δικαιώματός του να συμμορφωθεί οικειοθελώς προς τις αποφάσεις της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων των προεπιλεγέντων επενδυτών “ROADISTransportationHoldingS.L.U.-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.” και “VINCIHIGHWAYSS.A.S – VINCICONCESIONESS.A.S – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε”.

Υπενθυμίζεται πως οι παραπάνω κοινοπραξίες είχαν ζητήσει να δοθεί παράταση στο σχετικό διαγωνισμό που έληξε στις 11 Δεκεμβρίου 2020, με το επιχείρημα πως δεν πρόλαβαν να ετοιμάσουν τις προσφορές τους λόγω της πανδημίας. Μετά την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ  να μη δώσει την 9η παράταση στο διαγωνισμό και να δεχθεί τη μοναδική προσφορά που κατατέθηκε εκ μέρους της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ – EgisProjects, οι διοικήσεις των κοινοπραξιών προσέφυγαν στο ΣτΕ, κερδίζοντας τα ασφαλιστικά μέτρα.

Σημειώνεται ότι το τεύχος του διαγωνισμού προβλέπει πως στον προτιμητέο επενδυτή θα ανατεθεί η χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού και των κάθετων οδικών αξόνων Σιάτιστα – Ιεροπηγή / Κρυσταλλοπηγή, Χαλάστρα – Εύζωνοι και Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας. Η περίοδος παραχώρησης θα έχει διάρκεια 35 ετών. Ο προτιμητέος επενδυτής, μέσω της εταιρείας παραχώρησης που θα συστήσει, υποχρεούται να μελετήσει, χρηματοδοτήσει και εκτελέσει σειρά πρόσθετων εργασιών.

Ο επενδυτής θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ μια αρχική προσφορά (Αμοιβή Παραχώρησης) καθώς και μία Ετήσια Αμοιβή. Εκτός από την είσπραξη των διοδίων, ο ανάδοχος θα έχει έσοδα από την εκμετάλλευση Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) “των παρόδιων αυτού εκτάσεων από κοινού με όλα τα περιουσιακά δικαιώματα, υλικά και άυλα, που σχετίζονται με τον οδικό άξονα”.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!