Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Ηπείρου με ομόφωνη απόφασή του ζητά την απόσυρση των άρθρων 7-14 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού που αφορούν τη σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος», εξαιτίας του κινδύνου της ιδιωτικοποίησης του φυσικού πόρου των ιαματικών πηγών.

Άμεσα ενδιαφερόμενοι για την εν λόγω επιχειρούμενη αλλαγή είναι οι Δήμοι Πρέβεζας και Κόνιτσας και το θέμα εισήχθη προς συζήτηση στο Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. μετά από πρόταση του Δήμου Πρέβεζας.

Συντασσόμενο με την απόφαση του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος (ΣΔΙΠΕ), το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου τάχθηκε κατά των προαναφερθέντων άρθρων του παραπάνω νόμου, μετά από εισήγηση της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Πρέβεζας κ. Αθηνά Κωνσταντάκη, η οποία μεταξύ άλλων πρότεινε να τεθεί σε μηδενική βάση η συζήτηση για το μέλλον των ιαματικών πηγών της χώρας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ΣΔΙΠΕ, Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, Υπουργείο Τουρισμού κτλ., αφού ληφθούν υπόψη οι κατά περίπτωση ιδιαιτερότητες των ιαματικών πηγών. Για τις ιαματικές πηγές της Ηπείρου που έχουν λάβει σήμα αναγνώρισης φυσικού πόρου, δρομολογούνται παρεμβάσεις αναβάθμισης των υποδομών, στο πλαίσιο του Interreg, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου και τα έργα αυτά θα κινδυνεύσουν, σε περίπτωσης αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των πηγών, όπως τόνισε κατά την παρέμβασή του ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κ. Χρήστος Ντακαλέτσης.

Παράλληλα, το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου αποφάσισε να ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη η υποβοήθηση των Δήμων α) για την πρόταση έργων στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της Περιφέρειας Ηπείρου για το ΕΣΠΑ 2021-2027 και β) για την κατάθεση προτάσεων στο «ΕΛΛΑΔΑ 2021», για τις επετειακές εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Υιοθετώντας πρόταση του Δήμαρχου Ζίτσας κ. Μιχάλη Πλιάκου, το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου ζητά από την πολιτεία να χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων οι συνδέσεις στα έργα αποχέτευσης, σε μικρούς οικισμούς που δεν είναι σήμερα επιλέξιμοι.

Μετά από εισήγηση του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη σε ένα ακόμα θέμα, θα επιδιωχθεί συνεννόηση με τις Ανώνυμες Εταιρείες του Υπεραστικού ΚΤΕΛ για την αποκατάσταση των δρομολογίων προς απομακρυσμένες περιοχές, καθώς τα προγράμματα των δρομολογίων έχουν αλλάξει άρδην με την πρόφαση των προβλημάτων της πανδημίας.

Τέλος, εγκρίθηκαν ομόφωνα οι Απολογισμοί εσόδων – εξόδων της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, για τα οικονομικά έτη 2019 και 2020.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!