Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα πως η κυβέρνηση επιβάλλει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καύσιμα και σε προϊόντα super market με ορίζοντα τριμήνου.

Ο κ. Μητσοτάκης έγινε δεκτός σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεών τους, και μεταξύ άλλων τόνισε πως «δεν πρέπει αυτή η αναταραχή να οδηγήσει σε φαινόμενα κερδοσκοπίας. Είμαστε σε επαγρύπνηση για περαιτέρω επιπτώσεις της κρίσης».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, και ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, θα ανακοινώσουν τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.

Τι είπαν Πρωθυπουργός και πρόεδρος

«Θυμάστε ότι και στην προηγούμενη συνάντησή μας σας είχα πει ότι το μόνο βέβαιο πια είναι ότι θα κληθούμε να διαχειριστούμε την διαρκή πολιτική αβεβαιότητα. Η περιοχή μας είναι στην δίνη ενός εκτεταμένου πολέμου. Η χώρα μας πιστεύω ότι απέδειξε έμπρακτα ότι είναι ένας πυλώνας γεωπολιτικής ασφάλειας. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι προστρέξαμε πρώτοι να υποστηρίξουμε την Κύπρο, αποστέλλοντας αμυντικές δυνάμεις του ναυτικού και της αεροπορίας μας, αλλά στη συνέχεια ακολούθησαν και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αποδεικνύοντας στην πράξη με αυτόν τον τρόπο ότι το έδαφος της κυπριακής δημοκρατίας είναι ευρωπαϊκό έδαφος και η άμυνα του πρέπει να αφορά ολόκληρη την Ευρώπη» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα.

Επισήμανε ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει καταβάλει μια τιτάνια προσπάθεια για να μπορέσει να απεγκλωβίσει από τις εμπόλεμες ζώνες χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στη πατρίδα μας. «Και αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται» σημείωσε.

Επίσης είπε ότι σε όλα τα διπλωματικά επίπεδα, η χώρα μας δίνει το δικό της αγώνα, ώστε αυτή η σύρραξη να μην επεκταθεί και σε άλλες γεωγραφικές ενότητες. «Μας απασχολεί ιδιαίτερα η σταθερότητα του Λιβάνου. Έχουμε εκφράσει την έντονη διαφωνία μας με οποιαδήποτε εκτεταμένη χερσαία επιχείρηση στον νότιο Λίβανο, και την στήριξη μας στις αρχές του Λιβάνου έτσι ώστε αυτές οι ίδιες να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά προβλήματα ασφάλειας τα οποία γεννά η παρουσία της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο» σημείωσε.

Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου ο πρωθυπουργός είπε: «Και βέβαια, εκτός από τη γεωπολιτική διάσταση του ζητήματος, μας απασχολούν πολύ και οι οικονομικές επιπτώσεις αυτής της κρίσης.

Γι’ αυτό και σήμερα στις 14:00, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι υπουργοί ανάπτυξης και ενέργειας θα κάνουν σχετικές ανακοινώσεις για την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και στα καύσιμα αλλά και σε προϊόντα του super market.

Προφανώς δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις πρωτογενείς ανατιμήσεις αλλά σίγουρα στέλνουμε ένα μήνυμα ότι δεν πρέπει αυτή η οικονομική αναταραχή να οδηγήσει σε φαινόμενα κερδοσκοπίας τα οποία θα επιτείνουν ένα ούτως ή άλλως υπαρκτό πρόβλημα.

Οπότε, πλαφόν στα περιθώρια κέρδους, στα καύσιμα και σε προϊόντα του super market θα ανακοινωθούν σήμερα, με ορίζοντα υλοποίησης το επόμενο τρίμηνο».

«Από εκεί και πέρα θα είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση για τις περαιτέρω οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, εκφράζοντας πάντα, βέβαια, την ευχή μας ότι θα οδηγηθούμε σύντομα σε μια αποκλιμάκωση. Έτσι ώστε αυτό το οποίο φαίνεται σήμερα να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, να μην διογκωθεί περαιτέρω» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πλευρά του αναφέρθηκε στην σταθερότητα που έχει η χώρα μας λέγοντας: «Μόλις περιγράψατε μια κατάσταση, η οποία τις τελευταίες δυο εβδομάδες, μετά την έναρξη του νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή, διαμορφώνει ένα νέο, ταραγμένο, επικίνδυνο και εν πολλοίς ως προς την προοπτική αλλοπρόσαλλο τοπίο, το οποίο ευτυχώς η χώρα μας, κύριε Πρόεδρε, εν σχέση με την πολεμική πρόκληση το αντιμετωπίζει ψύχραιμα και θα έλεγα ακαριαία». «Η αποστολή της αεροναυτικής ειρηνικής και αμυντικής δύναμης της Ελλάδας στην Κύπρο η οποία έγινε ακαριαία και δρομολόγησε πρωτοποριακά την ακολουθία από άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, δείχνει ότι η χώρα μας έχει την σταθερότητα και έχει και την σύνεση να αντικρίζει όλη αυτή την περίοδο των πυκνών και βαριών σύννεφων με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».