Στην Αγιοκατάταξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιερεμία Α΄, προέβη  η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Ιερεμίας καταγόταν από την Ζίτσα, κωμόπολη της Ιεράς Μητροπολέως Ιωαννίνων και είχε διατελέσει Μητροπολίτης Σόφιας επιδεικνύοντας σημαντικές διοικητικές ικανότητες. Εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης σύμφωνα με τον βιογράφο του Μιχαήλ Στρουμπάκη, το 1522. Το 1526, εν τη απουσία του από την Κωνσταντινούπολη αντικαταστάθηκε αντικανονικά από τον Ιωαννίκιο Α’ αλλά μετά από δύο συνόδους (Ιεροσόλυμα-Κωνσταντινούπολη) αποκαταστάθηκε στο θρόνο του.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θέματα των επισκοπών του, για την ενίσχυση του κοινοβιακού θεσμού, για τις σχέσεις με άλλες εκκλησίες και για κανονικά θέματα.

Επί των ημερών του θεμελιώθηκε η Μονή Σταυρονικήτα στο Άγιον Όρος. Σημαντικό επίτευγμα κατά τη θητεία του ήταν το ότι κατόρθωσε να διατηρήσει τις ορθόδοξες εκκλησίες της Πόλης από το να κατεδαφιστούν ή να μετατραπούν σε τζαμιά, μετά από θέμα που ανακινήθηκε το 1537, 84 χρόνια μετά την Άλωση.

Ο Ιερεμίας κατόρθωσε να το αποφύγει ευρίσκοντας ζώντες υπέργηρους Τούρκους συμμετέχοντες στις εχθροπραξίες της εποχής οι οποίοι μαρτύρησαν ενώπιον ειδικού πολιτκού σώματος ότι στην πραγματικότητα η Πόλη παρεδόθη και δεν αλώθηκε, με αποτέλεσμα να παραμείνει το δικαίωμα διατήρησης των ορθοδόξων ναών.

Παρέμεινε πατριάρχης ως το 1546 όπου ασθένησε και απεβίωσε έχοντας εγκαταλείψει το θρόνο του διαβιώντας ως απλός μοναχός.

 

Εκφράζοντας τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας των Ιωαννίνων προς την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κύριο Βαρθολομαίο και τα μέλη της περί Αυτόν Σεπτής Ιεράς Συνόδου, ανακοινώνουμε στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ηπείρου ότι την προσεχή Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2023, θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου
Αθανασίου πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία για τον πρώτο εορτασμό της μνήμης του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιερεμίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, και προσκαλούμε τους ευσεβείς πιστούς να συμμετάσχουν στον πανηγυρικό αυτό πρώτο εορτασμό.

Μετά πατρικών ευλογιών
Ο Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Τ Η Σ
† Ο ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΑΞΙΜΟΣ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!