H ANTΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Παιχνίδι εντυπώσεων επέλεξε να κάνει χθες η αντιπολίτευση έξω από το δημαρχείο, επιτείνοντας την αγωνία εργαζομένων που χωρίς συμβάσεις ζητάνε να διοριστούν στο δήμο Ιωαννιτών. Η αντιπολίτευση μοίρασε υποσχέσεις που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν, αφού οι συμβάσεις των εργαζομένων όχι μόνο δεν μπορούν να ανανεωθούν, αλλά ούτε καν να εντοπιστούν! Αυτή είναι και η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου.Σε απόλυτο αδιέξοδο οδηγείται η κατάσταση στο δήμο Ιωαννιτών. Η κατάληψη των συμβασιούχων της ΑΔΕΙ στο δημαρχείο συνεχίζεται, το χθεσινοβραδινό δημοτικό συμβούλιο ματαιώθηκε, αποφάσεις δεν πάρθηκαν, τα νέα νομικά πρόσωπα και οι διοικήσεις δεν συστήθηκαν, οπότε η κατάσταση έχει βαλτώσει εντελώς και δεν πάει ούτε πίσω, ούτε μπροστά.Βαθύ όμως είναι και το ρήγμα στο πολιτικό σκηνικό του νέου δημοτικού συμβουλίου, καθώς όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τάχθηκαν στο πλευρό των συμβασιούχων, αφήνοντας στη δημοτική αρχή το δύσκολο έργο να βγάλει «το φίδι από την τρύπα», με το δημαρχείο κλειστό μάλιστα. Το εντυπωσιακό είναι ότι χειροκροτήθηκε ο τέως δήμαρχος Νίκος Γκόντας όταν δήλωνε ότι «η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τη νέα δημοτική αρχή, η οποία επιδεικνύοντας πρωτοφανή ρεβανσισμό άλλα υπόσχονταν πριν τις εκλογές και άλλα κάνει μετά. Είμαστε δίπλα στον αγώνα τους και τα παιδιά θα δικαιωθούν, είμαι βέβαιος». Όλα αυτά, ενώ η δημοτική του αρχή ήταν εκείνη που χρησιμοποίησε την ΑΔΕΙ ως όχημα για προσλήψεις, οι οποίες μάλιστα δεν κατοχυρώθηκαν ποτέ με νόμιμες συμβάσεις, αφήνοντας εντελώς ξεκρέμαστους τους όλους τους εργαζόμενους, «ημέτερους» και μη. Ο κ. Γκόντας μάλιστα προσέφερε στους εργαζόμενους νομική υποστήριξη. Ο τέως δήμαρχος ωστόσο δεν πήγε στη σύσκεψη των αρχηγών των παρατάξεων που συγκάλεσε λίγο αργότερα ο δήμαρχος κ. Φίλιος στη ΔΕΥΑΙ. Ούτε ο κ. Τσάγκας φάνηκε εκεί, παρότι ήταν αυτός ο πρόεδρος της ΑΔΕΙ, βασικός υπεύθυνος για τους εργαζόμενους.

Μικρό «φως»
Στη σύσκεψη πάντως φάνηκε ένα μικρό «φως»: Οι αρχηγοί των παρατάξεων συμφώνησαν να γίνει νέο δημοτικό συμβούλιο την προσεχή Δευτέρα, με το θέμα των εργαζόμενων στην ημερήσια διάταξη. «Θα έμπαινε ούτως ή άλλως σήμερα με την ομιλία μου» τόνισε ο κ. Φίλιος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με το κλείσιμο του δημαρχείου. Είπε μάλιστα ότι «είναι πολύ σοβαρό ποινικό αδίκημα» η παρακώλυση λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Ο δήμαρχος, μετά τη σύσκεψη με τους επικεφαλής η οποία κράτησε περί τα 40 λεπτά, επανέλαβε ότι δεν μπορούν να υπογραφούν συμβάσεις παράνομες. «Εμείς υποστηρίξαμε πολιτικά το αίτημά τους στο υπουργείο Εσωτερικών» τόνισε, χωρίς όμως να υπάρξει θετική έκβαση. Κατηγόρησε ευθέως τον κ. Γκόντα ότι εξαπάτησε τους εργαζόμενους, υποσχόμενός τους πράγματα που δεν μπορούσε από το νόμο να πραγματοποιήσει. «Φυγομαχεί και δεν κάθεται ούτε να συζητήσει» είπε ο δήμαρχος, με αφορμή την άρνηση του κ. Γκόντα να πάει στη σύσκεψη. Εκεί, συμμετείχε και ο πρόεδρος του συμβουλίου Δημήτρης Γιωτίτσας, αλλά και ο αντιπρόεδρος του σώματος Βασίλης Βλέτσας από την αξιωματική αντιπολίτευση, με την ιδιότητα όμως του αντιπροέδρου και χωρίς να πάρει θέση.Ο κ. Φίλιος έκανε την τελευταία έκκληση να ανοίξει το δημαρχείο προκειμένου να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες. «Εάν θέλουν στήριξη πρέπει να ανοίξει το δημαρχείο. Αλλιώς, ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του» τόνισε χαρακτηριστικά.Όσο για τα χειροκροτήματα στις δηλώσεις του κ. Γκόντα από τους 70 περίπου συμβασιούχους έξω από το δημαρχείο, ο κ. Φίλιος είπε «δεν θυμήθηκαν φαίνεται να του ζητήσουν τους τρεις μήνες που χρωστάει και τα ένσημα. Η ΑΔΕΙ έχει χρέη στο ΙΚΑ».

Υπέρ εργαζόμενων η Αριστερά

Δηλώσεις έκαναν και οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, παίρνοντας τις αποστάσεις τους από τον κ. Γκόντα. Ο Τάκης Τασιούλας τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι εργαζόμενοι «πρέπει να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και να προχωρήσουν σε μονιμοποίηση. Ο εμπαιγμός από τη σημερινή και την προηγούμενη δημοτική αρχή, δεν έχει τέλος. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ». Ο Στέφανος Σκοπούλης κατήγγειλε τηντην προηγούμενη δημοτική αρχή «που έπαιξε πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των εργαζόμενων και τη νέα δημοτική αρχή που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες και να δώσει μόνιμη και δίκαιη λύση». Ο κ. Σκοπούλης ζήτησε μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων.Τέλος, ο Χρήστος Μαντάς κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για κατά γράμμα εφαρμογήτου μνημονίου «και κατά συνέπεια αποχώρηση και λήξη θητείας όπως λένε πιο κομψά, των εργαζόμενων» όπως είπε. Κατήγγειλε ότι«διαιωνίζεται έτσι μια χρόνια κατάσταση πολιτικής, κοινωνικής, ανθρωπιστικής κοινωνικής ομηρίας και όχι μόνο αυτών των εργαζόμενων, αλλά χιλιάδων σε όλη την Ελλάδα. Ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου. Το μόνο θέμα της σημερινής συνεδρίασης θα έπρεπε να είναι το τι θα γίνει με αυτούς τους εργαζόμενους. Καλύπτουν σε ένα μεγάλο βαθμό πάγιες και διαρκείς ανάγκες και με αυτή την έννοια συμπαραστεκόμαστε». Ο κ. Μαντάς κατηγόρησε την προηγούμενη δημοτική αρχή για υποκριτικήστάση, «γιατίκράταγε ομήρους τους εργαζόμενους υποσχόμενη συμβάσεις». Ακόμη, εκ μέρους της Ταξικής Πορείας μίλησε ο Νίκος Ηλίας δηλώνοντας και αυτός τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους.Σήμερα στις 18.30 προγραμματίζεται συγκέντρωση στη νομαρχία από το συντονιστικό σωματείων, με αίτημα τη δικαίωση των υπαλλήλων, αλλά και για τα είκοσι χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!