Εκτοξεύθηκαν οι επώνυμες και οι ανώνυμες καταγγελίες για φαινόμενα φοροδιαφυγής στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «Καταγγελίες πολιτών» αλλά και στην πλατφόρμα της Αρχής «Appodixi» για τις μαϊμού αποδείξεις που παίρνουν οι καταναλωτές όταν πραγματοποιούν τις αγορές τους.

Αναλυτικά:

Η πλατφόρμα «Καταγγελίες Πολιτών»
Στην πλατφόρμα αυτή έχουν υποβληθεί 5.559 περιπτώσεις καταγγελιών. Από τον αριθμό αυτόν οι 922 είναι επώνυμες και οι 4.637 ανώνυμες. Υπενθυμίζεται πως μέσω της εν λόγω πλατφόρμας οι πολίτες μπορούν να καταγγείλουν επιχειρήσεις και ιστοσελίδες που δεν τηρούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αλλά και που διακινούν μαύρο χρήμα ή αποκρύπτουν περιουσιακά στοιχεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορεί να κάνει καταγγελία οποιοδήποτε και να επικαλεστεί ως πηγή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως facebook και instagram αλλά και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Επίσης επισημαίνεται πως στην καταγγελία θα πρέπει να περιγράφεται αναλυτικά το γεγονός, η επιχείρηση, ο τρόπος πληρωμής, ο τρόπος διακίνησης των προϊόντων, ενώ στην περίπτωση παραβίασης καθήκοντος από Εφορία, τότε θα πρέπει να φωτογραφίζεται ο τόπος και ο τρόπος της παράβασης.

Η εφαρμογή «Appodixi»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις καταγγελίες που έχουν γίνει στην εφαρμογή «Appodixi». Όπως δείχνουν τα στοιχεία, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 153.380 καταγγελίες, από τον αριθμό αυτόν οι 69.046 είναι επώνυμες και οι 84.334 είναι ανώνυμες. Σημειώνεται δε πως την εφαρμογή αυτή την έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους περισσότεροι από 250.000 πολίτες.

Υπενθυμίζεται πως με την εφαρμογή σκανάρεται κάθε απόδειξη που έχει εκδοθεί με QR code. Και εάν οι πολίτες διαπιστώσουν ότι δεν έχουν διαβιβαστεί τα στοιχεία της απόδειξης, ή υπάρχει απόκλιση τότε μπορούν να την αποστείλουν στην ΑΑΔΕ. Αξιοσημείωτο είναι δε πως με την εφαρμογή αυτή οι ελεγκτικές αρχές έχουν εντοπίσει πιο εύκολα περιπτώσεις έκδοσης εικονικών ή μη έκδοσης αποδείξεων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως μέσω της εφαρμογής Appodixi εντοπίστηκαν περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες ανέγραφαν άλλο ποσό στην απόδειξη και άλλο ποσό στα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA.

Συνεπώς η λειτουργία της εφαρμογής στο κινητό είναι η εξής:

1. Ο χρήστης ανοίγει την εφαρμογή και μέσω της κάμερας του κινητού, «σκανάρει» την κωδικό QR της απόδειξης.

2. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:

-Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου). Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

-Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

-Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Σημειώνεται δε πως μπόνους ύψους 100 ευρώ με 3.000 ευρώ θα λάβουν οι φορολογούμενοι που θα σκανάρουν τις αποδείξεις μέσω της εφαρμογής Appodixi και θα αποδειχθεί ότι είναι πλαστή.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!