«Είναι χρέος όλων μας να καταλάβουμε ότι πρέπει να αφήσουμε την δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς για τα όσα εκτυλίχθηκαν σήμερα, με την έναρξη της δίκης για την τραγωδία των Τεμπών.
Ερωτηθείς ειδικότερα για τις συνθήκες που υπήρξαν στην αίθουσα και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντική ημέρα γιατί ξεκινάει η δίκη για ένα από τα πιο τραγικά δυστυχήματα που έχει βιώσει η χώρα μας και σίγουρα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για τους ανθρώπους αυτούς, τους συγγενείς των θυμάτων ή τους επιζώντες, που από σήμερα θα ξαναβιώσουν μέσα από αυτή τη δίκη όλη αυτή την τραγωδία. Είναι χρέος όλων μας να καταλάβουμε ότι πρέπει να αφήσουμε την δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της».
«Δυστυχώς μέσα σε αυτό το πολύ βαρύ κλίμα που υπάρχει, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο και για τους συνηγόρους, για τους συγγενείς των θυμάτων, για τους επιζώντες, δεν είναι μια ευχάριστη διαδικασία, αλλά είναι μια διαδικασία που μπορεί να αποβεί σε έναν βαθμό λυτρωτική, όταν αποδοθεί δικαιοσύνη όπως η δικαιοσύνη θα κρίνει» είπε.
Άφησε δε αιχμές κατά όσων προσπαθούν – όπως ανέφερε – να «πυρπολήσουν» τη διαδικασία: «Δυστυχώς παρεισφρήουν, όπως συμβαίνει αυτά τα τρία χρόνια, και κάποιοι οι οποίοι με πολιτικά κίνητρα, και δεν αναφέρουμε στους συνηγόρους, προσπαθούν να πυρπολήσουν τη διαδικασία, να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, να καθυστερήσουν τη διαδικασία. Το ξαναλέω δεν αναφέρομαι σε συγγενείς ή συνηγόρους συγγενών, πλην συγκεκριμένων περιπτώσεων με τα γνωστά σόου τα οποία κάνουν που δεν προσφέρουν κάτι. Πρέπει να προστατευτεί η δικαιοσύνη γιατί είναι ο μόνος τρόπος να αποδοθεί η δικαιοσύνη, να μάθει η κοινωνία την αλήθεια, να πληρώσουν αυτοί που πραγματικά ευθύνονται».
«Υπήρξε πρόβλεψη με βάση τις ανάγκες της δίκης»
Σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες για την αίθουσα διεξαγωγής της δίκης απάντησε: «Μιλάμε για μια αίθουσα που κατασκευάστηκε για τις ανάγκες της δίκης στη Λάρισα. Υπάρχουν 40 θέσεις για τους κατηγορούμενους, μια κατηγορία καθισμάτων. Υπάρχουν 276 καθίσματα, τα οποία είναι στο ίδιο επίπεδο με την έδρα του δικαστηρίου. Και υπάρχουν επιπλέον 135 καθίσματα στο κάτω επίπεδο για το ακροατήριο. Άρα αν προσθέσει κανείς το 276, με το 135, ξεπερνάμε τα 400 καθίσματα και παραπάνω από αυτό και αν αθροίσει κανείς και τα 40 που είναι για τους κατηγορούμενους τότε ξεπερνάμε τα 460 καθίσματα. Στην ανάκριση, όπως μας λέει το υπουργείο Δικαιοσύνης, είχαν δηλωθεί 250 συνήγοροι. Δεν μπορούσε να ξέρει το υπουργείο από πριν πόσοι θα δηλωθούν στη δίκη, αλλά έγινε ένας υπολογισμός με βάση την ανάκριση. Άρα, σε μια δίκη όπου οι συνήγοροι στην ανάκριση ήταν 250, μένει να δούμε πόσοι θα νομιμοποιηθούν στην κύρια διαδικασία, γιατί ο κάθε κατηγορούμενος μπορεί να έχει και έναν παραπάνω, κάποιοι μπορεί να έχουν κοινούς συνηγόρους, θα το δούμε αυτό, θα το δει το δικαστήριο. Με βάση ότι οι κατηγορούμενοι είναι 36 η πρόβλεψη αυτή ήταν με βάση τις ανάγκες της υπόθεσης. Άρα υπήρξε πρόβλεψη από το υπουργείο Δικαιοσύνης για μια αίθουσα η οποία είναι μαζί με την μεγάλη αίθουσα του Εφετείου Αθηνών οι δύο μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Υπήρξε πρόβλεψη με βάση τις ανάγκες της δίκης όπως προέκυψαν από την ανάκριση και το ξαναλέω ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να ασκούνται τέτοιες πιέσεις, πολωτικές, χρειάζεται από διάφορους συγκεκριμένους, με πολιτικά κίνητρα το ξαναλέω, χρειάζεται ηρεμία, νηφαλιότητα, ας αφήσουμε τους ανθρώπους αυτούς, τους δικαστές, συνολικά τη δικαιοσύνη, να κάνει τη δουλειά της και ας σεβαστούμε την πλειονότητα των ανθρώπων, της κοινωνίας, όλη την κοινωνία και κυρίως τους συγγενείς όλους που θέλουν να μάθουν την αλήθεια για τους δικούς τους ανθρώπους».
