Υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της περιοχής, με την ακριβή ημερομηνία ίδρυσής της να μην είναι γνωστή με την πρώτη αναφορά να γίνεται το 14ο αιώνα!

H Mονή του Αγίου Νικολάου είναι χτισμένη στα νοτιοδυτικά του Μετσόβου, κοντά στην όχθη του Μετσοβίτικου ποταμού. Υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της περιοχής και η ίδρυσή της ανάγεται στη βυζαντινή εποχή, καθώς τον 14ο αιώνα γίνεται για πρώτη φορά λόγος για το μοναστήρι και τον ηγούμενό του Ησαία…
Όμως, δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία ίδρυσής της. Στη μακραίωνη ιστορία του επισκευάστηκε αρκετές φορές, ωστόσο ανακαινίστηκε ριζικά γύρω στο 1700. Η σημερινή του μορφή οφείλεται στις αναστηλωτικές εργασίες που έγιναν γύρω στα 1960, από το ‘Ιδρυμα Bαρώνου Μιχαήλ Τοσίστα. Το καθολικό του μοναστηριού είναι καμαροσκέπαστο, με τις τοιχογραφίες εσωτερικά να διατηρούνται σε σχετικά καλή κατάσταση και είναι έργο του ζωγράφου Ευσταθίου (1702). Όμως, υπάρχουν τοιχογραφίες του δυτικού τμήματος του ναού, στις οποίες παρατηρούνται έντονες οι δυτικές επιδράσεις και οι οποίες χρονολογικά είναι προγενέστερες (πιθανότατα του 17ου αιώνα). Είναι γυναικείο μοναστήρι, που όμως δεν φιλοξενεί μοναχούς από τη δεκαετία του 1950. Σε επαφή με την εξωτερική πλευρά του ναού έχει διαμορφωθεί παρεκκλήσι, αφιερωμένο στο νεομάρτυρα Άγιο Νικόλαο τον εκ Μετσόβου, ο οποίος μαρτύρησε το 1659. Το μοναστήρι περιβάλλεται από τα κελιά και άλλα βοηθητικά κτίσματα.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!