Γράφει ο Χρήστος Μέγας*

Μπορεί να το λέει συγκεκαλυμμένα, αλλά ένα είναι το μήνυμα της ΝΔ εν όψει του νέου έτους και της εκλογικής μάχης: Δεν υπάρχει εναλλακτική.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ το λέει φωναχτά: εγώ είμαι η «προοδευτική» απάντηση…

Αλήθεια, τόσο έχει ξεπέσει η πατρίδα μας που είναι μονόδρομος η φτώχεια, η περιθωριοποίηση των παιδιών, τα άκοφτα μανταρίνια, πορτοκάλια και ακτινίδια του κάμπου, οι ξεριζωμένοι αγρότες, τα σκαστά ψέματα των κυβερνητικών περί δήθεν ενισχύσεων για το λίπασμα ή το ρεύμα; Τη δικαιοσύνη είναι αυτή που οι μισοί κτηνοτρόφοι πήραν εξισωτική για τις ορεινές-μειονεκτικές περιοχές και οι άλλοι μισοί όχι; Καίτοι έχουν δίπλα-δίπλα τα μαντριά…

Αυτή είναι η μοίρα της πατρίδας; Να παίρνουν όλο το χρήμα (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, θαλασσοδάνεια κ.α.) λίγες οικογένειες και οι υπόλοιποι να υπομένουμε το ζυγό των έμμεσων φόρων και μετά να μας λένε πάρτε ένα προεκλογικό επιδοματάκι 250 ευρώ και πατσίσαμε;

Είναι απάντηση η επάνοδος όσων εξευτέλισαν  ακόμη και την Δημοκρατική διακυβέρνηση με τους «καμένους», με την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, τα θηριώδη πλεονάσματα, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και τη μείωση των αποζημιώσεων, με το «ασφαλιστικό» Κατρούγκαλου;

Αυτό που βιώνουμε δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Έχει αιτίες και αυτές είναι οι πολιτικές και οι πολιτικοί. Οι νυν και οι προηγούμενοι που θέλουν να γίνουν ξανά επόμενοι….

Υπάρχει άλλος δρόμος

Το μήνυμά μας για τη νέα χρόνια είναι ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος. Με ανάπτυξη και διάχυση του οφέλους στα πιο χαμηλά στρώματα, στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες που στενάζουν με την κρίση στην αγορά, τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες που βλέπουν τους κόπους τους να καταστρέφονται, που αδυνατούν να στηρίξουν τις οικογένειές τους.

 Κυρίως υπάρχει ένας άλλος δρόμος για τους Νέους μας, εκτός από το δρόμο της μετανάστευσης και της αποδημίας…

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής απέναντι στους «μονόδρομους» και τα αδιέξοδα προτείνει:

  1. Μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και καύσιμα (η Ισπανία εφαρμόζει μηδενικό ΦΠΑ στα είδη α’ ανάγκης!)
  2. Πλαφόν στη λιανική αγορά ενέργειας (π.χ. Ισπανία και Πορτογαλία). 
  3. Στήριξη της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της ΡΑΕ καθώς και των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς, ώστε να αντιμετωπισθούν οι ολιγοπωλιακές πρακτικές και η αισχροκέρδεια στην αγορά.
  4. Ενίσχυση των υποδομών δικτύων μεταφοράς, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και επιδότηση των εκμεταλλεύσεων (αγροτικών, εμπορικών, βιοτεχνικών) καθώς και των ιδιοκτητών ακινήτων για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στέγης.
  5. Αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και επαναφορά των εθνικών συλλογικών διαπραγματεύσεων, νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους και κάλυψη όλων των συνταξιούχων από τον πληθωρισμό, μειωμένο ενιαίο εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  6. Δημιουργία κοινωνικής κατοικίας-ενίσχυση της φοιτητικής στέγης.
  7.  Προστασία της Α’ κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών.

Δεν μένουμε άβουλοι…

Δεν θα γίνουμε εμείς άβουλοι παρατηρητές των εξελίξεων που θρηνούμε πάνω σε χαμένες χρονιές…

Ένας κόσμος με ευκαιρίες, οικονομική πρόοδο και ασφάλεια είναι εφικτός. Με παραγωγική ανάπτυξη μέσα από την σωστή διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τους εθνικούς πόρους. Αρκεί να μοιραστούν δίκαια, με έμφαση στην Περιφέρεια, με στήριξη των Αγροτών και επαγγελματιών, με ενίσχυση των εργαζομένων, με ευκαιρίες για τους ΝΕΟΥΣ μας!

 Έτσι αισιόδοξα και αποφασιστικά σας εύχομαι Καλή και Δημιουργική Νέα Χρονιά με  ανατροπές το 2023 σε όλα τα πολιτικά κατεστημένα που συντηρούν τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα!

Ο Χρήστος Μέγας είναι Δημοσιογράφος, υποψήφιος βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!