Σχεδόν πέντε εκατομμύρια λογαριασμοί που ανήκαν σε Αυστραλούς εφήβους απενεργοποιήθηκαν μέσα σε μόλις έναν μήνα από την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης από άτομα κάτω των 16 ετών. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια νομοθετική ρύθμιση παγκοσμίως, όπως ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή διαδικτυακής ασφάλειας της χώρας, eSafety.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το μέτρο είχε άμεσο και εκτεταμένο αντίκτυπο, με τις πλατφόρμες να προχωρούν σε μαζικές διαγραφές για να συμμορφωθούν με το νέο νομικό πλαίσιο.

Τι δείχνουν τα πρώτα κυβερνητικά στοιχεία

Σύμφωνα με την Επίτροπο Ηλεκτρονικής Ασφάλειας, έως σήμερα έχουν αφαιρεθεί περίπου 4,7 εκατομμύρια λογαριασμοί που ανήκαν σε χρήστες κάτω των 16 ετών, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με τον νόμο που τέθηκε σε ισχύ στις 10 Δεκεμβρίου. Ορισμένες πλατφόρμες είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία απενεργοποίησης ήδη από τις εβδομάδες πριν από την επίσημη προθεσμία.

Πρόκειται για τα πρώτα επίσημα κυβερνητικά δεδομένα που αποτυπώνουν τη συμμόρφωση των εταιρειών σε ένα μέτρο που προβλέπει πρόστιμα έως και 49,5 εκατ. δολάρια Αυστραλίας για μη συμμόρφωση. Η νομοθεσία, ωστόσο, δεν επιβάλλει κυρώσεις ούτε στα παιδιά ούτε στους γονείς τους.

Ο αριθμός των λογαριασμών που απενεργοποιήθηκαν είναι σημαντικά υψηλότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις πριν από την ψήφιση του νόμου και αντιστοιχεί σε περισσότερους από δύο λογαριασμούς για κάθε παιδί ηλικίας 10 έως 16 ετών στη χώρα.

Ποιες πλατφόρμες επηρεάστηκαν

Η Meta είχε ήδη ανακοινώσει ότι αφαίρεσε περίπου 550.000 λογαριασμούς ανηλίκων από το Instagram, το Facebook και το Threads. Το όριο ηλικίας ισχύει επίσης για πλατφόρμες όπως το YouTube, το TikTok, το Snapchat της Google και το X του Elon Musk (πρώην Twitter).

Το Reddit έχει δηλώσει ότι συμμορφώνεται με τη ρύθμιση, ωστόσο έχει κινηθεί νομικά κατά της κυβέρνησης, επιδιώκοντας την ανατροπή της απαγόρευσης. Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υπερασπιστεί τη νομοθεσία.

Δηλώσεις της eSafety και επόμενα βήματα

«Είναι σαφές ότι η κανονιστική καθοδήγηση και η συνεργασία της eSafety με τις πλατφόρμες ήδη αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα», δήλωσε η Επίτροπος Τζούλι Ίνμαν Γκραντ.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ορισμένοι λογαριασμοί ανηλίκων παραμένουν ενεργοί και ότι είναι ακόμη νωρίς για να γίνει λόγος για πλήρη συμμόρφωση. Όπως ανέφερε, οι αποτελεσματικοί έλεγχοι ηλικίας απαιτούν χρόνο, ωστόσο οι πάροχοι συστημάτων επαλήθευσης ηλικίας – συνήθως τρίτοι προμηθευτές λογισμικού – εκτιμούν ότι η εφαρμογή της απαγόρευσης εξελίσσεται ομαλά, με τη βοήθεια και της εκτεταμένης δημόσιας ενημέρωσης που προηγήθηκε.

Τέλος, έχει ήδη προγραμματιστεί μακροχρόνια μελέτη με ειδικούς ψυχικής υγείας, η οποία θα παρακολουθεί τον αντίκτυπο της απαγόρευσης στα παιδιά και τους εφήβους για τα επόμενα χρόνια.