ΔΟΕ: Εκτός γυναικείων αγωνισμάτων οι τρανς γυναίκες από το 2028
Νέα πολιτική για τη συμμετοχή αθλητριών στα γυναικεία αγωνίσματα ανακοίνωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), θέτοντας περιορισμούς που αφορούν τις τρανς γυναίκες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συμμετοχή σε αγώνες γυναικείας κατηγορίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε διοργανώσεις της ΔΟΕ θα επιτρέπεται αποκλειστικά σε βιολογικές γυναίκες.
Τι προβλέπει η νέα απόφαση
Η απόφαση αφορά όλα τα αθλήματα, τόσο ατομικά όσο και ομαδικά, που εντάσσονται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων ή άλλων διοργανώσεων της ΔΟΕ.
Για τη συμμετοχή στις γυναικείες κατηγορίες θα απαιτείται πλέον επιβεβαίωση μέσω γενετικής εξέτασης.
Πότε τίθεται σε εφαρμογή
Η νέα πολιτική θα τεθεί σε ισχύ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028 και μετά.
Διευκρινίζεται ότι η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ και δεν επηρεάζει προηγούμενες διοργανώσεις.
Σύνδεση με διεθνείς εξελίξεις
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πολιτική αυτή ευθυγραμμίζεται με το εκτελεστικό διάταγμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τα γυναικεία αθλήματα, ενόψει των Αγώνων του 2028.
Η ΔΟΕ προχωρά στην εφαρμογή της νέας πολιτικής για όλες τις διοργανώσεις που τελούν υπό την ευθύνη της, καθορίζοντας ενιαίο πλαίσιο συμμετοχής για τις γυναικείες κατηγορίες.
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033