Ο Δήμος Ιωαννιτών επιθυμεί τη συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους βουλευτές του Νομού για τις αθλητικές υποδομές των Ιωαννίνων που κατά γενική ομολογία, είναι ελλειμματικές. Ο Δήμος Ιωαννιτών δεν προτίθεται να προχωρήσει τη διαδικασία για το νέο κλειστό στο Βοτανικό που είχε δρομολογηθεί η πρώτη δημοτική αρχή Μπέγκα, με τις σχετικές υποσχέσεις και της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ… Προσαρμόζεται στα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πρόθεση της Περιφέρειας Ηπείρου να ανεγείρει το ολυμπιακό κλειστό της ξιφασκίας.
Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας συζήτησης που έγινε στη συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής του Θωμά Μπέγκα το απόγευμα της Τετάρτης.
Η Τατιάνα Καλογιάννη έθεσε το ζήτημα έλλειψης συνολικού σχεδιασμού για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στον Δήμο Ιωαννιτών, από τις τοπικές αρχές, στο σύνολο, στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις για έργα, χρηματοδοτήσεις και τον σχεδιασμό αξιοποίησης κρίσιμων χώρων.
Με αφορμή την έγκριση του έργου «Ολοκληρωμένη ανάπλαση ενιαίου δικτύου κοινοχρήστων χώρων στη συνοικία “Βοτανικός”» από το Πράσινο Ταμείο, η κ. Καλογιάννη ζήτησε να διευκρινιστούν τόσο το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού των προτάσεων που κατατέθηκαν για τις αθλητικές υποδομές όσο και το τελικό ποσό που εγκρίθηκε προς χρηματοδότηση. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην περιοχή του Βοτανικού, επισημαίνοντας ότι σε κοντινή απόσταση από το έργο βρίσκεται το οικοδομικό τετράγωνο 347, έκτασης περίπου 16 στρεμμάτων. Υπενθύμισε ότι η σημερινή δημοτική αρχή είχε εξαγγείλει την κατασκευή Πανηπειρωτικού Κλειστού Γυμναστηρίου στον συγκεκριμένο χώρο, ενώ η προηγούμενη διοίκηση είχε προτείνει διαφορετικό σχεδιασμό με γήπεδα μπάσκετ, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει. Την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου προχωρά στον σχεδιασμό άλλου κλειστού γυμναστηρίου σε διαφορετική τοποθεσία, με προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ, γεγονός που όπως υπογράμμισε, καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη ξεκάθαρου σχεδιασμού σε επίπεδο Δήμου.
Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή: Ποια είναι η σημερινή κατάσταση αξιοποίησης των 16 στρεμμάτων στο Ο.Τ. 347, αν η παραχώρηση του χώρου προς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού παραμένει σε ισχύ, αν έχει εγκαταλειφθεί ο σχεδιασμός για κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου και ποιες ενέργειες έχουν γίνει, αν υπάρχει επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης και τέλος πώς συνδέεται η ανάπλαση του Βοτανικού με τον συνολικό αθλητικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Παράλληλα, με αναφορά στο Πρόγραμμα Περιφερειακής Ανάπτυξης Ηπείρου, ζήτησε ενημέρωση για τα έργα που αφορούν αποκλειστικά τον Δήμο Ιωαννιτών, το στάδιο υλοποίησής τους, καθώς και το συνολικό ύψος χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στον Δήμο.
Κλείνοντας, η κ. Καλογιάννη επανέλαβε την κριτική της για απουσία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού στις αθλητικές υποδομές, καλώντας τη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ώστε οι υπάρχουσες και νέες εγκαταστάσεις να καλύπτουν με επάρκεια και ασφάλεια τις ανάγκες των πολιτών.
Ο Θωμάς Γιωτίτσας αντιδήμαρχος αναπτυξιακού προγραμματισμού, απάντησε δίνοντας διευκρινίσεις για τις παρεμβάσεις στον Βοτανικό, τη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και τον σχεδιασμό αθλητικών υποδομών.
Όπως ανέφερε, οι προσκλήσεις του Πράσινου Ταμείου αφορούν αποκλειστικά αστικές αναπλάσεις και στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος υπέβαλε μία πρόταση για την περιοχή του Βοτανικού, προϋπολογισμού 1,283 εκατ. ευρώ, που ήταν και το μέγιστο επιλέξιμο ποσό. Η χρηματοδότηση φτάνει το 60% από το Ταμείο, ενώ –όπως σημείωσε– δεν κατατέθηκε άλλη πρόταση, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμη σχετική πρόσκληση.
Παράλληλα, προανήγγειλε νέα πρόταση στη δεύτερη πρόσκληση, αυτή τη φορά για την περιοχή των Καρδαμιτσίων, με προϋπολογισμό περίπου 1,2 εκατ. ευρώ και ποσοστό χρηματοδότησης 75% από το Πράσινο Ταμείο. Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα η αξιολόγηση να κινηθεί ταχύτερα, καθώς –όπως είπε– στην περίπτωση του Βοτανικού χρειάστηκαν 14 μήνες.
Αναφορικά με το οικόπεδο των 16 στρεμμάτων για αθλητικές εγκαταστάσεις, διευκρίνισε ότι η παραχώρηση προς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού παραμένει σε ισχύ, ωστόσο δεν υπάρχει καμία σύνδεση με το έργο ανάπλασης στον Βοτανικό. Όπως είπε, ο σχεδιασμός του Δήμου έχει μετατοπιστεί και πλέον προκρίνεται η δημιουργία κλειστού κολυμβητηρίου στον χώρο, δεδομένου ότι η Περιφέρεια Ηπείρου προχωρά σε κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου σε άλλη τοποθεσία. Διευκρίνισε πάντως ότι ο Δήμος δεν είναι ακόμη έτοιμος να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για το έργο αυτό.
Σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Περιφερειακής Ανάπτυξης Ηπείρου, ο κ. Γιωτίτσας υπογράμμισε ότι πρόκειται για εργαλείο που διαχειρίζεται αποκλειστικά η Περιφέρεια και δεν περιλαμβάνει ονομαστικά έργα ανά δήμο. Όπως είπε, ο Δήμος δεν έχει σαφή εικόνα για τον επιμερισμό των παρεμβάσεων, πέραν της δέσμευσης περίπου 29 εκατ. ευρώ για το έργο του κλειστού γυμναστηρίου που προωθεί η Περιφέρεια.
Ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας υποστήριξε πως απαιτείται ένας επανασχεδιασμός στις αθλητικές υποδομές, με δεδομένο ότι η Περιφέρεια Ηπείρου προχωρά το κλειστό της ξιφασκίας, έργο με το οποίο η δημοτική αρχή δε συμφωνούσε, ωστόσο δε μπορεί να κάνει αλλιώς. Η ανάπλαση στο Βοτανικό προσαρμόζεται με βάση αυτές τις εξελίξεις, είπε ο Δήμαρχος. Στα πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της Αυτοδιοίκησης, η δημοτική αρχή των Ιωαννίνων επιδιώκει το καλύτερο, συμπλήρωσε ο Δήμαρχος, ενώ για την ανάγκη κοινής πορείας των τοπικών αρχών, ο κ. Μπέγκας συμφώνησε με τις παρατηρήσεις της κ. Καλογιάννη πως απαιτείται συνεργασία και συνεννόηση – που δεν παραδέχτηκε προφανώς δημόσια αλλά υπονόησε πως δεν υφίσταται σήμερα. Έδειξε δε ειδικά προς τους βουλευτές, καλώντας τους σε μεγαλύτερη ενεργοποίηση. Κατέληξε τέλος, πως δεν υπάρχει “χώρος” για ένα νέο κλειστό από την πλευρά του Δήμου Ιωαννιτών σήμερα.
Παναγιώτης Μπούρχας
