Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα , τους ανέργους και ειδικά στους νέους , για συμμέτοχη τους στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση στις δέκα το πρωί στην Κεντρική Πλατεία, έκαναν με δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης οι Πρόεδροι, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας , των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Παργανάς , των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα Κώστας Καλαμπόκης και οι Γραμματείς της ΕΛΜΕ Μάρκος Μεγήρ και των Δικαστικών Υπαλλήλων Γεωργία Χήτου. Στο μήνυμα του μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού της ΑΔΕΔΥ ανέφερε: « Αποτελεί πρόκληση προς τον κόσμο της εργασίας, η επιλογή της κυβέρνησης μέσα στην πανδημία ,με περιοριστικά μέτρα στη μετακίνηση και με ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζόμενων να είναι σε αναστολή σύμβασης εργασίας και υποχρεωτική τηλεργασία ,χωρίς να έχουν την δυνατότητα συλλογικής διαβούλευσης και κινητοποίησης , να δηλώνει ότι θα φέρει για ψήφιση νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο θα αποτελεί, με βάση τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ρήξη με «κατεστημένες αντιλήψεις που καθηλώνουν την οικονομία» και ότι « …η Κυβέρνηση με αυτόν τον νόμο .. ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν…»

Κατεστημένη αντίληψη και φάντασμα από το παρελθόν είναι για τον κ. Μητσοτάκη το οχτάωρο , οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ο νόμος ορόσημο της μεταπολίτευσης 1264/82, ο οποίος ρύθμισε με πρωτοποριακό τρόπο το εργασιακό περιβάλλον και τις βασικές διατάξεις του οποίου, δεν μπόρεσαν να επιβάλλουν την κατάργηση τους ούτε οι Δανειστές την περίοδο των σκληρών μνημονιακών χρόνων .

Συνοπτικά ο πυρήνας των παρεμβάσεων , που προβλέπει, με βάση τις διαρροές, το νομοσχέδιο νεκροθάφτης των εργασιακών δικαιωμάτων είναι :

 •   κατάργηση του 8ώρου και θέσπιση του 10ώρου
 •   Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας στην τηλεργασία
 •   Διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις
 •   Απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας.
 •   Έλεγχος του Μητρώου μελών και των διαδικασιών στα συνδικάτα
 •   Με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες οι αποφάσεις για απεργίες.
 •   40% ποσοστό προσωπικό ασφαλείας, που αχρηστεύει οποιαδήποτε προσπάθεια απεργιακή ς κινητοποίησης
 •   Μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα

  όλα τα παραπάνω συνιστούν υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων της κυβέρνησης, όπου κάθε έννοια ρύθμισης και συλλογικής διαπραγμάτευσης είναι αχρείαστη και ότι το μέλλον ειδικότερα για τη νέα γενιά του κόσμου της εργασίας είναι η εργασιακή ζούγκλα, χωρίς κανόνες και συνδικαλιστικές ελευθερίες.

  Η προάσπιση της εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων αφορά την κοινωνική πλειοψηφία, τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, κάθε μορφή εργασίας και φυσικά τους νέους ανθρώπους και το μέλλον τους.

  Σε αυτές τις συνθήκες η υπέρβαση της παραταξιακής διαμάχης για επιμέρους διαφορές μπροστά στη μεγάλη μάχη για την υπεράσπιση κατακτήσεων ενός αιώνα εργατικών αγώνων, είναι μονόδρομος.

  Είναι αναγκαία όσο ποτέ η μετωπική συμπόρευση όλων των δυνάμεων που έχουν επιλέξει την προάσπιση του κόσμου της εργασίας ,ώστε η άμυνα απέναντι στους παρωχημένους νεοφιλελευθέρους κυβερνητικούς σχεδιασμούς να γίνει αποτελεσματική.

  Κάθε άλλη επιλογή θα είναι απέναντι στα συμφέροντα των εργαζόμενων και θα κριθεί αυστηρά. Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ θα συνεχίσει την δράση του με πυξίδα την ενότητα.»

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!