Γράφει η Μαριλένα Γκόνη

Το Θέατρο Κύκλος υποδέχεται την παράσταση “Το ημερολόγιο μιας τρελής”, βασισμένο στο θεατρικό έργο του Ν. Β. Γκόγκολ. Μια από τις πιο πρωτοποριακές παραστάσεις της σεζόν, Το Ημερολόγιο Μιας Τρελής, μετά τη θριαμβευτική υποδοχή από κοινό και κριτικούς στην Αθήνα στο θέατρο Αλκμήνη, ξεκινάει τον περίπατό της και για άλλες πολιτείες.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη παράσταση, η πρωταγωνίστρια, η Φωτεινή Φιλοσόφου, μίλησε στο epirusate.gr. Ακολουθεί η συνέντευξη:

Μ.Γ.: Καταρχάς, να μάθουμε λίγο καλύτερα το έργο του Γκόγκολ, “Το ημερολόγιο μιας τρελής”.
Φ.Φ.: Ο Στέφανος Νικολαϊδης που ανέλαβε την δραματουργική επεξεργασία του έργου, απλά πήρε την ιδέα από το «Ημερολόγιο» του Γκόγκολ και έγραψε από την αρχή ένα έργο, που αναφέρεται στη σκληρή πραγματικότητα της σύγχρονης ρατσιστικής κοινωνίας μας του 2024. Θέλει να μιλήσει για τους ανθρώπους που αυτή η κοινωνία έχει τοποθετήσει στο περιθώριο.
Ο χαμηλόμισθος υπάλληλος του πρωτότυπου έργου του Γκόγκολ εδώ έχει μετατραπεί σε μια φτωχή γυναίκα γύρω στα 50,χωρίς φύλο. Νιώθοντας ως παράσιτο της ίδιας της ζωής, καθηλωμένη στον πάτο και αναγκασμένη να βλέπει ανήμπορη το τέρας ονόματι κοινωνία να τη μαστιγώνει, είτε μέσα από την κακοποιητική συμπεριφορά των γονιών της, είτε μέσα από τη χλεύη των συναδέλφων εκεί που δουλεύει, είτε μέσα από το άγριο bullying των απλών και καθημερινών ανθρώπων που την περιτριγυρίζουν, η ηρωίδα κάθεται και γράφει.
Ανοίγει με γενναιότητα τις σελίδες του ημερολογίου της, αφηγείται την ιστορία της, ερωτεύεται, παραληρεί, χορεύει, τραγουδά, ονειρεύεται, ελπίζει, απογοητεύεται, σκιαγραφώντας έναν κόσμο γεμάτο ανισότητες και ρατσισμό.

Μ.Γ.: Πώς ήταν η διαδικασία ενσάρκωσης του συγκεκριμένου ρόλου;
Φ.Φ.: Όπως καταλαβαίνετε, ήταν μεγάλη η πρόκληση να ενσαρκώσω ένα ήρωα χωρίς φύλο, χωρίς ταυτότητα, που σπαρταρά από μοναξιά, ταπείνωση, σεξουαλική αποστείρωση και θυμό που σιγοβράζει.

Μ.Γ.: Πόσο επίκαιρο θεωρείτε πως είναι το συγκεκριμένο έργο;
Φ.Φ.: Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη βία, ρατσισμό στη διαφορετικότητα, μίσος, αναξιοκρατία και περιθωριακούς ανθρώπους που η ίδια η κοινωνία οδήγησε στο περιθώριο. Είναι λοιπόν επίκαιρο στις μέρες μας, όσο ποτέ άλλοτε.

Μ.Γ.: Οι αντιδράσεις του κοινού από την έως τώρα παρουσίαση της παράστασης, ποιες είναι;
Φ.Φ.: Οι αντιδράσεις του κοινού είναι συγκινητικές. Δεν ξέρουν αν πρέπει να γελάσουν ή να κλάψουν με την ηρωίδα. Κυριολεκτικά συμπάσχουν και νομίζω ότι τελικά την αγαπούν.

Η ‘τρέλα’ ως σπάραγμα σε μια τοξική και βαθύτατα άρρωστη κοινωνία γεμάτη ρατσισμό. «Το Ημερολόγιο ενός Τρελού» μετατρέπεται σε «Ημερολόγιο Μιας queer(τρελής) και ξαναγράφει τις σοκαριστικές σελίδες του θρυλικού μονολόγου
του Νικολάι Γκόγκολ, σε μια queeredition που θα συζητηθεί.
Διότι ο κόσμος είναι πολύ πιο όμορφος όταν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, αλλά και τους γύρω μας για αυτό που είναι πραγματικά.

Δευτέρα 29 και Τρίτη 30 Ιανουαρίου στις 21:15

Τιμές εισιτηρίων: 12€, 10€ (μειωμένο)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6979139705

Συντελεστές
Συγγραφέας: Νικολάι Γκόγκολ
Διασκευή/Δραματουργική επεξεργασία: Στέφανος Νικολαΐδης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαΐδης
Σκηνικά/Κοστούμια: Όλγα Σχοινά
Μουσική επιμέλεια: Στέφανος Νικολαΐδης
Φωτισμοί: Γιάννης Νικολαϊδης\
Φωτογραφίες: Γιάννης Ανδρουλάκης
PromoTrailer: Αντώνης Μανδρανής
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σπύρος Κωνσταντούλας
Hairstyling&Makeupartists: SoulRockersMakeup

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!