Στο Θεσπρωτικό σήμερα την 25η Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Πέμπτη, και στην κεντρική αγορά του Θεσπρωτικού, συνήλθαν σε συνέλευση: ο αντιδήμαρχος Δήμου Ζηρού κ. Ρεμπής Ζήκος, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων των Δημοτικών Ενοτήτων Θεσπρωτικού και Κρανέας του Δήμου Ζηρού και μερικοί κάτοικοι.
Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση των: κ. Δράκου Χαράλαμπου του Θεοφίλου κατοίκου Θεσπρωτικού και κ. Δρόσου Κων/νου του Γεωργίου κατοίκου Ελαίας Νικολιτσίου.
Θέμα της συνέλευσης ήταν η έγκριση-αδειοδότηση λειτουργίας των ανεμογεννητριών στην περιοχή μας από την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας).
Όλοι οι παρευρισκόμενοι ήταν με μάσκες και σε απόσταση μεταξύ τους.
Η συνέλευση όρισε τον κ. Δράκο ως τον συντονιστής της.
Ο κ. Δράκος ανέφερε ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι δόθηκε έγκριση από την ΡΑΕ για την λειτουργία: (α) 28 ανεμογεννητριών στην ανατολική οροσειρά της Μικρής Λάκκας Σουλίου ή Ανατολικά Θεσπρωτικά όρη που περιλαμβάνουν τα βουνά Ζαρκοράχη και Προφήτης Ηλίας Μελιανών και (β) άλλες 5 ανεμογεννήτριες στην δυτική οροσειρά της Λάκκας μας ή δυτικά Θεσπρωτικά όρη ή Μπαλντανέζι.
Κατ’ αρχήν κανείς δεν αμφιβάλλει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ αλλά δεν θέλουμε να έχουμε πάνω από τα χωριά μας, πάνω από τα σπίτια μας αυτά τα τεράστια και ογκωδέστατα κατασκευάσματα που υποβαθμίζουν όλο το φυσικό πλούτο της περιοχής μας αλλά και δίνουν το τελειωτικό χτύπημα της κτηνοτροφίας δεκάδων συμπολιτών μας.
Θα μπορούσε το κράτος να κατευθύνει τους επιχειρηματίες να επενδύσουν σε πιο ήπια μορφής ενέργεια όπως τα Φωτοβολταϊκά πάρκα που δεν προκαλούν τέτοιου μεγέθους όχληση στο περιβάλλον και όχι στις ανεμογεννήτριες.
Τα βασικά και κύρια μειονεκτήματα των ανεμογεννητριών είναι δύο:
1) Το πρώτο είναι ότι υποβαθμίζεται το περιβάλλον της περιοχής μας. Αν η περιοχή μας έχει ακόμη κάποιο πλεονέκτημα που θα μπορούσε να ελκύσει έναν επισκέπτη ή να δώσει κάτι στους κατοίκους της είναι η ομορφιά της και το φυσικό της περιβάλλον.
Με την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, όμως, πάνω στις κορυφογραμμές των βουνών μας, αυτό το περιβάλλον θα αλλοιωθεί και πλέον θα έχει τεθεί οριστικά η περιβαλλοντική υποβάθμιση και αξία της.
2) Το δεύτερο μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι, κυρίως στην ανατολική πλευρά των Θεσπρωτικών ορέων, οι κορυφές των βουνών της σχηματίσουν πεδινές εκτάσεις, οροπέδια, όπου είναι εγκατεστημένα εκατοντάδες ζώα (αγελάδια, πρόβατα κ.λπ.). Αν λοιπόν τα οροπέδια αυτά καταληφθούν από τις τεράστιες και ογκωδέστατες ανεμογεννήτριες, τότε θα χαθεί σημαντικό μέρος της κτηνοτροφίας των χωριών της ανατολικής Λάκκας, και δεκάδες κτηνοτρόφοι θα μείνουν χωρίς εισόδημα πλέον.
Έτσι, προκειμένου να πλουτίσει ένας ή δύο άνθρωποι από τις ανεμογεννήτριες, θα καταστραφούν δεκάδες άλλοι κτηνοτρόφοι, συμπολίτες μας.
Ας μη ξεχνάμε, ότι αν περάσουν οι ανεμογεννήτριες τώρα, ενδεχομένως δεν θα είναι και οι τελικές που θα εγκατασταθούν, γιατί μπορεί να υπάρξει και νέα αδειοδότηση για την τοποθέτηση και άλλων. Και τότε θα τις δούμε πολύ κοντά στα σπίτια μας.
Ο κ. Δράκος διάβασε την Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της περιφέρειας Ηπείρου, από 26 Ιουνίου 2020. Αυτό μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι οι αδειοδοτήσεις για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών των τοπικών κοινωνιών να γίνονται μόνο με την συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών, δηλαδή της Περιφέρειας, Δήμων και Κοινοτήτων.
Ο κ. Δράκος στην συνέχεια διάβασε και την από 30 Ιανουαρίου 2021 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δωδώνης, που επίσης είναι αντίθετη με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.
Ο κ. Δράκος διάβασε επίσης και το Απόσπασμα από το Πρακτικό 2 / 2021 ης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔΕ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου). Αυτή αναφέρει, μεταξύ των άλλων, για «Πάγωμα όλων των αδειών από τη ΡΑΕ…».
Στην συνέχεια ο κ. Δράκος έδωσε τον λόγο στον κ. Δρόσο Κώστα, καθηγητή φυσικής και ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» των Αθηνών.
Ο κ. Δρόσος ανέφερε διεξοδικά όλες τις αρνητικές συνέπειες που θα προκληθούν από τις ανεμογεννήτριες.
Μεταξύ των άλλων είπε ότι ακόμη και το μικροκλίμα της περιοχής θα αλλάξει. Οι μελέτες έδειξαν ότι όπου μπήκαν ανεμογεννήτριες είχαμε μείωση των βροχών, είχαμε μείωση των υπόγειων νερών, είχαμε μείωση των χιονιών επειδή ακριβώς παρατηρήθηκε ότι διώχνουν την υγρασία της ατμόσφαιρας.
Άλλο μειονέκτημά τους είναι επηρεάζονται οι πληθυσμοί των με-λισσών σε ακτίνα αρκετά μεγάλη που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δύο χιλιόμετρα.
Ανέφερε ότι θα πέσουν εκατοντάδες κυβικά μέτρα μπετόν και ολόκληροι όγκοι τσιμέντου θα προβάλλουν στα μέρη αυτά.
Επίσης, για να μεταφερθούν πάνω στα βουνά τα εξαρτήματά τους, οι έλικες που μπορεί να είναι διαμέτρου 160 μέτρα η κάθε μια, θα χρειαστούν κατασκευή δρόμων τουλάχιστον δώδεκα μέτρων πλάτους, εφόσον δεν ακολουθούνται απότομες στροφές κ.λπ. πάνω στα βουνά.
Ο κ. Δρόσος ανέφερε ότι το συμβόλαιο για την λειτουργία της ανεμογεννήτριας είναι για 25 χρόνια, αλλά αυτές στα 15 χρόνια χαλάνε και καταστρέφονται. Δεν είναι τυχαίο που πάνω στις κορυφογραμμές των βουνών δεν υπάρχουν δένδρα, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Επομένως, τα υπόλοιπα 10 χρόνια δεν υπάρχουν ανεμογεννήτριες αλλά ερείπια που απέμειναν εκεί.
Και ο επενδυτής που λειτουργούσε αυτή την κατεστραμμένη πλέον ανεμογεννήτρια δεν υποχρεούται να την αποξηλώσει, αλλά αυτή θα παραμένει εκεί μόνιμα πλέον για να θυμίζει ερείπια πάνω στο όμορφο περιβάλλον μας που το σταυρώσαμε.
Εν τω μεταξύ όταν φυσάει πολύ δυνατός αέρας, η ανεμογεννήτρια δεν παράγει περισσότερο ρεύμα, πάντα, επειδή πάνω από ένα όριο παράγει σταθερά την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής παροχής και δεν αυξάνει.
Σήμερα η ελάχιστη απόσταση της ανεμογεννήτριας από τον οικισμό είναι 500 μέτρα.
Από πλευράς θέσεων εργασίας τέτοιες δεν υπάρχουν. Αυτές δουλεύουν με τον αέρα και υπάρχει μόνον ένας συντηρητής των.
Το άλλο όφελος είναι ένα χαμηλό ποσοστό ενέργειας που ο επενδυτής παραδίδει στον ΟΤΑ, όπου έχει εγκατασταθεί.
Ο κ. Δρόσος ανέφερε επίσης ότι στα προηγμένα κράτη έχουν σταματήσει να τοποθετούν ανεμογεννήτριες και όσες τους περισσεύουν τις στέλνουν σε άλλες χώρες και μάλιστα στα μέρη που δεν είναι τουριστικά, που δεν έχουν μεγάλη ανάπτυξη οικονομίας γενικά στα υποβαθμισμένα μέρη όπως στην περιοχή μας. Στις προηγμένες χώρες προ-τιμούν την ηλιακή ενέργεια που είναι περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον ή σε άλλες περιπτώσεις τα κύματα της θάλασσας.
Τέλος, ο κ. Δρόσος ανέφερε ότι στην Λευκάδα που οι κάτοικοι αντέδρασαν στις ανεμογεννήτριες, ακυρώθηκε η εγκατάστασή τους.
Συνέχεια μίλησε ο κ. Κώνστας Βασίλειος, δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ζηρού και πρώην στρατηγός της πυροσβεστικού σώματος. Αυτός ανέπτυξε τις θέσεις του για τα μειονεκτήματα που θα προκύψουν από την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής μας. Ανέφερε ακόμη ότι από την στιγμή που η ΡΑΕ έδωσε την αδειοδότηση ισχύει ένσταση ή νομική προσφυγή ανάκλησης της απόφασης μέχρι ένα μήνα από την ημερομηνία της αδειοδότησης. Ανέφερε επίσης ότι δεν είχαμε έγκαιρη ενημέρωση από τον Δήμο για το θέμα αυτό.
Μετά μίλησε η δημοτική σύμβουλος κ. Ξώνα Γεωργία, που επίσης αναφέρθηκε για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στον τόπο μας η ανάπτυξη των ανεμογεννητριών.
Μετά μίλησε ο περιβαλλοντολόγος κ. Παπανδρέου Νίκος, από την Πρέβεζα. Κι αυτός αναφέρθηκε στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος που θα προκληθεί από την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών. Ανέφερε επίσης ότι στα μέρη που υπήρξε αντίσταση από τον λαό, οι επενδυτές δεν προχώρησαν στην επένδυσή τους.
Τον λόγο πήραν και άλλοι κάτοικοι της περιοχής μας και έθεσαν τους προβληματισμούς και τις σκέψεις τους. Όλοι τους αναφέρθηκαν στις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην περιοχή μας.
Ο αντιδήμαρχος κ. Ρεμπής Ζήκος ανέφερε ότι σε λίγες μέρες θα γίνει δημοτικό συμβούλιο, όπου θα ληφθεί απόφαση για την αντίθετη-αρνητική θέση του Δήμου στην τοποθέτηση των ανεμογεννητριών.
Μετά τα παραπάνω τέθηκε το θέμα τι μέλει γενέσθαι.
Ο κ. Δράκος ρώτησε την συνέλευση των συμπολιτών μας και αυτοί ομόφωνα απάντησαν ότι πρέπει να συσταθεί μια Επιτροπή Αγώνα κα-τά της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών στην περιοχής της Μικρής Λάκκας Σουλίου.
Ο κ. Δράκος απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους ρώτησε ποιοι θέλουν να στελεχώσουν την παραπάνω Επιτροπή Αγώνα.
Έτσι, επελέγησαν οι εξής συμπολίτες μας είτε αυτοπροτασσόμενοι οι ίδιοι, είτε προτεινόμενοι από άλλους. Η παραπάνω Επιτροπή επιλέχθηκε να είναι πολυμελής, ώστε τα μέλη της να ενημερώνουν ευκολότερα όλα τα χωριά της περιοχής μας.
Αυτοί που αποτελούν και την Επιτροπή Αγώνα είναι, με την σειρά που επελέγησαν:
Καραβίδας Κων/νος, πρόεδρος Τ.Κ. Πολυσταφύλλου.
Κατσάνος Κων/νος, πρόεδρος της Τ.Κ. Άσσου.
Δρόσος Θεόδωρος, πρόεδρος της Τ.Κ. Νικολιτσίου
Ξώνα Γεωργία, δημοτικός σύμβουλος.
Κώνστας Βασίλειος, δημοτικός σύμβουλος.
Γεωργαλή Ερμίνα, πρόεδρος της Τ.Κ. Θεσπρωτικού.
Δρόσος Βασίλειος, κάτοικος Ελαίας Νικολιτσίου.
Παπαθανασίου Βασίλειος, κάτοικος Θεσπρωτικού.
Δράκος Χαράλαμπος, κάτοικος Θεσπρωτικού.
Χρήστου Βασίλειος, πρόεδρος Τ.Κ. Παπαδατών.
Αθανασόπουλος Χρήστος, πρόεδρος Τ.Κ. Παπαδατών.
Βάσσης Δημήτριος, πρόεδρος Τ.Κ. Ριζοβουνίου.
Γιώτης Ιωάννης, πρόεδρος Τ.Κ. Μελιανών.
Μπόμπορης Σωτήριος, πρόεδρος Τ.Κ. Κρανέας.
Νικολάου Νικόλαος, πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δήμου Θεσπρωτικού.
Παπανδρέου Νίκος, περιβαλλοντολόγος.
Κλείνοντας τις εργασίες της η συνέλευση, αποφάσισε να συγκληθούν πάλι τα μέλη της σε νέα συνεδρίασή της που θα γίνει μετά και την προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες.
Τέλος, η συνέλευση εξουσιοδοτεί τον κ. Δράκο Χαράλαμπο να δημοσιεύσει την σημερινή συνέλευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωση όλων των συμπολιτών μας.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!