Ένα τσολιαδάκι με τα ρούχα του, τα τσαρούχια, ακόμη και το σπαθί, φτιαγμένα εξ ολοκλήρου στο χέρι, αποτέλεσε αναμνηστικό αντικείμενο για την επέτειο των 100 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και αποτελεί πολύτιμο απόκτημα συλλέκτη στη Θεσσαλονίκη.

«Το τσολιαδάκι ήταν ειδική παραγγελία, προφανώς από κάποιον εύπορο της εποχής, για τα 100 χρόνια της Επανάστασης του 1821. Το κεφάλι και το σώμα του είναι από σελιλόιντ, τα περίτεχνα ρούχα έχουν φτιαχτεί από μοδίστρα, τα δερμάτινα τσαρούχια είναι χειροποίητα, όπως και η θήκη και το σπαθί που βγαίνει και μπορεί να κρατηθεί στο χέρι του τσολιά, ο οποίος είναι περίπου 40 εκατοστά ύψος», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκτιμητής- πραγματογνώμων, μελετητής και συλλέκτης Ιωάννης Θαλασσινός.

Όπως τονίζει, δεν πρόκειται για αντικείμενο μαζικής παραγωγής αλλά για παραγγελία ειδικά για τον εορτασμό των 100 χρόνων που εκείνη την εποχή, λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, δεν εορτάστηκε τον Μάρτιο του 1921 αλλά μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 1930, με θεματική του εορτασμού που περιλάμβανε και την ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους.

«Τότε έγινε και η παραγγελία της περίτεχνης μινιατούρας ως αναμνηστικό των εορτασμών», διευκρινίζει ο κ. Θαλασσινός, τονίζοντας ότι δεν έχει συναντήσει πουθενά παρόμοιο αντικείμενο στα 40 χρόνια που ασχολείται ως συλλέκτης.

Φωτογραφίες ξένων πρακτορείων από τον εορτασμό των 100 χρόνων

Στη συλλογή του κ. Θαλασσινού για εκείνη την εποχή, υπάρχουν και σπάνιες φωτογραφίες από τους εορτασμούς των 100 χρόνων στην Αθήνα. Όλες έχουν από πίσω σφραγίδες των φωτογραφικών γραφείων και οι περισσότερες προέρχονται από ανταποκριτές διεθνών πρακτορείων που είχαν καλύψει τις εκδηλώσεις, όπως οι New York Times και το Associated Press.

«Είναι φωτογραφίες από τις επετειακές εκδηλώσεις στο Παναθηναϊκό Στάδιο και σε άλλους χώρους της Αθήνας, για τα 100 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Είχαν γίνει τότε μεγάλοι εορτασμοί και είχαν προσκληθεί ξένοι πολιτικοί, γεγονός που εξηγεί και το ενδιαφέρον των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων» τονίζει ο κ. Θαλασσινός.

Στην κατοχή του έχει και άλλα αντικείμενα εποχής, όπως ένα μπρούτζινο καλαμάρι με εγχάρακτο φυτικό διάκοσμο, ένα γιαταγάνι του 1800 με οστέινη λαβή και ασημένια σκαλιστή θήκη και μία γκλίτσα με ξυλόγλυπτη λαβή με προτομή αγωνιστή του 1821.

«Ο κόσμος ενδιαφέρεται πολύ γι’ αυτή την περίοδο και ειδικά φέτος, είχα πολλά τηλεφωνήματα από ιδιώτες που ζητούν αντικείμενα για να εμπλουτίσουν τις εκθέσεις τους σε συλλόγους στην επαρχία», λέει ο κ. Θαλασσινός. Όσο για το αν ο ίδιος πουλάει τα συλλεκτικά του αντικείμενα, η απάντησή του είναι αινιγματική: «Κάποια πουλιούνται και κάποια άλλα όχι…».

Νατάσα Καραθάνου

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!