Γράφει ο Σπύρος Κ. Ζαφείρης
Στις αρχές της χρονιάς (Ιανουάριος) η νέα πολιτική διοίκηση στον Δήμο Ιωαννιτών βγήκε δημοσίως να ενημερώσει ότι, μεταξύ άλλων ενεργειών για το θέμα, θα γίνουν «…εντατικοί έλεγχοι σε κατοικίδια κυνηγόσκυλα και ποιμενικά σκυλιά…».
Μάλιστα αναφέρθηκε ότι έγιναν κάποιοι έλεγχοι (για τσιπ) και επιβλήθηκαν πρόστιμα. Διαβάζαμε στον τοπικό τύπο την 1-2-24: «Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει στο κέντρο της πόλης και την παραλίμνιο περιοχή και έφεραν άμεσα αποτελέσματα, καθώς εντοπίστηκαν τρεις παραβάσεις.
Στόχος είναι οι έλεγχοι να συνεχιστούν, αλλά και να επεκταθούν σε γειτονιές των Ιωαννίνων και κοινότητες του Δήμου με τη βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία και αυτή με δικά της κλιμάκια ελέγχει το τελευταίο διάστημα αν τηρείται η νομοθεσία.»
Από προσωπική εμπειρία δεν έχω δει ούτε και έχω ακούσει να το σχολιάζει κανείς ότι έχουν δει να γίνονται έλεγχοι για τσιπ στα ζώα στους 8 μήνες που μεσολάβησαν. Αλλά ας πούμε ότι δεν έτυχε, ούτε σε μένα, ούτε και στο κοινωνικό μου περιβάλλον.
Ο “Ηπειρωτικός Αγών” στις αρχές Αυγούστου (φωτογραφίες) έκανε ένα μεγάλο αφιέρωμα σε τρία συνεχόμενα φύλλα για το θέμα των αδέσποτων.
Στο φύλλο της 7.8.24, σε συνέντευξη του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Παλάσχα στην ερώτηση αν γίνονται έλεγχοι απαντά ότι «οι έλεγχοι είναι καθημερινοί, εντατικοί και από την αστυνομία και από την δημοτική αστυνομία, σε δεσποζόμενα ζώα. Και με τις δύο υπηρεσίες συνεργαζόμαστε άψογα!».
Στο φύλλο της επομένης, 8.8.24, σε συνέντευξη με τον Αστυνόμο Α, κ. Μάντζιο, υπεύθυνο κατά το νόμο για τα αδέσποτα, σε ερώτηση για τους ελέγχους, απαντά: «…ο έλεγχος πάντα σε συνεργασία με τη δημοτική αστυνομία…», «…κάνουμε μεικτά συνεργεία με το δήμο μας και ελέγχουμε. Κάποια περίοδο αυτό γινόταν κάθε εβδομάδα, τώρα λιγότερα συχνά…».
Καταλαβαίνει, κανείς, ότι και οι δύο δεν μπορεί να έχουν δίκιο ως προς τη συχνότητα των ελέγχων. Είτε είναι καθημερινοί και εντατικοί, είτε ήταν εβδομαδιαίοι κάποτε και τώρα λιγότερο συχνά.
Ο Δήμος οφείλει να δώσει τα στοιχεία στην τοπική κοινωνία για να κρίνει μόνη της. Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Αύγουστο; Με τι συχνότητα; Πόσα ζώα ελέγχθηκαν; Ποια η κατανομή των ελέγχων ανά δημοτική ενότητα; Ποιο το αποτέλεσμα αυτών σε αριθμό βεβαιωμένων παραβάσεων; Από αυτές πόσες για σκύλους συντροφιάς, πόσες για κυνηγόσκυλα και πόσες για ποιμενικά;
Χωρίς δεδομένα, κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να αξιολογηθεί σε ρεαλιστική βάση και έτσι να ληφθούν αποφάσεις που θα πατούν σε αυτή τη βάση και όχι σε «κατ’ εκτίμηση» στοιχεία.
Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για την διοίκηση του Δήμου, την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.