“Σε τέσσερις άξονες που αφορούν θέματα με αναπτυξιακό χαρακτήρα για όλη την Ήπειρο, αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος.

Αυτά αφορούσαν στο οδικό δίκτυο, την αξιοποίηση του κτιρίου της Δομπόλη, τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το Τεχνολογικό Πάρκο.

Οδικοί άξονες

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ριζόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα που δημιουργήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στην Π.Ε. Πρέβεζας μεταξύ του κ. Καχριμάνη και τοπικών παραγόντων σχετικά με την αρμοδιότητα ή μη της Περιφερείας για τη συντήρηση της Ε.Ο. Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας.

«Ο κ .Καχριμάνης διαχρονικά δεν θέλει να δίνει τις σωστές απαντήσεις για να αποφεύγει τις ευθύνες. Έτσι δήλωσε ότι ο άξονας είναι διευρωπαϊκός κι άρα δεν έχει ευθύνη η Περιφέρεια για τη συντήρησή του. Σε αντίθεση με τον Περιφερειάρχη όμως, εμείς δεν βιαζόμαστε να δώσουμε άστοχες απαντήσεις. Ψάξαμε το θέμα και εντοπίσαμε το νόμο που βρίσκεται μάλιστα και στο εγχειρίδιο της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας όπου ρητά αναφέρει ότι αποκλειστικός υπεύθυνος συντήρησης του συγκεκριμένου οδικού άξονα είναι η Περιφέρεια Ηπείρου», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ριζόπουλος, βάζοντας τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

Δομπόλη

Σε ότι αφορά το θέμα της αξιοποίησης του παλιού κτιρίου του πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην οδό Δομπόλη ο κ. Ριζόπουλος ξεκαθάρισε πως η παράταξή του δεν συμφωνεί στην παραχώρησή του στο δήμο Ιωαννιτών, ούτε όμως στην «σπατάλη» χρημάτων εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου.

«Άκουσα διάφορες προτάσεις αλλά κανείς δεν μιλά για το ποια είναι η κατάσταση του κτιρίου σήμερα και ποιος έχει την ευθύνη γι’ αυτή. Θυμίζω ότι το 2008 η τότε Περιφέρεια παραχώρησε κομμάτι του κτιρίου για να εγκατασταθούν υπηρεσίες κόβοντας στη μέση την αξία του ακινήτου. Σήμερα τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων λειτουργούν στη λογική ενός ακόμα μπαλώματος, αφού το κτίριο έτσι όπως είναι δεν μπορεί να αξιοποιηθεί και δεν είμαι διατεθειμένος να στηρίξω καμία δαπάνη γιατί ο δήμος δεν έχει χρήματα να το κάνει δημαρχείο, ή για οποιαδήποτε άλλη λύση χωρίς αναπτυξιακά χαρακτηριστικά», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος.

Στη συνέχεια ανέπτυξε τις εναλλακτικές προτάσεις που βάζει στο τραπέζι του διαλόγου και οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:

«Οτιδήποτε δαπανάται από εδώ και πέρα πρέπει να έχει ανταπόκριση. Για να φτιαχτεί ξανά το κτίριο τα κόστη είναι απαγορευτικά. Μόνη λύση είναι το γκρέμισμα και η δημιουργία μιας επιτροπής με στόχο να προσελκύσει ιδιωτικό ενδιαφέρον. Γνωρίζω πως υπήρξε ενδιαφέρον για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου, μια λύση ελκυστική μεν, η οποία δημιουργεί ζήτημα στους μικρομεσαίους δε. Άλλη εναλλακτική είναι να γίνει ένα ιατρικό διαγωνιστικό κέντρο με την προϋπόθεση το προσωπικό του να είναι από την περιοχή. Τέλος μια πιθανή λύση είναι να γίνει εκεί το τεχνολογικό πάρκο, ή ένα διακομιστικό κέντρο όπως αυτά που γίνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».

 

Πάρκο Τεχνολογίας

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ριζόπουλος, ξεκαθάρισε το λάθος που κάνει ο Περιφερειάρχης συγχέοντας τη δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου με την στέγαση των εταιριών τεχνολογίας που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια στα Γιάννενα.

«Με ανακοίνωσή μας το 2019 κάναμε γνωστό ότι κοινοποιήσαμε επιστολές, μετά από επαφή που είχαμε με την P&I, σε κυβερνητικά στελέχη μεταφέροντας το αίτημα της εταιρίας για την παραχώρηση ενός οικοπέδου από την Περιφέρεια Ηπείρου στη λογική του leasing. Εδώ είναι και η σύγχυση του Περιφερειάρχη. Άλλο η συζήτηση με την P&I κι άλλο το τεχνολογικό πάρκο. Αλλά δεν το καταλαβαίνει ο κ. Καχριμάνης πως εμείς διασφαλίσαμε να κατασκευαστούν με δικό τους κόστος τα κτίρια που θα στεγαστούν αντί να ξοδέψουμε 25 εκ που μας λέει τώρα ο Περιφερειάρχης πως θέλει να ξοδέψει για να στεγάσει τις εταιρίες», είπε αρχικά ο κ. Ριζόπουλος για να προσθέσει:

«Έχουμε ένα όραμα, να βρούμε τον κατάλληλο χώρο για να δημιουργήσουν τα δικά τους κτίρια οι εταιρίες αυτές, να δημιουργηθεί ένα νέο τεχνολογικό πάρκο που να ‘’κουμπώνει’’ με τις επενδύσεις των εταιριών και τέλος να διεκδικήσουμε νέες σχολές για το πανεπιστήμιό μας οι απόφοιτοι των οποίων να μπορούν να βρίσκουν καλές και καλοπληρωμένες δουλειές».

 

ΑΠΕ

Τέλος και σε ότι αφορά την κατάσταση με τις αδειοδοτήσεις των ΑΠΕ στην Ήπειρο και με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, για την αδειοδότηση μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιομάζα, στα Άνω Ραβένια του Δήμου Πωγωνίου, ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», είπε χαρακτηριστικά πως «η πολιτική των ΑΠΕ στην Ήπειρο χαράζεται σύμφωνα με τα συμφέροντα και τους πολιτικούς φίλους του Περιφερειάρχη».

Αναφερόμενος στην συγκεκριμένη επένδυση τόνισε ότι ο επιχειρηματίας παραπλανήθηκε, γιατί κάποιος του είπε «θα το καθαρίσω εγώ» και στο τέλος της ημέρας μια καθ’ όλα νόμιμη επένδυση κινδυνεύει γιατί δεν έγινε σωστά.

«Σύμφωνα με το νόμο όποιος θέλει να δημιουργήσει μονάδα βιοαερίου οφείλει στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Περιπτώσεων να έχει εναλλακτικές λύσεις και να εξηγήσει γιατί προκρίνει μια από αυτές. Αυτό δεν έγινε στην περίπτωση μας, γιατί το οικόπεδο είχε ήδη αγοραστεί και ο κ. Καχριμάνης ήρθε στην Επιτροπή για να εξασφαλίσει την θετική γνωμοδότηση λόγω φιλίας. Ποιος δεν ήξερε το νόμο; Είναι δυνατόν να εγκρίθηκε η πρόταση για το βιοαέριο που ήταν εκτός νόμου και να απορρίφθηκαν αυτές με τα φωτοβολταϊκά που είναι εντός νόμου, μόνο και μόνο επειδή το λέει ο Καχριμάνης;», υπογράμμισε ο  κ. Ριζόπουλος και κατέληξε αποσαφηνίζοντας ότι η σχέση της επιχειρηματικότητας με την Περιφέρεια πρέπει να αλλάξει καλώντας τους επενδυτές να ξεφύγουν από την εσφαλμένη λογική ότι όπου χρειάζονται βοήθεια θα μιλούν με τον Περιφερειάρχη.

«Υπάρχουν νόμοι και οι σχέσεις μας με το επιχειρείν πρέπει να είναι διάφανες. Η λογική της ανοιχτής πόρτας και του ‘’εγώ τα καθαρίζω’’ όλα βρίσκεται σε συνεχή ήττα με τελευταίο θύμα τον υποψήφιο επενδυτή στα Άνω Ραβένια», κατέληξε ο κ. Ριζόπουλος.”

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!