Οι Νορμανδοί, ένας σκανδιναβικός λαός, μετά τη μόνιμη εγκατάστασή τους στη Γαλλία στις αρχές του 10ου αι. υιοθέτησαν τη Γαλλική γλώσσα και ασπάστηκαν το χριστιανισμό. Τα αμέσως επόμενα χρόνια, μια ομάδα Νορμανδών εμφανίστηκε αρχικά ως μισθοφορικό εκστρατευτικό σώμα στην Νότια Ιταλία και καθώς αυξήθηκε η δύναμή τους με τις νίκες έναντι των Σαρακηνών, ίδρυσαν τελικά δικό τους κράτος στη…
Σικελία με έδρα το Παλέρμο.

Στα χρόνια του Βυζαντινού Αυτοκράτορα  Αλέξιου Α΄ Κομνηνού, οι Νορμανδοί με αρχηγό τον Βοημούνδο επεχείρησαν να κατακτήσουν την Ήπειρο. Ο Βοημούνδος, σύμφωνα με την Άννα Κομνηνή, έχοντας ως ορμητήριο την Καστοριά κατευθύνθηκε προς τα Ιωάννινα, κινούμενος κατά μήκος της δυτικής παράκτιας ζώνης, από την Χιμάρα προς τον ποταμό Αχέροντα. Μαζί του φέρεται να στρατεύτηκαν οικειοθελώς και αρκετοί Βυζαντινοί στρατιώτες και τοπικοί άρχοντες. Μάλιστα, υποστηρίζεται από ορισμένους ιστορικούς πως είχε ως οδηγούς και κάποιους βλαχόφωνους νομάδες.

Ο Βοημούνδος κατέλαβε στην πόλη των Ιωαννίνων το 1082 και οι στρατιώτες τους στρατοπέδευσαν σε παρακείμενη περιοχή έξω από τα τείχη του κάστρου, ενώ ο ίδιος έμενε εντός του κάστρου. Κατά τη διάρκεια της κατοχής των Ιωαννίνων από τους Νορμανδούς, ο Βοημούνδος φρόντισε να επισκευαστούν τα τείχη και να οχυρωθεί και η δεύτερη ακρόπολη, αλλά έχοντας πια ορμητήριο τα Γιάννενα επιχειρούσε ληστρικές επιδρομές και λεηλασίες στην ύπαιθρο.

Ο Αλέξιος Α΄ Κομνηνός εμφανίστηκε με ισχυρό στράτευμα την άνοιξη στα Ιωάννινα αποφασισμένος να απελευθερώσει την πόλη. Επειδή οι Νορμανδοί υπερείχαν αριθμητικά σε σχέση με τους Βυζαντινούς και διέθεταν ένα ισχυρότερο ιππικό σώμα, ο Αλέξιος Α΄ προσπάθησε να τους αντιμετωπίσει εφαρμόζοντας κάποια πολεμικά τεχνάσματα.

Τελικά, οι Νορμανδοί κατάφεραν να ξεφύγουν από τις ενέδρες και τα τεχνάσματα των Βυζαντινών με αποτέλεσμα ο Αλέξιος να διατάξει την υποχώρηση των Βυζαντινών στρατευμάτων και ο ίδιος να αναγκαστεί να διαφύγει στην Αχρίδα.

ΠΗΓΗ: GeoHistory
Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!