Αφιέρωμα του περιοδικού Blue της Αegean Αirlines για τα Τζουμέρκα!

Η Μονή Κηπίνας (1212), κοντά στους Καλαρρύτες, σκαμμένη στον απόκρημνα βράχο στους πρόποδες της Στρογγούλας ακολουθούμε το μονοπάτι μέσα στο δάσος, για να δούμε ίσως τον ψηλότερο καταρράκτη της χώρας, το Κεφαλόβρυσο, με ύψος άνω των 300 μέτρων.

Δεν γίνεται να μην επισκεφτείτε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο στα Βαλκάνια και το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Περνά πάνω από τον ποταμό Άραχθο, που θεωρούνταν φυσικό σύνορο μεταξύ Άρτας και Ιωαννίνων, και έχει ύψος 20 μέτρα και άνοιγμα 40 μέτρα.

Αν δεν κάνετε ράφτινγκ στον Άραχθο, το ταξίδι σας δεν θα είναι ολοκληρωμένο. Είναι εμπειρία ζωής για μικρούς και μεγάλους. Κατά μήκος της διαδρομής, θα περάσετε από απόκρημνα βράχια, εντυπωσιακές σπηλιές και καταρράκτες με κρυστάλλινα νερά, με αποκορύφωμα τη στάση στον καταρράκτη της Κλίφκης. Τα γαλαζοπράσινα παγωμένα νερά του είναι ιδανικά για μπάνιο και βουτιές για τους πιο τολμηρούς. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να συναντήσετε αγριόγιδες και αετούς.

Τα περισσότερα χωριά στα Τζουμέρκα διατηρούν ευτυχώς την παράδοση, και αυτό φαίνεται και στη γαστρονομία τους. Σχεδόν όλα τα σπίτια έχουν κήπους, ενώ πολλοί κάτοικοι εκτρέφουν ζώα για τις ανάγκες τους. Αυτή η αυτάρκεια μεταφέρεται και στα τοπικά μαγαζιά, που σερβίρουν ποιοτικά προϊόντα. Στα Πράμαντα, στο Συρράκο, στους Καλαρρύτες, στο Ματσούκι, στη Γέφυρα της Πλάκας, στο Μονολίθι, στην Άγναντα, στους Κτιστά δες και στους Μελισσουργούς αξίζει να δοκιμάσετε παραδοσιακές πίτες, μαγειρευτά φαγητά, τυριά και κρέατα από ντόπιους παραγωγούς. Μερικά από αυτά τα μέρη συνδυάζουν ταβέρνες και χασάπικα, ώστε να μπορείτε να διαλέξετε το κρέας που θα φάτε

σύνορα μεταξύ Άρτας και Ιωαννίνων – έχει ύψος 20 μέτρα με άνοιγμα 40 μέτρα. Για τους τολμηρούς, το ράφτινγκ στον Άραχθο είναι απαραίτητο. Αυτή η εμπειρία που επιβεβαιώνει τη ζωή, ιδανική για μικρούς και μεγάλους, σας μεταφέρει μέσα από στενά φαράγγια και περασμένα εντυπωσιακά βράχια, σπηλιές και καταρράκτες με κρυστάλλινα νερά. Ο Καταρράκτης Κλειφκής είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: τα παγωμένα γαλαζοπράσινα νερά του είναι ιδανικά για κολύμπι και καταδύσεις – τουλάχιστον για τους τολμηρούς, αν είστε τυχεροί, μπορεί να εντοπίσετε ακόμη και αγριοκάτσικα ή αετούς. Τα χωριά των Τζουμέρκων, ευτυχώς, διατήρησαν τις παραδόσεις τους, και αυτό φαίνεται στην κουζίνα τους. Πολλά σπίτια διαθέτουν κήπους και οι ντόπιοι συχνά εκτρέφουν ζώα για τις δικές τους ανάγκες, δημιουργώντας έναν πλούσιο, αυτοσυντηρούμενο τρόπο ζωής που αντικατοπτρίζεται στην ποιότητα του φαγητού που σερβίρεται στις τοπικές εγκαταστάσεις.

Η Ιερά Μονή Βύλιζας στο Ματσούκι

Συντελεστές του τεύχους :
– Editor-in-Chief: Stavroula Saloutsi
– Φωτογράφος: Mara Desipris
– Κείμενο: Katerina Anesti
– Art Direction & Set Design: Nikos Yfantis
– Styling: Dada Ioannidou
– Make up/Hair: Manos Vynichakis
– Βοηθός φωτογράφου: Yiorgos Markozanis
– Fashion Associate: Vasiliki Simeonidi
– Videographer: Vladimir Nikolouzos
– Aerophotography/Drone Operator: George Pappas

Συνοδοιπόρος σε αυτό το ταξίδι η ηθοποιός Σοφία Κόκκαλη.

Το αφιέρωμα στα Τζουμέρκα συνοδεύεται από ένα εκπληκτικό insider’s guide του Vagelis Giotopoulos Fswpp Efiap.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!