Το Γυναικείο Τμήμα της Πανηπειρωτικής Ένωσης Μελβούρνης και Βικτωρίας. γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Της Γυναίκας με κεντρική καλεσμένη και ομιλήτρια την Παραμυθιώτισσα Βαρβάρα Αθανασίου-Ιωάννου, ιδρύτρια του Greek Australian Women’s Network Food For Thought, και συγγραφέα του Βιβλίου, “Her Voice: Greek women and their friends”.

Την εκδήλωση προλόγισαν και έκλεισαν ο γραμματέας και πρόεδρος της Πανειπηρωτικής Ένωσης Μελβούρνης και Βικτωρίας, κ.κ. Χρήστος Ντόστας και Άγγελος Πορφύρης, και η πρόεδρος του Γυναικείου Τμήματος κα Λίτσα Μιχοπούλου.

Η Βαρβάρα Ιωάννου εντυπωσίασε με την ομιλία της, η οποία αναφερὀταν στην Ηπειρώτισσα γυναίκας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Απότισε φόρο τιμής στις Ηπειρώτισσες στην αίθουσα και στις αφανείς ηρωίδες, τις μητέρες και τις γιαγιάδες μας

Άρχισε την ομιλία της με το τραγούδι “Γυναίκες Ηπειρώτισσες”, δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα για την μεστή ομιλία της… Τα μηνύματα που βγαίνουν από το τραγούδι είναι ότι οι Ηπειρώτισσες ειναι “Δυνατές, νικήτριες, αστόχαστες, δεν το βάζουν κάτω, υπέρμαχοι της τιμής, της πίστης και της προσφοράς, όχι μόνο στο σπίτι αλλά και στον πόλεμο”, είπε.

Όμως οι Ηπειρώτισσες δεν είναι μόνο μάνες και σύζυγοι, αλλά διαπρέπουν σε όλους τους τομείς. Αναφέρθηκε στην Λίνα Τσαλδάρη γυναίκα του πρωθυπουργού Παναγή Τσαλδάρη, η οποία εκλέχθηκε βουλευτής για πρώτη φορα το 1956 και πάλι το 1958 και έγινε υπουργός Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Όταν κοιτάξουμε τις ρίζες μας λοιπόν στις Ηπειρώτισσες μανάδες και γιαγιάδες μας, την Ηπειρώτισσα μάνα του μεγάλου Αλεξάνδρου, περνώντας στις αρχόντισσες του Σουλίου και του Ζαλόγγου, τις γυναίκες της Πίνδου και της Βορείου Ηπείρου και φτάνοντας στις σημερινές Ηπειρώτισσες, τις μετανάστριες εδώ στην Αυστραλία, βλέπουμε πάντα την ίδια φλόγα, το ίδιο πάθος, την ίδια δύναμη την ίδια πίστη, την ίδια αγωνιστικότητα. Ξοδεύουν απλόχερα τον εαυτό τους και την καθημερινή τους προσφορά, αυτή την προσφορά που δεν απαιτεί προσωπική προβολή και κοινωνική καταξίωση, που γίνεται από περίσσευμα καρδιάς και αρχοντιάς”, συνέχισε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη νομοθεσία στην Ελλάδα και Αυστραλία, καταλήγοντας πότι αν και οι γυναίκες έχουν πετύχει πολλά στη Δύση, στην Αυστραλία θα περάσουν 132 χρόνια για να υπάρχει πραγματική ισότητα και αντιπροσώπηση σε όλους τους τομείς. Δεν είμαστε εκεί που θα έπρεπε να είμαστε είπε, ελάχιστες Ελληνίδες είναι στην κορυφή.

Γι’ αυτό ιδρυσα το Δίκτυο Πνευματικής Τροφής Ελληνίδων Αυστραλίας, Food for Thought Network πριν 22 χρόνια που σκοπό εχει την ενημέρωση τη δικτύωση και ενδυνάμωση των γυναικών και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ώστε να δημιουργήσουμε μία κοινωνία που αναγνωρίζει και αξιοποιεί την διαφορετικότητα και όλοι να νιώθουν ότι ανήκουν. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες.Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά!

Το μεγαλύτερο επίτευγμα και συνεισφορά μου στην πολυπολιτισμική μας ιστορία είναι η έκδοση του βιβλίου μου “Her Voice: Greek women and their friends” για τον εορτασμό των 20 χρόνων του Δικτύου μας, που προβάλλει την ποικιλομορφία και διατομεακότητα Τριάντα επαγγελματίες Ελληνίδες και 12 από τους μη Έλληνες φίλους τους που ζουν και εργάζονται στην Αυστραλία, μοιράζονται τις εμπνευσμένες προσωπικές και επαγγελματικές τους ιστορίες με δικά τους λόγια.

Κλείνοντας την ομιλία της, είπε πως οραματίζεται ένα μέλλον που οι γυναίκες θα περπατάνε στους δρόμους τη νύχτα χωρίς να φοβούνται, ένα μέλλον που δεν θα υπἀρχει σεξουαλική κακοποίηση και ενδοοικογενειακή βία, δεν θα υπάρχει ρατσισμὀς και πατριαρχία, που οι δουλειές του σπιτιού θα μοιρἀζονται απο όλους , οι γυναίκες θα έχουν θέσεις κλειδιά οπως και οι άντρες, η φροντίδα των παιδιών, γονιών και των παιδιών με ειδικές ανάγκες θα μοιράζονται και από τους δυο.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!