«Ο συνδυασμός της οικονομικής ενίσχυσης για τα τρόφιμα και του καλαθιού του νοικοκυριού, μπορούν σε πολύ μεγάλο βαθμό να απαντήσουν στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η κοινωνία που είναι η ακρίβεια», είπε ο υπουργός υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα, σημειώνοντας πως γίνονται διαρκώς έλεγχοι στην αγορά στο πλαίσιο των οποίων επιβάλλονται πρόστιμα.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η ενίσχυση νοικοκυριών για την αγορά τροφίμων, αποτελεί τον έναν από τους δύο βραχίονες για την καταπολέμηση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων και λειτουργεί συνδυαστικά με το «Καλάθι του νοικοκυριού. Αν κάποιος καταναλωτής προτιμά το «Καλάθι του νοικοκυριού», γλιτώνει περίπου 70 ευρώ τον μήνα. Η ενίσχυση του «food pass» ή «market pass» μπορεί να φτάσει στα 50 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά, άρα η ενίσχυση μπορεί να είναι 120 ευρώ το μήνα». Ο ίδιος πρόσθεσε: «είναι αστείο να λέει κάποιος ότι είναι χαμηλά τα εισοδηματικά κριτήρια όταν προβλέπεται όριο 41.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά».

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι το «Καλάθι του νοικοκυριού», λειτουργεί και το επιλέγουν οι καταναλωτές κι αυτό οδηγεί σε ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών και μειώσεις αναφέροντας πως «τα στοιχεία λένε ότι στις πρώτες 6 εβδομάδες οι τιμές είναι -6,8% και μαζί με την μείωση του πληθωρισμού η μείωση φθάνει μέχρι το 15%», επισημαίνοντας πως το μέτρο «θα ήταν επιτυχημένο, ακόμη και αν ήταν σταθερές οι τιμές».

Σε ερώτηση σχετικά με τις επικείμενες ανατιμήσεις σε σειρά αγαθών, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «ο πληθωρισμός δεν έχει εξαφανιστεί, ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 10% και είναι φυσικό διάφορες εταιρείες να αναπροσαρμόζουν τις τιμές τους βάσει του πληθωρισμού. Στο «καλάθι» τα προϊόντα θα μείνουν σε σταθερά χαμηλότερες τιμές».

«Έχουμε περίσσευμα λόγω της καλής πορείας της οικονομίας, που επιστρέφει στον κόσμο», πρόσθεσε ο υπουργός, ενώ για ακόμη μια φορά απέρριψε το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ, αναφέροντας ότι «η μείωση του ΦΠΑ είναι ένα μέτρο οριζόντιο και μόνιμο και θα έχει επίπτωση στα επιτόκια δανεισμού της χώρας. Είναι άλλο πράγμα να λες ότι φέτος έχω αυτό το περίσσευμα και το μοιράζω».

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!