Με μια σειρά παρεμβάσεων που απευθύνονται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο οφειλέτες, νοικοκυριά και κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στην αυξανόμενη ανησυχία για τη διόγκωση των χρεών σε μια περίοδο έντονων πιέσεων λόγω του πολέμου.

Στο πακέτο των οκτώ μέτρων –στο οποίο περιλαμβάνεται και ευρύτερο πλέγμα παρεμβάσεων που ανακοίνωσε σήμερα (22.4.2026) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις ρυθμίσεις για τη διευθέτηση οφειλών μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού. Οι παρεμβάσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της πρόσφατης πρωτοβουλίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που εισάγει στοχευμένη προστασία της πρώτης κατοικίας, δίνοντας νέα «ανάσα» σε οφειλέτες με «κόκκινα» δάνεια.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι:

  • Η κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού οφειλέτη θα μπορεί πλέον να αίρεται, εφόσον έχει εξοφληθεί το 25% της οφειλής και έχουν ρυθμιστεί οι υπόλοιπες υποχρεώσεις προς τη φορολογική διοίκηση.
  • Στον εξωδικαστικό μηχανισμό εντάσσονται πλέον και οφειλές από 5.000 έως 10.000 ευρώ.
  • Χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα έως και τον Δεκέμβριο του 2023 μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση έως 72 δόσεων, με βασική προϋπόθεση τη ρύθμιση ή εξόφληση τυχόν νεότερων οφειλών.

Συνολικά εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περίπου 1,3 εκατομμύρια μικροοφειλέτες, καθώς και 284.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.