Με καθυστέρηση περίπου 20 ημερών, μετά τη συγκρότηση της μονοπαραξιακής διοίκησης του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, η παράταξη “Αγωνιστικό Μέτωπο Μηχανικών Ηπείρου” που πρόσκειται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, τοποθετείται για τις διαβουλεύσεις που οδήγησαν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, δικαιολογώντας τη δική της στάση.
Σύμφωνα δε με την παράταξη αυτή, “η κυριαρχία της ΔΚΜ στην εκλογική αναμέτρηση, την οδήγησε στην επιλογή να κρατήσει για εκείνη τόσο τις τρεις θέσεις του Προεδρείου της Αντιπροσωπείας όσο και τις τρεις θέσεις του Προεδρείου της Διοικούσας Επιτροπής και ως εκ τούτου συνιστά γεγονός το ότι για πρώτη φορά δεν προέκυψε αναλογική εκπροσώπηση στα όργανα Διοίκησης στο τοπικό τμήμα. Είναι εξάλλου προφανές ότι η νέα Διοίκηση θα κινηθεί στην ίδια πορεία με εκείνη της προηγούμενης περιόδου και θα συνδράμει τα μέγιστα στη σύμπλευση κυβερνητικών φορέων – ΤΕΕ, όπως αντίστοιχα θα κινηθούν και τα κεντρικά όργανα Διοίκησης του ΤΕΕ”.
Το “Αριστερό Μέτωπο” επίσης ξεκαθαρίζει ότι “τόσο ο συσχετισμός δυνάμεων, όσο και η πολιτική μας άποψη για τις συγκλίσεις, απέκλεισαν το γεγονός συνεργασιών με σκοπό μια διαφορετική έκβαση στη συγκρότηση των προεδρείων των δύο σωμάτων και σε καμία περίπτωση δεν ισχύει η άρνηση ανάληψης ευθυνών εκ μέρους μας”. Ως προς εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου, η παράταξη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς εκτιμά πως ήταν σημαντική η ενίσχυση δυνάμεων “αλλά το γεγονός αυτό απέχει πολύ από το να διεκδικούμε να είμαστε μέρος της Διοίκησης του ΤΕΕ / Τμήμα Ηπείρου ως η ουρά μιας στημένης χωρίς αρχές πλειοψηφίας. Και εξηγούμαστε: Είμαστε μηχανικοί που συμμετέχουμε σε κινήσεις, κινήματα και κόμματα κατά βάσει αντικαπιταλιστικά, και ασπαζόμαστε αριστερές ιδέες. Είμαστε ενωτικοί γιατί θέλουμε να κερδίσουμε την υποστήριξη μεγάλου αριθμού μηχανικών στην εκλογική αναμέτρηση και όταν βρεθούμε σε θέσεις ευθύνης να διεκδικήσουμε χωρίς περισπασμούς”.
Η δικαιολόγηση της στάσης
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του “Μετώπου”, ο λόγος της μη συμφωνίας έγκειται στα παρακάτω: “Ο διάλογος και η απόφαση για τη διαμόρφωση ενός προοδευτικού μετώπου των υπολοίπων παρατάξεων απέναντι στη ΔΚΜ που προκλήθηκε με πρωτοβουλία της ΔΕΣΜΗ, δεν έφτασε για εμάς στο σημείο να έχει προγραμματικές προϋποθέσεις, γιατί εξ αρχής σκόνταφτε στην πολιτική απόφαση της ΔΕΣΜΗ να συνδιοικήσει την τελευταία 5ετία με τη ΔΚΜ και ως εκ τούτου να έχει απολέσει κάθε ίχνος αντιπολιτευτικής διάθεσης, γεγονός που καθιστούσε αναξιόπιστη οποιαδήποτε συνεργασία.
Σε σκέψεις μας έβαλε και η προθυμία της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών να συμπράξει στο όνομα της απλής αναλογικής και στη δυνατότητα που δίνει για μια δημοκρατική διοίκηση στο ΤΕΕ με την ΔΕΣΜΗ, όταν στο πρόσφατο παρελθόν εξ αιτίας της προαναφερθείσας στάσης της τελευταίας χάθηκε η από κοινού δυνατότητα σχηματισμού «προοδευτικών προεδρείων» διοίκησης του ΤΕΕ”.
Καταλήγοντας η παράταξη Αγωνιστικό Μέτωπο Μηχανικών, όντας 4η δύναμη στη σειρά κατάταξης των αποτελεσμάτων των εκλογών του Μαΐου, σημειώνει πως “επιλέξαμε να διεκδικήσουμε την θέση του Προέδρου της Αντιπροσωπείας κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τους εκλεγμένους συναδέλφους της Αντιπροσωπείας. Η δυνατότητα που μας έδωσε η στήριξη των συναδέλφων που μας ψήφισαν στις εκλογές του Μαΐου ήταν να εκλέξουμε μία έδρα στην Διοικούσα Επιτροπή θέση που θα καταλάβουν εκ περιτροπής οι συνάδελφοι Μπέγκα, Γοδέβενος, Αμπελογιάννη, Πατσούρας. Η θέση μας εκεί είναι θέση αντιπολίτευσης και βήμα αλληλεπίδρασης με τους συναδέλφους και τα κινήματα για το επάγγελμα και την εργασία, την πόλη, το περιβάλλον”.
Ακολουθήστε το
στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.