Την ανάγκη διαμόρφωσης ολοκληρωμένης τουριστικής στρατηγικής για τον Δήμο Πρέβεζας ανέδειξε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανάπτυξη Τώρα», Γιώργος Νίτσας, κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας για τον απολογισμό τουριστικής προβολής.

Στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η ολοκλήρωση του απολογισμού αποτελεί μια αναγκαία θεσμική διαδικασία, επισημαίνοντας όμως ότι η ουσία βρίσκεται στον στρατηγικό σχεδιασμό για το μέλλον του τουρισμού στην περιοχή.

Όπως ανέφερε: «Η Πρέβεζα δεν είναι απλώς ένας προορισμός που περιμένει την καλή χρονιά. Είναι ένας τόπος με μοναδική σύνθεση: η Αρχαία Νικόπολη και η φιλοσοφική κληρονομιά του Επίκτητου, τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, το Ζάλογγο και η ιστορική μνήμη, ο Αμβρακικός Κόλπος και το μοναδικό φυσικό του οικοσύστημα, η μαρίνα και ο θαλάσσιος τουρισμός, οι μονές, τα ιαματικά λουτρά – τα οποία, με ευθύνη της δημοτικής αρχής, παραμένουν κλειστά τα τελευταία δύο χρόνια – η τοπική γαστρονομία και πολλά ακόμη στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα του τόπου».

Ο κ. Νίτσας υπογράμμισε ότι το βασικό ζήτημα δεν είναι η έλλειψη συγκριτικών πλεονεκτημάτων, αλλά η απουσία μιας ενιαίας στρατηγικής που να τα συνδέει.

«Ο τουρισμός δεν σχεδιάζεται με ετήσιες αποφάσεις. Σχεδιάζεται με ορίζοντα».

Παράλληλα επισήμανε ότι η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος συνδέεται άμεσα με την καθημερινότητα της πόλης: «Οι επισκέπτες που έρχονται στην Πρέβεζα πρέπει να συναντούν έναν τόπο καθαρό, φωτεινό και ασφαλή. Με δρόμους χωρίς λακκούβες, με ιστορικό κέντρο όπου μπορεί κανείς να περπατήσει χωρίς κινδύνους, με περιποιημένα πάρκα και λειτουργικές παιδικές χαρές. Πρέπει να φτάνουν στην Πρέβεζα από ασφαλείς δρόμους και να γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα αξιόπιστο σύστημα υγείας».

Στο πλαίσιο της συζήτησης κατέθεσε πρόταση για την εκπόνηση τριετούς Στρατηγικού Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Πρέβεζας για την περίοδο 2026–2028, το οποίο θα περιλαμβάνει:

  • σαφή ταυτότητα προορισμού

  • ανάλυση αγορών-στόχων

  • μετρήσιμους δείκτες απόδοσης

  • θεσμοθετημένη δημόσια λογοδοσία

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για να πάψουμε να μιλάμε απλώς για καλές χρονιές και να αρχίσουμε να χτίζουμε την τουριστική Πρέβεζα ως ολοκληρωμένο προορισμό».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανάπτυξη Τώρα» υπογράμμισε ότι η Πρέβεζα μπορεί και πρέπει να εξελιχθεί σε:

  • προορισμό πολιτισμού

  • προορισμό οικοτουρισμού

  • προορισμό θαλάσσιας εμπειρίας

  • προορισμό ευεξίας

  • προορισμό γαστρονομίας

  • προορισμό τεσσάρων εποχών

«Η Πρέβεζα δεν χρειάζεται απλώς περισσότερη προβολή. Χρειάζεται κατεύθυνση. Και αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να τη διαμορφώσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο».