Ο Βουλευτής της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, κ Χρήστος Γκόκας κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ Κυρ. Πιερρακάκη, σχετικά με τον αποκλεισμό των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων και οικισμών Αμμοτόπου, Αμπελίων Αμμοτόπου, Πιστιανών, Ροδαυγής και Παντάνασσας , από την χρήση του διαδικτύου εξαιτίας της καθυστέρησης της ολοκλήρωσης του Έργου Ευρυζωνικού Δικτύου – lot 2.

Όπως τονίζει ο κ Γκόκας ,το έργο αυτό, αποσκοπεί στην κάλυψη των λευκών περιοχών στον ευρυζωνικό χάρτη της χώρας, που αφορά και περιοχές της πε Άρτας, με τη δημιουργία και αναβάθμιση τηλεπικοινωνιακών υποδομών υψηλής ταχύτητας, και έχει συνολική διάρκεια δεκαεπτά έτη. Τα έργα υποδομών και συνδεσιμότητας όφειλαν να έχουν ολοκληρωθεί δύο έτη από την ισχύ της υπογραφείσας σύμβασης.

Ωστόσο, επισημαίνει , στην πε Άρτας και ειδικότερα στις τοπικές κοινότητες και οικισμούς Αμμοτόπου, Αμπελίων Αμμοτόπου, Πιστιανών, Ροδαυγής και Παντάνασσας , καίτοι τα έργα υποδομών έχουν κατασκευαστεί ( δημιουργία δικτύου, ΚΑΦΑΟ κτλ) , η συνδεσιμότητα δεν έχει πραγματοποιηθεί και το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης Έργου. Μάλιστα, αναφέρει ότι, σε κάποιες περιοχές, όπως αυτή της τοπικής κοινότητας Αμμοτόπου, παρατηρείται το φαινόμενο η μισή τοπική κοινότητα να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ η υπόλοιπη παραμένει αποκλεισμένη από τις χρήσεις του διαδικτύου.

Το γεγονός αυτό,τονίζει,δημιουργεί μια σωρεία προβλημάτων στους κατοίκους των περιοχών αυτών και ιδίως σε ζητήματα καθημερινότητας που πλέον κρίνονται απαραίτητα, λόγω και της γενικότερης κατάστασης εξαιτίας της πανδημίας του covid-19. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των βασικών τους αναγκών και καθίσταται αδύνατο να συμμετέχουν σε δράσεις τηλεκπαίδευσης, αγοράς προϊόντων μέσω Διαδικτύου, πρόσβασης σε υπηρεσίες και τηλεδιασκέψεις, αλλά και πρόσβασης σε καθεστώς τηλεργασίας.

Ιδιαίτερα, όπως αναφέρει, για την τηλεκπαίδευση των μαθητών και των φοιτητών οι οικογένειες επιβαρύνονται με μεγάλα ποσά για αγορά δεδομένων χρήσης των διαδικτύου, και μάλιστα σε εποχές που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!