Στη Σούδα μετέβη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετά την επίσκεψή του στην Κύπρο, στο πλαίσιο των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Τον Γάλλο πρόεδρο υποδέχθηκε στις 17:30 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Από τη Σούδα ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να επιβιβαστεί σε πτητικό μέσο προκειμένου να επισκεφθεί το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Μήνυμα στήριξης προς την Κύπρο
Νωρίτερα, από την Πάφο, ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποίησε κοινές δηλώσεις μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι «όταν επιτίθεται κάποιος στην Κύπρο, επιτίθεται στην Ευρώπη», στέλνοντας μήνυμα στήριξης προς τη Λευκωσία. Παράλληλα προανήγγειλε νέα επιχείρηση συνοδείας εμπορικών πλοίων στην περιοχή.
Όπως ανέφερε, η γαλλική παρουσία στη Μεσόγειο θα συνεχιστεί με ισχυρές ναυτικές δυνάμεις. «Η γαλλική παρουσία θα συνεχίσει να υπάρχει στη Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή με 8 φρεγάτες, με αμφίβιες μονάδες και το αεροπλανοφόρο μας. Σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών και τη ναυσιπλοΐα», σημείωσε.
Δηλώσεις Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η Κύπρος δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ μόνη», ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισκέφθηκαν τη φρεγάτα «Κίμων», η οποία πλέει ανοικτά της Κύπρου.
Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή
Την ίδια ώρα, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή φαίνεται να λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις, καθώς συνεχίζονται οι πυραυλικές επιθέσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.
Η Τεχεράνη εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Τελ Αβίβ και χωρών του Κόλπου, ενώ το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η άμυνα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο εξουδετέρωσε βαλλιστικό πύραυλο του Ιράν στον τουρκικό εναέριο χώρο, γεγονός που επιβεβαίωσε και η Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νέα ευρείας κλίμακας επιθέσεις κατά υποδομών του ιρανικού καθεστώτος στην Τεχεράνη, στο Ισφαχάν και στη Βηρυτό. Από πυραυλική επίθεση στο Τελ Αβίβ αναφέρθηκε ένας νεκρός.
Πίεση στις αγορές ενέργειας
Οι εξελίξεις στην περιοχή προκαλούν έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν σημαντική άνοδο, με το Brent να πλησιάζει τα 120 δολάρια το βαρέλι στις πρωινές συναλλαγές της Ασίας τη Δευτέρα 9 Μαρτίου.
Το ιστορικό αυτό άλμα επηρεάζει τις διεθνείς αγορές, προκαλώντας ισχυρές πιέσεις στα χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού, ενώ η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου καταγράφει αύξηση περίπου 30%.
