Στα 150.000 στρέμματα εκτιμάται ότι έχουν καλυφθεί από νερά λόγω των πλημμυρών στον Έβρο, με φωτογραφικό και τηλεοπτικό υλικό να καταγράφει εικόνες βιβλικής καταστροφής.

Ο Έβρος παραμένει και σήμερα Τετάρτη (25.2.26) σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Πάνω από 150.000 στρέμματα γης έχουν καλυφθεί από νερό, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες, αγροτικές υποδομές και οδικά δίκτυα, ενώ κινδυνεύουν και κατοικίες.

Παρά τη μείωση της στάθμης του ποταμού σήμερα στα 6,75 μέτρα από τα 7,15 μ. που είχε φτάσει την Τρίτη, ρήγμα εμφανίστηκε στο ανάχωμα της περιοχής Αμορίου στον κεντρικό Έβρο, με αποτέλεσμα το νερό να εισχωρήσει σε αγροκτήματα των Αμορίου, Κισσαρίου και Λαβάρων.


 

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες όπου γήπεδα και μπασκέτες έχουν σχεδόν καλυφθεί πλήρως από τα νερά.

Η άνοδος της στάθμης του ποταμού συνεχίζει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα νερά ασκούν μεγάλη πίεση στα αναχώματα και στις παραποτάμιες εκτάσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο νέων πλημμυρικών φαινομένων.

Στο Σουφλί, η υποχώρηση του αναχώματος προκάλεσε ανεξέλεγκτη εισροή υδάτων, μετατρέποντας χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης σε μια απέραντη υδάτινη έκταση.

Στις 02:34 τα ξημερώματα, η Πολιτική Προστασία απέστειλε προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους των Λαβάρων, καλώντας τους να παραμείνουν σε επιφυλακή λόγω υπερχείλισης του ποταμού. Η στάθμη του νερού ξεπέρασε κατά πολύ το όριο συναγερμού των 6,40 μέτρων, φτάνοντας χθες έως και τα 7 μέτρα.


Οι κάτοικοι προσπαθούν με σακιά άμμου να δημιουργήσουν προσωρινά αναχώματα, ώστε να αποτρέψουν την είσοδο των υδάτων στα σπίτια τους.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι το φαινόμενο δεν σχετίζεται άμεσα με τις καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα, αλλά με τις βροχοπτώσεις στις γειτονικές χώρες.

Ο Έβρος παραμένει σε υψηλό επίπεδο επιφυλακής τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, καθώς ο όγκος των υδάτων που κατεβάζει ο ποταμός παραμένει ιδιαίτερα μεγάλος.

Πηγή: newsit.gr