Στο γεωπάρκο Κοζάνης – Γρεβενών, υπάρχουν τα αινιγματικά Μπουχάρια. Τα Μπουχάρια βρίσκονται στο κέντρο μιας δασώδους περιοχής στα νότια του νομού Κοζάνης, ανάμεσα στους οικισμούς Μικρόβαλτο, Τρανόβαλτο και Λιβαδερό μέσα στη μικρή οροσειρά των Καμβουνίων. Αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι η όψη τους. Ψηλά, κοκκινωπά και κωνικά, τα Μπουχάρια αποτελούν ένα σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα γεωλογικό φαινόμενο που χρονολογείται σχεδόν 70.000 χρόνια πριν.
Η εξήγηση του σχηματισμού αυτού ωστόσο, έρχεται από την ίδια τη φύση. Για αιώνες, η συνεχής διάβρωση του εδάφους «έτρωγε» το υπέδαφος της περιοχής, οδηγώντας στον σχηματισμό τεράστιων χωμάτινων αποθέσεων που παρά τις ασταμάτητες γεωλογικές μεταβολές, δεν κατέρρευσαν και παρέμειναν όρθιες.
Με ύψος που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 7 μέτρα, οι απόκοσμοι αυτοί σχηματισμοί αποτελούνται από άμμο, κροκάλες, μάργες, άργιλο και συγκολλητική ύλη από οξείδια του σιδήρου και διοξείδιο του πυριτίου, ενώ η κορυφή τους καλύπτεται από έναν σχιστόλιθο βράχο, ο οποίος είχε το ρόλο της ομπρέλας θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό θεόρατα «πέτρινα μανιτάρια» ή, όπως σημαίνει και στο τοπικό ιδίωμα, καμινάδες.
Σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τα Μπουχάρια και μέσα από μία κατάφυτη διαδρομή, εμφανίζονται τα Νοχτάρια, τα οποία οδηγούν σε εικόνες της μακρινής Καππαδοκίας. Σε αντίθεση με τα Μπουχάρια, τα Νοχτάρια είναι πιο εντυπωσιακοί κωνοειδείς σχηματισμοί. Από γεωλογικής άποψης, Νοχτάρια και Μπουχάρια παρουσιάζουν ακριβώς τα ίδια γεωλογικά χαρακτηριστικά με μόνη διαφορά ότι τα Νοχτάρια είναι σαφώς περισσότερα σε αριθμό με ένα χαρακτηριστικό λεπτό πυραμιδωτό σχήμα.
Σύμφωνα με τον πιο διαδεδομένο θρύλο της περιοχής, κάθε νύχτα μέσα από τα Μπουχάρια έβγαιναν σκοτεινοί δαίμονες έτοιμοι να κατασπαράξουν όποιον έβρισκαν στο διάβα τους. Οι ντόπιοι μάλιστα ήταν τόσο τρομοκρατημένοι που ποτέ δεν περνούσαν βράδυ από την περιοχή. Στα σκοτεινά χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, βέβαια, τα «διαβολικά» Μπουχάρια αποτέλεσαν ορμητήριο της Αντίστασης, ενώ αρκετοί κάτοικοι από τα γύρω χωριά έτρεχαν να κρυφτούν πίσω από τους κωνοειδείς σχηματισμούς μέσα στο κατάφυτο δάσος βελανιδιάς, για να γλιτώσουν από τις κατοχικές δυνάμεις.
Η πρόσβαση στην περιοχή γίνεται μέσω του χωριού Μικρόβαλτο, ενώ η διαδρομή μέχρι την περιοχή διαρκεί περίπου 40 λεπτά από την πόλη της Κοζάνης.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!