Αυστηρότερο πλαίσιο αδειοδότησης για έργα, σύμφωνα με νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Νέο αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης για έργα μέσα σε προστατευόμενες περιοχές που αποκλείει εντελώς τις οχλούσες δραστηριότητες σε περιοχές Natura, προβλέπει το σχέδιο νόμου για τη βιοποικιλότητα που κατέθεσε, την προηγούμενη εβδομάδα, στη Βουλή η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνητικού κόμματος, αλλά και της αντιπολίτευσης με τον βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Σταύρο Καλογιάννη να τονίζει με δηλώσεις του ότι τελικά η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, δεν θα πέσει από το μνημόνιο, αλλά απ’ αυτό το νομοσχέδιο, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει το μέγεθος των αντιδράσεων που υπάρχουν ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Με το νέο νομοσχέδιο το όριο αρτιότητας στις περιοχές Natura, που καλύπτουν περίπου το 25% της επικράτειας, αυξάνεται στα δέκα στρέμματα. Με το ίδιο σχέδιο νόμου δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να χαρακτηριστούν ως «περιφερειακά πάρκα» μεγάλες ελεύθερες περιοχές κοντά σε πόλεις, προκειμένου να προστατευθούν, χωρίς απαραίτητα σε αυτές να βρίσκεται κάποιο προστατευόμενο είδος χλωρίδας ή πανίδας.
Επιπλέον, για τις προστατευόμενες περιοχές προβλέπεται οριοθέτηση της παράκτιας ζώνης από τη στεριά, με ήπιες χρήσεις που δεν θα θίγουν το φυσικό ανάγλυφο, ενώ για όσες εκτάσεις υπάρχει οριστική πράξη χαρακτηρισμού, με την οποία πιστοποιείται ο μη δασικός χαρακτήρας τους, δεν θα ισχύει η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Εκτός σχεδίου δόμηση

Εδώ διατυπώνονται και δύο διαφορετικές απόψεις σε ότι αφορά τις παρεκκλίσεις. Η κατάργηση των παρεκκλίσεων, που επιχειρείται μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τις περιοχές ειδικού κάλλους (natura), αποτελεί τμήμα της συνολικής πολιτικής του ΥΠΕΚΑ για την εκτός σχεδίου δόμηση. Και όπως φαίνεται το Υπουργείο δεν έχει αποκρυσταλώσει την οριστική του θέση για το μεγάλο αυτό κεφάλαιο, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο μέχρι να κατατεθούν τα Ρυθμιστικά και να κινηθεί με γνώμονα την εκτός σχεδίου δόμηση στις δύο μεγάλες πόλεις.«Οι παρεκκλίσεις των 750 μέτρων εντός του αστικού ιστού ή των τεσσάρων στρεμμάτων στα όρια του, θα πρέπει να θεωρούνται παρελθόν,» σχολιάζουν οι αρμόδιοι «καθώς δημιουργούν πόλη «χταπόδι», μια πόλη δηλαδή ενεργοβόρα που αναπτύσσεται κατά μήκος των αξόνων της, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ενεργειακές, συγκοινωνιακές και πολιτιστικές παραμέτρους».Σε ότι αφορά την εφαρμογή της κατάργησης των παρεκκλίσεων, νομικοί κύκλοι τονίζουν ότι η «διατύπωση του ν/σ είναι ασαφής σε ότι αφορά τις περιοχές natura. Συνήθως όταν αλλάζουν οι όροι δόμησης αφορούν το νέο ιδιοκτήτη, στην κυριότητα του οποίου θα περιέλθει το ακίνητο μετά την μεταβίβαση. Κάθε άλλη περίπτωση ισοδυναμεί με απομείωση της περιουσίας και ο θιγόμενος δύναται να προσφύγει στα δικαστήρια όπου και θα δικαιωθεί».

Στ. Καλογιάννης: «Θα πέσει η κυβέρνηση»
Το νομοσχέδιο που φτάνει σήμερα προς συζήτηση στην αρµόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, έχει ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των βουλευτών επειδή, όπως υποστηρίζουν, «µε τη γενική αύξηση της αρτιότητας των οικοπέδων από τα 4 στα 10 στρέμματα, ουσιαστικά μηδενίζεται η ήδη υποτονική, λόγω ύφεσης, οικοδομική δραστηριότητα».Ο πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Σταύρος Καλογιάννης με δηλώσεις του τόσο κατά τη διάρκεια της ημερίδας για την βιοποικιλότητα στη Λίμνη Παμβώτιδα που οργανώθηκε το Σάββατο, όσο και χθες, τόνισε την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο αυτό, λέγοντας μάλιστα ότι «εάν δεν παρθούν πίσω οι σχετικές ρυθμίσεις και το Υπουργείο δεν τις διορθώσει μέχρι σήμερα, μπορεί να πέσει η κυβέρνηση».Ταυτόχρονα σημείωσε πως πολλές από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι γενικόλογες και αόριστες, προσθέτοντας πως δεν μελετήθηκαν σε βάθος, σε αντίθεση με ότι γινόταν επί των δικών του ημερών, όπου, όπως είπε, έγινε πολλές τέτοιες ρυθμίσεις σε περιοχές Natura, αλλά έπειτα από μελέτη και εξαντλητικό διάλογο.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!